Čović, Dodik i Radončić prave novu vlast?

ljubuski.info

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokrenuo je novi krug političkih razgovora o funkcioniranju vlasti na svim razinama, a cilj je da svoje političke partnere Fahrudina Radončića (SBB) i Milorada Dodika (SNSD) uvede u vlast na državnoj razini. Iako i Radončić i Dodik za sada tvrde da ne žele u vlast na federalnoj, odnosno državnoj razini, dobro upućeni izvori, tvrde kako je plan drukčiji.

Čović će se danas u Mostaru sastati s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, a u subotu s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. Jučer poslijepodne sa šefom SDA Bakirom Izetbegovićem razgovarao je o novoj koaliciji u FBiH te formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Rekonstrukcije

Čović je jučer novinarima potvrdio kako će s Dodikom razgovarati o aktualnim temama, najavljenom referendumu u Republici Srpskoj, ali i rekonstrukciji Vijeća ministara navodeći pri tom da to nije prioritetna tema, jer je Dodik rekao da trenutačno nema interesa za ulazak u Vijeće ministara BiH.

Čović već danima ne krije kako nije zadovoljan novom koalicijom okupljenom u Federaciji, jer se radi o klimavoj većini. Uz SDA i HDZ novu vlast bi trebale činiti Stranka za BiH, BPS i A-SDA koje zajedno nemaju čak ni minimalnih 50 ruku u federalnom Parlamentu, jer je zastupnik SDA Rasim Omerović otkazao poslušnost i jasno kazao kako će glasovati isključivo po svojoj savjesti, a ne po nalozima stranke.

Čovićev stav od početka je kako u federalnu vlast treba ući SBB Fahrudina Radončića. Radončić je u više navrata ponovio kako ne želi u vlast s Bakirom Izetbegovićem ni radikalnim krilom SDA. Zbog osobnog sukoba i za Izetbegovića je do sada bila neprihvatljiva i pomisao da bi mu Radončić mogao biti novi partner u vlasti. Osim osobnog animoziteta, Izetbegović je svjestan kako bi ulaskom SBB-a u vlast znatno oslabio utjecaj SDA te da bi HDZ BiH i SBB tada mogle čak i donositi odluke mimo SDA.

No, pored svega, u SDA se ipak priprema teren za eventualno koaliranje s Radončićem. Nakon što se pokaže da je nemoguće 'skrpiti' većinu s malim strankama, SDA bi mogla ponuditi partnerstvo SBB-u, doznajemo iz izvora u ovoj stranci. Takav potez Bakir Izetbegović bi pravdao činjenicom kako mu je interes naroda i države najvažniji i svakako ispred osobnog sukoba. S Radončićevom strankom u Federaciji bi se dobila jaka parlamentarna većina koja bi imala kapacitet provesti i najteže reforme na koje se vlast obvezala u europskoj agendi.

Plan B

Ako bi se federalna vlast posložila po Čovićevom planu, drugi korak bilo bi Vijeće ministara. SBB je ozbiljna stranka i svakako bi ulazak u federalnu vlast podrazumijevao i ulazak u Vijeće ministara. DF bi u tom slučaju trebao dobiti crveni karton.

Na novinarski upit o tome je li Fahrudin Radončić, ulazak u vlast uvjetovao s tim da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Čović je rekao da to nije točno i da se s Radončićem nije vidio mjesec dana.
"Nikada mi gospodin Radončić nije takvo što spomenuo. Poznat je njegov stav da SBB nije zainteresiran za ulazak u vlast i da želi biti lider oporbe. Vidjet ćemo kako će dalje teći naši razgovori, a ja i dalje mislim da bi jedino s SBB-om imali kvalitetnu i stabilnu većinu. Sve ostalo što napravimo bit će manjinska vlada i nestabilna i veoma klimava većina", kazao je Čović. On je rekao da je nakon rekonstrukcije vlade FBiH koja treba uslijediti realno za očekivati da dođe i do promjena u Vijeću ministara BiH.

U paketu s SBB-om, kako doznajemo, pokušalo bi se u vlast na državnom nivou uvesti i SNSD.
Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je jučer da će s Čovićem razgovarati o svim aktualnim temama u BiH, ali je naglasio da SNSD nije zainteresiran da ulazi u vladajuću strukturu na razini BiH samo da bi popunio neka mjesta.

Dodik je rekao novinarima u Banjoj Luci da, i kada bi SNSD ušao u vlast na razini BiH, tamo bi bio predstavnik interesa Republike Srpske, kao i u prethodnom razdoblju, a što ne odgovara predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.
"Zato je Izetbegović i rekao da je najveći uspjeh njega i SDA što je uspio da iz zajedničkih institucija isključi Milorada Dodika i SNSD i dovede prijatelje i partnere koji su za njega pogodni i prihvatljivi", rekao je Dodik.

HDZ BiH od okončanja izbora zagovara da se vlast na svim razinama pravi od istih stranaka kako bi zakoni i odluke bile prohodnije. Ipak, SDA nije htjela ni čuti za partnerstvo s Miloradom Dodikom na državnoj razini. Izlaskom DF-a iz federalne vlasti odnosi su se značajno promijenili.

Da je u pitanju ozbiljan plan rekonstrukcije vlasti svjedoče i izjave potpredsjednice HDZ-a BiH Borjane Krišto kako je ova stranka nezadovoljna radom predsjedavajućeg Denisa Zvizdića (SDA) i njegovog ureda. Kako će se sve okončati još ne znaju ni glavni akteri. No ne treba zaboraviti na to kako je prošli saziv Vijeća ministara dva puta rekonstruiran- prvo je izbačen SDA, a potom SDS. S druge strane i pored više pokušaja SDP i HDZ nisu uspjeli izvršiti rekonstrukciju Vlade Federacije i iz nje izbaciti SDA i manje "platformaške" stranke.

Nastavak dobrih odnosa

Čović je jučer kazao kako je sastanak s Dodikom nastavak kontinuiteta i dobre političke suradnje HDZ-a i SNSD-a, kao i njegovih osobnih odnosa s Dodikom.

Čović je izrazio želju da sastankom sačuva dobar odnos i političko prijateljstvo s Dodikom te da i ubuduće mogu zajedno rješavati teška politička pitanja poput referenduma, ekonomskog razvoja, sudjelovanja na Bečkoj konferenciji…
"Osobno mislim da referenduma u RS-u neće biti, ali smatram da sporna pitanja u vezi s radom Suda i Tužiteljstva BiH, na kojima Dodik i ostali iz Republike Srpske inzistiraju, zaista treba riješiti. Nama treba nezavisno pravosuđe, uspostavljeno u skladu s najvišim europskim standardima", naglasio je Čović, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je naglasio da "BiH nije pravna država", ali i da je to i problem i zadatak svih nadležnih institucija.

Dnevni list

Glas naroda

VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA tvrde da bi to bilo pogubno za veterane infuzija od Rade - SBB oni su nas uništili sa SDP kod nakaradnog Zakona te su to osjetili i Sindikati kada su in branili .Pozdrav Domovini .

Čović, Dodik i Radončić prave novu vlast?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari