MIO tražio značajno smanjenje dijela mirovina u FBiH

ljubuski.info

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje uputio je Vladi informaciju koja je razmatrana na prošloj sjednici o potrebi utvrđivanja isplatnog koeficijenta za mirovine ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata. Vlada FBiH nije prihvatila informaciju i zadužila je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje da isplatu mirovina po navedenom Zakonu vrši po koeficijentu 1,00, stoji u prijedlogu zaključka Vlade FBiH koji je Ministarstvo rada i socijalne skrbi uputilo Vladi FBiH.

Federalni zavod MIO predlagao je smanjenje koeficijenta za umirovljenike koji su svoje pravo ostvarili po navedenom zakonu s koeficijentom 1,00 na 0,432,a iz razloga stalnog povećanja broja umirovljenika koji svoje pravo ostvaruju po ovom zakonu i nedostatnih sredstava predviđenih za ovu kategoriju u proračunu FBiH za 2015. Prihvaćanje ovog prijedloga značilo bi znatno smanjenje mirovina za 18.772 umirovljenika koji su svoje pravo ostvarili po ovom zakonu, od kojih 8872 ili 47,26 već prima najnižu mirovinu koja iznosi 326,17.
"S obzirom na uvođenje novog broja korisnika mirovina u pravo na osnovi primjene Zakona i trenutačnog isplatnog koeficijenta 1, rezultiralo je da je u razdoblju od I-III/2015 godine utrošeno 27,733.982 KM, dok bi u razdoblju 1-VI/2015. godine taj iznos bio 55,609.622 KM, što je više za 10,325.375 KM, a do kraja 2015. iznos bi se uvećao za 22,147.878 KM", navodi se u informaciji Federalnog zavoda MIO.

Nadalje stoji da budući da je primjenom predmetnog zakona korisnicima zajamčena minimalna mirovina po Zakonu o MIO, sredstva koja su neophodna za isplatu istih u razdoblju I-VI/2015. iznose 36,031.675 KM, a na godišnjoj razini 73.730,116 KM, dok sredstava u odnosu na planirana predmetnim zakonom iznose 90,568.494 KM na godišnjoj razini. Preostali iznos od 16,838.378 podliježe korekciji isplatnog koeficjenta, a u ovom slučaju računski proizilazi da taj iznos treba biti 0,432. Prijedlog zaključka Ministarstvo je izradilo nakon pribavljenog mišljenje Ministarstva financija i Ministarstva branitelja koje se zajedno s braniteljskim udrugama protivi bilo kakvom smanjenju koeficijenta odnosno mirovina.

"U vezi s navedenim, potrebno je istaknuti da predmetna informacija ne odražava u potpunosti pravo stanje, budući da Federalni zavod u svojim projekcijama "nedostajućih" sredstava, po ovoj osnovi, pogrešno uzima iznos od 45,284.247 KM, dok je u proračunu FBiH za 2015. predviđen iznos od 56,495.987 KM, a na što ukazuje i Ministarstvo financija. Radi navedenog cijenimo da predloženo smanjenje isplatnog koeficijenta nije osnovano, te predlažemo da Vlada FBiH donese predloženi zaključak", stoji u prijedlogu Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Ljiljana Vidačak [ Večernji list ]

Glas naroda

GRCI, STIŽEMO VAS.....

VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA preko udruženja traže smjenu menanđmenta na ćelu sa direk kRNJIĆEM I ćlanovima upravnog odbora .Urgentno od stožerni lidera zahtjevati obećano stavljanje na dnevni red prošao dom naroda ostao predstavnićki dom ćlan 3 brisati iz šizofrenog HELEZOVOG -NIKŠIĆEVOG zakona gdje su i između ostalog izgubili vlast pošto smo mi na terenu radili i radimo sa 30000 - 40000 glasaća za Općinske izbore .Pozdrav Domovinisa koeficijentima svima isti iz VF - OSBIH .

MIO tražio značajno smanjenje dijela mirovina u FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari