ZHŽ među pet županija koje nemaju plan upravljanja otpadom

ljubuski.info

Pet županija na području Federacije BiH nema županijski plan upravljanja otpadom. Prema informacijama objavljenim u dokumentu "Određene mjere iz federalnog plana upravljanja otpadom nisu provedene u zadanim rokovima", objavljenom na službenoj stranici Ureda za reviziju FBiH, plan nemaju: Sarajevska županija, Posavska, Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska i Tuzlanska županija. Srednjobosanska županija je tek u fazi izrade ovog plana, a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je plan izrađen i u proceduri je njegovo usvajanje. Jedino je Unsko-sanska županija u svibnju 2014. usvojila prijedlog ovog plana, stoji u spomenutom dokumentu.

Kada je riječ o upisu lokacija sanitarnih odlagališta u prostorno-plansku dokumentaciju županija, stanje je nešto bolje, međutim, prema odgovorima koje su revizori dobili iz resornih županijskih ministarstava, i tu se nailazi na velike razlike od županije do županije.
"Potencijalne jesu, ali nisu istražene. Nismo sami kao ZHŽ u mogućnosti formirati regiju po federalnom planu upravljanja otpadom", navedeno je iz Ministarstva prostornog uređenja ZHŽ-a.

Iz SBŽ-a su, pak, naveli kako su lokacije upisane u planovima pojedinih općina, ali u županijskim nisu, u HNŽ-u su upisane lokacije sanitarnih odlagališta, međutim, nije donesen prostorni plan. Iz resornog ministarstva HBŽ-a i Posavske županije su također naveli da su upisane lokacije odlagališta. Prostorni plan BPŽ-a je u fazi prijedloga, a u njega su unesene lokacije sanitarnih odlagališta na području županije, navodi se u odgovoru resornog ministarstva ove županije.

Reciklaža otpada također je jedno od pitanja kojim su se bavili revizori u spomenutom dokumentu. Iz odgovora pristiglih iz resornih županijskih ministarstava vidljivo je kako se reciklažom otpada uglavnom bave privatne tvrtke.

Tako, primjerice, u ZHŽ i BPŽ reciklažu obavljaju isključivo privatne tvrtke, i to samo za isplative materijale (papir, karton, metal). Slična je situacija u Srednjobosanskoj županiji, te ZDŽ.
"Javna komunalna poduzeća vrše selektivno prikupljanje pojedinih vrsta otpada koje prodaju na tržištu, ali se na prostoru županije ne vrši prerada i proizvodnja novih proizvoda", navodi se u odgovoru resornog ministarstva Sarajevske županije.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji postoje dva reciklažna centra u Čapljini i Jablanici za najlon i papir.
"Odnedavno su počele aktivnosti reciklaže komunalnog i drugog otpada u CUO u općini Konjic", navodi se u odgovorima iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a.

Tuzlanska, Posavka i Hercegbosanska županija, prema tvrdnjama resornih ministarstava, nemaju reciklažu otpada na svojim prostorima. Zanimljivo je spomenuti kako, prema ovom revizijskom izvješću, samo Sarajevska županija, Bosansko-podrinjska i Zeničko-dobojska imaju podatke o količini otpada koji se reciklira na prostoru županija.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

Glas naroda

Ovi što su na vlasti, kradese upicanjeni kravataši, nemaju nikakve planove a ne samo za upravljanje odpadom. Znaju trošit, dizat kredite i naravno, gledaju gdje ima što za gepit, kako uvalit svoje tamo gdje se ne radi i tako to. Sramotno.

Plan je od samog početka jedan te isti,use,nase i podase.Rezultati se vide kod elitne manjine kradezea,a većina na rubu provalije.

sve će to riješiti ALBA, jel' tako nevene??

jedini plan koji oni imaju je karta javnih površina koje namjeravaju prodati i plan restorana s najboljom janjetinom

Ljubuški je stagnirao zahvaljujući nesposobnoj vlasti koja gleda kako zadovoljiti svoje apetite.Ista takva situacija je i u županiji.

...janjetina i ja tebi ti meni,ali samo odabrani.Nit u tuđini bio,nit se vruć vode napio,a ambari puni za 2 generacije.Planovi su samo kako ostat na vlasti da neko ne dođe do papira i "planova" ispod stola.Huja-haj dokle ide!

Ne možeš sve imati što žališ imamo smeća plačko

Ne možeš sve imati što žališ imamo smeća plačko

zato imamo najgore ceste i najviše kradezeovaca

ZHŽ među pet županija koje nemaju plan upravljanja otpadom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari