Čović: Nova uprava Aluminija do kraja mjeseca

ljubuski.info

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako u mostarskom Aluminiju upravljačka struktura još uvijek nije promijenjena, ali kako će se to dogoditi do kraja ovog mjeseca.

Naime, od dolaska na vlast iz HDZ-a BiH inzistiraju na promjenama upravljačkih struktura ponajprije u HT Mostar, Elektroprivredi HZHB te Aluminiju Mostar navodeći kako je su upravljačke strukture posljednje tri, četiri godine navedena poduzeća uništila i dovela na "prosjački štap". Od prvog dana naglašavaju kako se dosadašnje strukture moraju promijeniti kako bi se krenulo u oporavak te su ti procesi (uz određene poteškoće) u HT Eronetu i EP HZHB skoro pa završeni te je na red došao Aluminij.

Obezvrjeđivanje Aluminija

"Što se tiče preuzimanja udjela kapitala Vlade FBiH u Aluminiju, istina je da je u 2013. vlada ušla u vlasničku strukturu, gdje je i definiran njen udjel. Međutim, ako pogledate kako je prethodna vlada maćehinski upravljala tim javnim dobrom, onda se zapitate koja je bila svrha svega toga. Naime, u protekle četiri godine Aluminij je zabilježio pad prihoda i najlošije rezultate u svojoj povijesti. Sredstva su se bahato i netransparentno trošila. Takve stvari ne mogu biti slučajne i očito se radilo na tome da se Aluminij obezvrijedi kako bi kasnije bio dostupan određenim domaćim kupcima", kazao je Čović. Uz to, kaže kako je Aluminij u planu privatizacije jer je doveden u stanje neodrživosti, tako da aktualna vlast, kako kaže, spašava što se spasiti može, uz maksimalnu socijalnu osjetljivost i angažman na zaštiti prava radnika u tom procesu.

"Nova uprava će raditi na sanaciji poduzeća kao da neće biti prodaje, ali su uvjeti na tržištu takvi da ćemo biti sretni ako nađemo kupca koji će biti spreman dati pristojnu ponudu i ujedno poštivati socijalne i društvene aspekte ugovora", istaknuo je Čović.

Nova uprava

Podsjetimo, nova Vlada FBiH, već ranije je imenovala nove vršitelje dužnosti članova Nadzornog odbora Aluminija ispred državnog kapitala - Rafaela Gagru, Ivicu Raspudića i Dalibora Miloša. Nakon toga, došlo je do izmjene ove odluke jer je Miloš izabran da zastupa interese malih dioničara pa je u NO ispred Vlade FBiH ušao Zdenko Klepić. Inače, u NO sjedi ukupno sedam članova - tri ispred malih dioničara, tri ispred državnog udjela i jedan koji zastupa interese Republike Hrvatske, koja je vlasnik 12 posto mostarske kompanije.

U kontekstu promjena u upravljačkim strukturama treba napomenuti kako je za 24. kolovoza zakazana sjednica Skupštine dioničara, a jedna od točaka jeste razrješenje starih članova NO koji predstavljaju državni kapital te imenovanje novih v. d. članova NO. Vrlo vjerojatno, s obzirom na Čovićeve najave, nakon toga ide imenovanje nove v. d. uprave. Iako informacije o potencijalnim kandidatima "nema niti na mapi", u razgovoru s nekoliko izvoza bliskih ovoj tematici kažu kako je jedan od ozbiljnih kandidata upravo spomenuti Miloš.

Naime, on je i prošle godine bio jedan od kandidata za tu poziciju, ali je tada izabran Nikica Ljubić, a trenutačno zastupa interes malih dioničara i zasigurno dobro poznaje situaciju u i oko mostarske kompanije. Prema našim izvorima, kao potencijalni kandidat spominjao se i Damir Ljubić, koji u prošla dva mandata bio i federalni i državni ministar, a ostaje da vidimo koliko u svemu tome ima istine. Naime, osim predsjednika Uprave, u rukovodstvu Aluminija još su tri direktorske funkcije - izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak, izvršni direktor za ekonomsko-financijske, računovodstvene i komercijalne poslove te izvršni direktor za pravne, kadrovske i zajedničke poslove.

Prema tome, do kraja mjeseca bi se trebala iskristalizirati imena za ove četiri ključne pozicije u Aluminiju, a sve do tada o tome koja će biti može se samo špekulirati. Bilo kako bilo, od krucijalne važnosti je da ova kompanija koja zapošljava gotovo 1000 ljudi, od koje neizravno ovise još tisuće obitelji, koja je dugo godina žila kucavica ekonomije u Hercegovini, opstane te širi svoju proizvodnju i po mogućnosti zapošljava nove radnike.

klix.ba

Glas naroda

ovaj čović mješa se u sve gori nego korejski diktator .
sam na listi ,
pa čovječe koliko ti je dosta raselio si sve hrvate
gori si od miloševiča,

Uzmi još i to i onda poklopac i onda traži lustraciju komunista i stolni grad Mostar.

Ovaj me podsjeća na jugo komunističkog glavešinu iz Sokola gdje je radio, partija iznad svega. Dok god imamo njega to će nas podsjećati da je kradese partija nasljednica komunističke partije jugosa, kako je se Draganče izjašnjavo. Ćirilicom se potpisivo. Hrvatski izrod. Bljak....

smrknut će i njemu

Ti nisi svjestan!. Ova ekipa može što hoće, kako hoće i dokle hoće.

Šta će Čović uzeti,nema šta. Ovi iz priošle garniture sve su uzeli.danas uživaju u mirovinama i nikoe ništa. treba sve procesuirati od rata.

ispred vlade u no usao zdenko klepic bivsi bratisin partner iz ipona inace profesor na ekonomskom fakultetu nitko ne zna kad je magistrira i doktorira ali zna se

Nemoj nas više spašavati,molim te!!!Kada jednom završi ova era kradezekana ni kamen na kamenu neće ostat.

Čović: Nova uprava Aluminija do kraja mjeseca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari