Na Buturovici otkrivena helenistička zidana grobnica

Kula

Na širem pojasu Butorovice, iznad Ljubuškog, otkrivena je monumentalna suhozidna grobnica koja svojom organizacijom, dimenzijama i prilozima predstavlja novo poglavlje u proučavanju povijesti lokalnog ilirskog stanovništva.

Riječ je o prvim helenističkim zidanim grobovima u BiH, koji značajno odstupaju od tipičnih ilirskih tumula (gomila). Osim vanjskih monumentalnih blokova, grobnica ima i unutrašnje podzide od klesanog kamena koji zatvaraju kvadratni objekt s nešto više od 20 metara četvronih, priopćio je voditelji istraživanja magistar arheologije Mirko Rašić.

Po njegovim riječima, ovaj lokalitet, uz tri groba s nedavnih istraživanja na otoku Korčuli, predstavlja jedinstven primjer na čitavoj istočnoj obali Jadrana.

Tijekom istraživanja groba pronađena je brojna fragmentirana helenistička (grčka) keramika, pristigla najvjerojatnije iz obližnjeg grčkog, a poslije i rimskog trgovačkog središta u Naroni (Vid).

U grobu je pronađena i srebrena grčke drahma koja datira iz 3. stoljeća prije Krista, a kovala se u Apoloniji i Dirahiju. Osim keramike i stakla, uz bočne zidove pronađena su dva cjelovita željezna koplja i ukrasne igle od bjelokosti kao prilozi za muškarce, dok su uz ženske pokojnice pronađene perle (dijelovi ogrlica) izrađene od jantara, kamena i staklene paste te brončane aplike.

Kao iznimno rijedak i važan nalaz, Rašić izdvoaa pronađeni zlatni nakit, tj. naušnica iz razdoblja helenizma s likom lava te sa stražnje strane stiliziranom rozetom izrađenoj u filigran tehnici.

Ovaj gotovo umjetnički savršen nalaz, helenistička te ilirska keramika govore u prilog vrlo ranoj i uspješnoj trgovini između grčkog i autohtonog stanovništa.

Također, ovo nalazište promijenit će percepciju ilirskih zajednica kao marginalaca koje žive na ovom prostoru u vremenu kasnog željeznog doba, dodaje se u priopćenju.

Iskopavanja su u samim začecima i na volonterskoj osnovi, a već su elementarna iskopavanja polučilo iznimne rezultate koji direktno utječu na razumijevanje povijesti određenih ilirskih zajednica.

Voditelji istraživanja je magistar arheologije Mirko Rašić, asistent na odjelu za antičku arheologiju, te tajnik odjela i asistent za prapovijesnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru Tino Tomas.

Na iskopavanju sudjeluje i student arheologije Tomislav Mihalj, te kustos Franjevačkog muzeja na Humcu fra Milan Jukić.

Glas naroda

Slika korisnika Krešo

Ovo je vrlo stara vjest!
Ako Ljubušaci nisu zaslužni da ih se prve obavjesti o njihovom kulturnom blagu, niste ih trebali ni sada obavještavati. Nisu se udostojili pokazat niti sliku, a mobitelom su poslali snimke ljudima iz druge države koji su se isti tren zaputili prema Ljubuškom. Jedan je rekao da se nije ni ženi javio već se odmah zaputio. Sve me više zabrinjavaju ovi naši arheolozi, po samom načinu pristupa jednom tako vrijednom arheološkom lokalitetu, - bojim se da su arheologiju učili od pogrešnih ljudi!!

Krešo

Krešo nedaj da kopaju po Humcu

Zasto bi to neko vas ili nekog drugog obavjestavao , znas kakve su vrucine niko se nije sjetio da donese casu vode .

Sta mislite kako je ljudima gore na ovakvoj vrucini,a znam pouzdano da niko nije prstom mrdnuo da im pomogne. Ajde Kreso NE PRDI.

Sta mislite kako je ljudima gore na ovakvoj vrucini,a znam pouzdano da niko nije prstom mrdnuo da im pomogne. Ajde Kreso NE PRDI.

Sta mislite kako je ljudima gore na ovakvoj vrucini,a znam pouzdano da niko nije prstom mrdnuo da im pomogne. Ajde Kreso NE PRDI.

Taj vjerojatno vise voli arheologiju nego zenu ,po dobro , adrenalin.

Miša ti Krešo kad ćeš ti mašklin u ruke pa nešto iskopati. Barem kojeg
gujaša?!

Ma zezajte vi Krešu , Krešo ima pravo, nemože se to tako gdje kome padne napamet.
Mišljenja sam da arheolozi ne bi trebali u javnost davati ako se to neće zaštititi
Ta kod nas ni prometni znak ne ostaje ako ništa s zračnom ili grafite pišu
Mislim da bi se trebalo u ovome svemu uvesti malo reda.
Ko to, neka struka odluči

E moj Kreško zbog taki ko ti se ne stavlja na vrime, ne kaziva đe je, a najmanje se slike meću! Ti sad izgori jer ti čovik iskopa Troju prid noson, a ti ćorak! Džaba ti tolika literatura prigazilo te vrime ima 50 godina!
Moga bi ti malo od ovih mladih učit, malo volontirat, ako ništa nosat vodu za njima!

Kreso je jos ko DECKO.

Zanima me sta Kreso milsli o PAGUS SINASTICUS

Na Buturovici otkrivena helenistička zidana grobnica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari