Za opremanje školarca potrebno i do 1.500 KM!

torbe

Za manje od dva tjedna počinju nova školska godina i nove brige za roditelje. Uz kupovinu udžbenika, novčanike će isprazniti i dodatni školski pribor, oprema, odjeća i obuća.

Prema prvim procjenama, minimalno je potrebno izdvojiti 500 KM za početak školske godine, a ta cifra doseže i više od 1.500. To je samo za jednog školarca, a za roditelje koji imaju više od jednog djeteta malo će biti i dvije plaće za sve tempere, ruksake, blokove, drvene i vodene bojice, kajdanke, opremu za tjelesno…

Popis udžbenika

Većina udžbenika za osnovnu školu već je na policama bh. knjižara, a cijena im je kao i prošle godine, od 8 do 11 KM, ovisno o izdavaču, dok radne bilježnice koštaju od sedam do 10 KM. Najskuplji je udžbenik za engleski jezik (od 17 do 19 KM). U prosjeku, za sve udžbenike potrebno je izdvojiti minimalno 150 KM.

Škole su već objavile popšis udžbenika koji će biti korišteni, ali u knjižarama pravu navalu roditelja i učenika očekuju od idućeg tjedna, a posebno u prvim danima rujna.

"Za sada možemo govoriti o sporadičnim slučajevima kupovine za novu školsku godinu. Pojedini dolaze da se raspitaju za cijene" - rekli su iz sarajevskog "Buybooka".

I iz knjižare "Svjetlost" potvrdili su kako se roditelji za kupovinu odlučuju uglavnom u prvim danima rujna.

Dodatne aktivnosti

Inače, za školski pribor treba izdvojiti oko 200 KM. Cijena bilježnice se kreće od 45 feninga do tri KM, olovke od 30 feninga do dvije KM, pernice od pet do 45 KM, dok je minimalna cijena ruksaka na tržnicama 20 KM, ali neki neće štedjeti ni 110 KM u brendiranim radnjama.

Uz troškove za udžbenike i opremu, minimalno 200 KM potrebno je za garderobu jednog učenika, dok dodatne aktivnosti poput školskih izleta roditelje u prosjeku koštaju 50 maraka godišnje. Kako god, rijetki su oni roditelji koji školarcima mogu priuštiti sve što im je potrebno.

Cijene

  • Udžbenik 8 - 11 KM
  • Radna bilježnica 7 - 10 KM
  • Olovka 0,30 - 2 KM
  • Bilježnica 0,45 - 3 KM
  • Pernica 5 - 45 KM
  • Ruksak 20 - 110 KM
Dnevni avaz

Glas naroda

Kakva sveska? Kakvo tjelesno?Prevedite na hrvatski.

Čudno...nitko ne komentira ovih 1500 KM... nitko se ne hvali da mu to nije problem, a nitko i ne kuka da mu je to veliki problem...Što je učinjeno od razine općine do razine države da se roditeljima olakša školovanje djece? Malo ili nimalo...Uhljebi su svojoj djeci osigurali kroz svoja "primanja", a sirotinja nema ni para a čini se i sve manje volje da nešto kaže.

Za opremanje školarca potrebno i do 1.500 KM!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari