Vlada razimšlja o uvođenju novih nameta i poreza - žrtve građani!

tabla

Zbog manjka javnih prihoda koji bi mogli nastati planiranim rasterećenjem gospodarstva, Vlada Federacije BiH uveliko razmišlja o uvođenju novih nameta bh. građanima, a radi realizacije plana iz potpisane Reformske agende.

Razrađen scenarij

Već su razrađeni i mogući scenariji, a plan o povećanju nameta za bh. građene vidljiv je iz radne verzije dokumenta "Prijedlozi rasterećenja privrede u FBiH", koji je objavljen na internetskoj stranici Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

U dokumentu se navodi da trenutno opterećenje na plaću iznosi 70,95 posto i, ako se ono smanji na 62,84 posto, nedostajat će 185 milijuna KM javnih prihoda. U drugoj varijanti, ako se opterećenje na plaću smanji na 57,09 posto, nedostajat će 302 milijuna KM javnih prihoda, dok treća varijanta podrazumijeva smanjenje opterećenja na plaću na 44,23 posto, pri čemu bi nedostajalo 583 milijuna KM.

U četvrtoj varijanti podrazumijeva se smanjenje opterećenja na plaću na 36,06 posto, pri čemu bi nedostajao 761 milijuna KM javnih prihoda. Budući da u svim varijantama rasterećenja privrede dolazi do smanjenja javnih prihoda, neophodno je izvršiti kompenzaciju, navodi se u dokumentu. Kompenzacija javnih prihoda bi se mogla uraditi na sljedeći način, odnosno u zavisnosti od toga koje namete treba uvesti ili povećati.

Kada je riječ o nadležnosti entiteta, predlažu se uštede u javnom sektoru (proračunska i izvanproračunska potrošnja), uvođenje poreza na nepokretnu imovinu (stambeni na primjer, iznad 25 m2 po članu obitelji, vikendice i sl.), uvođenje poreza na transakcije financijskih institucija. No, to nije kraj, predlaže se još i uvođenje poreza na usluge registracije automobila te uvođenje posebnog poreza na luksuzne automobile (prema kubikaži).

Mobilna mreža

"Uvođenje poreza na telekomunikacijske usluge korištenja mobilne mreže, uvođenje poreza na dobitke od igara na sreću, uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, uvođenje poreza na nekorištene poduzetničke nekretnine, uvođenje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište te uvođenje poreza na zagađenje" - stoji u Vladinom dokumentu.

Istovremeno, kada je u pitanju državni nivo, predlaže se povećanje akciza na visokotarifnu robu i, ako je potrebno, za razliku koja nedostaje - povećanje stope PDV-a.

Naplata putem računa za struju

U analizi se, također, a kada je riječ o poreznim utajama, navodi da ih je najteže vršiti u dijelu poreza građana koji ne opterećuje privredu, a u dokumentu se navodi da za to ima puno mogućnosti.

"To je naplata prilikom registracije vozila, putem računa za telefon, za električnu energiju, prilikom izdavanja osobnih dokumenata…" - stoji u dokumentu.

Dnevni avaz

Glas naroda

Treba ovoliku administraciju nahranit-kako drugačije već nametima!

Čudi me da mudra Vlada ne uvede porez na seks. Kome se drug organ digne, 10 maraka u državnu blagajnu. A tko ga po belaju umoči, neka iz lisnice izvadi 100
maraka. Jedini je problem naći inspektora za dizanje i umakanje.

Kako li će tek oplest porezom proizvodnju cmilja?

Super, pojedini obiteljski obrti jedva opstaju zbog opće nestašice novca, super pa samo dođite, odredite nove namete, nek se pozatvara ovo malo jada.
Nek bude još koji socijalni slučaj.

Budimo realni, treba povećati sve vrste nameta jer je očigledno da državni aparat neće imati dovoljno sredstava za svoje funkcioniranje. A stanovnika je puno... od svakog pomalo i eto ga. A to što neki predlažu da se režu i primanja visokih državnih službenika, to budimo realni ne može bitno utjecati na povećanje sredstava u državnoj kasi tako da bi to možda izazvalo i negativne posljedice, jer bi sigurno naši službenici izgubili dio svoje motivacije i eto ti problema.

dobro,haj novi trošak...de mi recite ima li štogoć poštena posla pa da to mogu platiti?Samo novi troškovi a posla nigdje na vidiku...no ok :/

triba njih oplest konopom oko vata ili još bolje začinit im janjetinu ebolom

uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište... samo ovo uvest i Ljubuski ce placat za cilu Federaciju koliko imamo OBRAĐENOG hahahahahaha

Kladim se da će u idućoj godini ići namet na smilje, počet će se tretirati kao duhan.

Da radimo ko robovi za šaku riže i vrč vode,a njima damo kompletne plaće,bilo bi im malo.Ovakvu jalovu parazitsku birokraciju koja je sama sebi svrha ne mogu održavat ni najbogatije zemlje.Ovo je čisto ulijevanje porezne vode u bačvu bez dna.Ishod se već sada zna,PROPAST!

Ne treba Vlada uvodit harač Dajte N e v e n k u on je za to stručnjak :))

to su odreda neznalice ne mogu ništa napraviti jer ne znaju

Vlada razimšlja o uvođenju novih nameta i poreza - žrtve građani!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari