O sustavnom progonu i ubojstvima Hrvata nitko i ne priča

transpparent

Sve češća uhićenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane diljem Hercegovine pod sumnjom na ratne zločine, a kojima se često imputira formulacija o navodnom udruženom zločinačkom poduhvatu pokazuje kako se HVO očito našao na udaru domaćeg pravosuđa, a navodno se priprema još istraga i optužnica s političkim konotacijama u kojima bi bili navedeni i pripadnici Hrvatske vojske.

O tome mediji pišu, već mjesecima, no pritom se malo tko sjetio osvrnuti na situaciju u kojoj zločini nad Hrvatima, koji su brojčano gledajući, najveće žrtve rata u BiH, do sada nisu dobili pažnju pravosudnih tijela unatoč svoj sili dokaza.

Sve što se do sada događalo u pogledu istrage i progona odgovornih za zločine nad Hrvatima bilo je pojedinačne naravi, bez stvarne zapovjedne odgovornosti ili sagledavanja šireg konteksta događaja. Istodobno, određena stratišta diljem BiH u kojima je stradao ogroman broj civila hrvatske nacionalnosti nikada se nije našao na dnevnom redu pravosudnog aparata, a kako i bi kada bi otkrivanje istine o događajima tijekom rata Bošnjaka i Hrvata bacilo novo svijetlo na taj krvavi sukob. Također, zločini VRS-a nad Hrvatima, a pogotovo na prostoru Bosanske Posavine i sjeverozapadne Bosne nikada nisu privukli pažnju javnosti, a nažalost niti političara kako domaćih tako i međunarodnih.

Hercegovina i središnja Bosna

No vratimo se zločinima Armije BiH koji su godinama gurani pod tepih i koji tek sada kroz suđenja za Trusinu, Bugojno i Jablanicu izlaze na vidjelo. No, na popisu su mnoga mjesta o kojima se redovito govori u javnom diskursu, ali malo radi na otkrivanju odgovornih.

Primjer je selo Uzdol u kojem je dokumentiran jedan od najbrutalnijih zločina Armije BiH, odnosno MOS-a nad, mahom, civilnim stanovništvom. Uzdol nikada nije dočekao pravdu niti međunarodnu afirmaciju, iako se radi o mjestu na kojem je izmasakrirano 29 civila te 12 vojnika HVO-a.

Dva dana poslije masakra hrvatskog stanovništva u selu Uzdolu, dogodio se novi ratni zločin muslimanskih postrojbi, ovaj put nad zarobljenim pripadnicima HVO-a u selu Hudutsko. Knjiga Zločin s pečatom Ivice Mlivončića donosi informaciju kako je ubijeno 22 zarobljenika.

U sklopu iste operacije Armije pod nazivom Neretva '93. počinjen je i zločin u Grabovici za koji, osim dva pojedinačna slučaja, još nitko nije odgovarao po zapovjednoj odgovornosti niti se ta akcija gleda u kontekstu šireg poduhvata. Konjic je pak priča za sebe; o progonima i stradanjima Hrvata tog kraja mnogo se govorilo, a karakteristika je plansko protjerivanje, spaljivanje i ubojstva. Trusina je tek jedno od sela koje je dobilo medijsku pozornost, no na širem području počinjeno je niz zločina za koje da danas nitko nije odgovarao.

Vrijedno je spomenuti i prvi masovni zločin u hrvatsko-bošnjačkom sukobu-pokolj u zeničkom selu Dusina prilikom kojeg su pripadnici Armije ubili deset civila, odnosno prilikom napada na sela Dusina, Lašva i Višnjica, protjerali su stanovništvo, ubili 14 osoba i više ranili. Osnovano se sumnja da su oni koristili Hrvate kao živi zid na bojišnici s HVO te zarobljene vojnike HVO-a mučili, zlostavljali i masakrirali.

Briševo čeka pravdu

Za zločine počinjene u Doljanima kod Jablanice krajem srpnja 1993. godine kada je ubijeno osam civila i 33 pripadnika HVO-a, također nitko nije odgovarao, baš kao ni za niz stratišta u središnjoj Bosni, poput sela Kiseljak kod Žepča u kojem su život izgubile 43 osobe. Lašvanska dolina priča je sa sebe, a od masovnijih zločina za koje nitko nije odgovarao treba spomenuti Križančevo selo, Bobaše-Kruščicu i Buhine kuće.

Istodobno, kada su u pitanju nikad procesuirani zločini srpskih snaga nad Hrvatima upravo se ovih dana obilježava se 20 godina stradanja Banjolučke biskupije u prošlom ratu, a upravo su krajem srpnja zabilježeni neki od masovnijih. Osim sustavnog progona hrvatskog pučanstva, prije 23 godine u prijedorskom selu Briševo, zvjerski i bez povoda srpski vojnici su pobili 67 hrvatskih civila. Ne treba napominjati da za ovaj događaj nitko nije odgovarao…

Dnevni list

Glas naroda

Napravite intervju s Čovićem-Šoljićem-Bajom-Mijom-Mićom i ostalima pa da vidimo što oni na ovo vele jer njih nitko ne dira.

oni su zauzeti ,krađom ,kupovinom,nekretnina,nemajuvremena za te stvari

nije ovo tema da se o njoj priča već da se krivci sankcioniraju na sudu za to su jedino odgovorni rukovodeći hrvati a oni su zna se tko

...kako ne prica....pa nas dragi vodja svaki se dan cakula o rvatima,kako smo dobri ,kako smo poslusni......pa zar vi nevidite da se 100 puta vise milanovic zalaze za rvate u bih nego covic...nek me ispravi neko ak lazem...ev sad sude hrvate,obicne ljude ko ija sam kojhi sam ucestova u svemu tom..jel se itko javio povodom toga....jesu neke udruge,ostali.. racku...dje su djenerali...oni su odgovorni...al oni su u metropoli.......ebiga,mora netko odgovarati...oni mjesecnice po 4000-5000 km...a golokurijachi 10-20 god..prdekane...gdje je tu bog i gdje je tu pravda..........a svi znamo da su nevini....

Ima li ikakvog nacina da se Vi Hrvati , a posebno veliko-hrvati , pocnete baviti i sami sa sobom , a ne da stalno gledati ko ce doci sa strane
da vam nesto donese !? Nabrajanje tudjih zlocina ne opravdava i ne umanjuje hrvatske zlocine , mada su svi zlocinci bez nacionalnosti ! Sta je radila hrvatska vojska u BH ? E , to. cete cuti kad se , kao konacna , objavi haska optuznica protiv - zna se !...Mi smo stotinama godina zivjeli skladno sa nasim susjedima muslimanima , moja generacija ne poznaje sukobe medju nama...a onda ste ih VI...zajedno sa tom , kobajagi , "hrvatskom vojskom" - polkupili na Heliodrom , u Gabelu...i da se ne nabraja ! To su nase rane ! To su nase istinske rane , sa kojima ce krivci stupiti i pred Boga i pred Gospu , i tu vam nece pomoci RAJSKA DJEVA - KRALJICA HRVATA !...Jer , Bog ne dijeli ljude po nacionalnosti !
I rajska djeva - nije SAMO KRALJICA HRVATA ! To je potcjenjivanje Goste , a ne njena afirmacija !

Isključivi krivac za ovo je HDZ jer je na vlasti 20 godina od zločina ništa ne poduzima jer im je prioritet brzinsko bogaćenje nauštrb vlastitog naroda

O sustavnom progonu i ubojstvima Hrvata nitko i ne priča
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari