Više od trećine poticaja dodijeljeno neregularno!

traktor

Izvješće Federalne uprave za inspekcijske poslove o izvršenim inspekcijskim nadzorima odobrenih poticaja u poljoprivredi, provedenim na osnovi zaključaka koje je Vlada FBiH ranije donijela, pokazala je katastrofalne podatke. Naime, kako je potvrdio Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, od 150 kontroliranih subjekata njih 62 neispravna te da su donesena rješenja za povrat 5,1 milijuna maraka.
To pokazuje kako se radilo dosad u tom resoru"", poručio je Dedić.

Pomoć pravim proizvođačima

I zaista nevjerojatno je kako je više od trećine poticaja podijeljeno neispravno, odnosno otprilike svaka treća dodjela poticaja je bila neispravna. Kako navodi Dedić, Vlada FBiH će učiniti sve kako bi osigurala kontinuitet isplata, a trenutačno se obrađuju zahtjevi za prvi kvartal ove godine pa bi, već od danas trebale krenuti isplate.

Ministar je najavio kako poljoprivredni proizvođači mogu očekivati redovnost, u skladu sa sredstvima kojima raspolažu federalne vlasti. Podsjetio je kako je na samom početku mandata najavio kako će biti potrebno vremena i da iznos od 65 milijuna maraka, koliko je na raspolaganju za poljoprivredu, sigurno može više pomoći pravim poljoprivrednim proizvođačima.
"Prije toga trebamo provoditi aktivnosti koje provodi i Federalna uprava za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo kako bi onemogućili one koji su na osnovi samofakturologije dolazili do poticajnih sredstava", kategorički je poručio Dedić.

Uz to, najavio je kako će se u naredna dva tjedna održati i tematska sjednica o stanju u poljoprivredi, na kojoj bi federalna izvršna vlast trebala razmotriti trenutačno stanje i mjere koje namjeravaju poduzeti.
"Pripremili smo inicijativu za uvođenje plavog dizela, a tematska sjednica donijet će i određeni broj mjera i zaključaka koji će sigurno biti u korist daljnjeg razvoja poljoprivrede u FBiH", navodi Dedić.

Odluke Vlade FBiH

Podsjetimo, Vlada je Federalno ministarstvo poljoprivrede zadužila da, na osnovi Zakona o poljoprivredi, donese rješenje o zabrani apliciranja za novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju, na razdoblje od tri godine, svim klijentima koji su novčana sredstva dobili na osnovi netočnih podataka ili su dobivena sredstva nenamjenski utrošili, a kojima je inspekcija naložila povrat nakon što je utvrđena zloupotreba.

Zadužena je Federalna uprava za inspekcijske poslove da u što kraćem roku, Federalnom ministarstvu pravosuđa dostavi svu raspoloživu relevantnu dokumentaciju vezanu za nepravilnosti koje su inspektori utvrdili u nalazima sudskih vještaka poimenično, na osnovi čijih nalaza je dodjeljivana novčana podrška, a kako bi ovo ministarstvo, u slučaju utvrđivanja konkretnih nezakonitosti, poduzelo zakonom propisane mjere u skladu s ovlaštenjima utvrđenim Zakonom o vještacima Federacije BiH.
"Naloženo je Federalnom ministarstvu poljoprivrede, da u suradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove, usuglasi podatke, sačini korektnu i validnu evidenciju naloga za isplatu novčanih podrški klijentima koji su uredni i proslijedi je Federalnom ministarstvu financija-trezoru na postupanje. Do tada će Federalno ministarstvo financija obustaviti isplatu prispjelih spornih naloga", stoji u zaključku 18. sjednice federalne Vlade.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

Glas naroda

Poticaji su napravili samo nered i nerad,a pojedince uz vlast uzdigli.Bitniji je otkup polj.kultura i redovito plaćanje uz primjerenu cijenu.Naši stari nisu imali poticaja,ali su imali kome prodat (otkupne stanice,hoteli,prekupci itd.) i naplatit. Još su plaćali porez na zemlju i desetinu fratrima davali.Kako???

uvik gladni bili eto kako

samo ime poticaj kaže da se potiče na nered korupciju i kri.inal

ima ih što nemaju ni saksiju cvića a dobili po 800 maraka vratit će i te pare

Poticaji su i izmišljeni da bi se kupili glasači za sitne pare, a vrhuška pokupila kajmak. Isti slučaj je bio i sa invalidninama. Za sitnu lovu dobiješ glasače a usput se opet vrhuška dobro namiri. U oba slučaja - jednim udarcem dvije muhe. I tako imamo lažne poljodjelce, lažne invalide, lažne zapovjednike, lažne diplome... I što sve ne??? A recimo imamo prave roditelje, sa pravom djecom a nemamo dječiji doplatak. Ne znam zašto??? Ako netko zna neka napiše...

Nemoguće ...

Za obicne poljoprivrednike to je milostinja jer su ulaganja velika u poljoprivredu a poticaje dobivaju oni koji su blize vlasti znam ljude koji nisu dobili poticaj a imali su i uredne papire i komisija je bila na njivi a ljudi dobivaju na neobradene povrsine poticaje

Više od trećine poticaja dodijeljeno neregularno!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari