Bivši dužnosnici HR HB u pritvoru presudu čekaju pune četiri godine

ljubuski.info

Početkom rujna održat će se statusna konferencija u slučaju šestorice bivših hrvatskih dužnosnika Herceg Bosne nakon koje bi se moglo znati više pojedinosti oko početka drugostupanjskoga postupka. Statusna konferencija, kako se doznaje, bavit će se uobičajenim statusnim pitanjima poput toga u kojoj je fazi postupak, položajem šestorice dužnosnika, njihovim stanjem. No, nakon ove konferencije moglo bi biti i jasnije kada bi tijekom 2016. godine trebao početi drugostupanjski postupak.

Različiti zahtjevi

Naime, iako se očekivalo da bi postupak mogao čak biti i tijekom 2015. godine, to će, po svemu sudeći, biti teško izvedivo. Obrana i tužiteljstvo dostavili su svoje žalbe na prvostupanjsku presudu, a do sada je tek javno poznato kako je tužiteljstvo zatražilo izricanje strožih kazni, dok je obrana zatražila odbacivanje navoda prvostupanjske presude. U međuvremenu su predstavnici obrane zatražili da se ovu šestoricu pusti na slobodu gdje bi čekali početak drugostupanjskog postupka, što je Haaški sud za petoricu dužnosnika odbacio kao mogućnost. U kućnome pritvoru u Zagrebu je Berislav Pušić, dok u pritvorskoj jedinici u Scheweningenu drugostupanjski postupak čekaju nekadašnji predsjednik Vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, ratni ministar obrane Bruno Stojić, načelnici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, te zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić. Prema ranijim najavama, izricanje drugostupanjske presude za šestorku predviđa se tek za drugi dio 2017. godine.

Tuđman, Šušak ..

To praktično znači da će u pritvoru čekati više od četiri godine na pravomoćnu odluku suda. U drugostupanjskom postupku, Vijećem će predsjedati američki sudac predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron. On je na čelu peteročlanog žalbenoga vijeća u koje je imenovao još trojicu sudaca koji su s njim donijeli pravomoćnu oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Obrani je najvažnije osporiti dio prvostupanjske presude koji se odnosi na zajednički zločinački pothvat. Haaški je sud u svibnju 2013. godine šestoricu bivših čelnika HR Herceg Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tijekom rata, osmišljenih zajedno s čelništvom RH u kojem su bili predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

Moželi drug Šoljić pomoći oko ovih nevini bijednika a Šoljić i ostali se šepure nitko ih ne proziva pa malo sve sumljivo.

Šoljić troši, zajedno sa udbašem Čovićem, deset milijuna (10 000 000) KM što je ostalo od Herceg Bosne, kao da je to njihovo privatno vlasništvo. Sad su udbaši osnovali HNS nastavljajući obmanjivati narod. Komunistička partija nije propala u Hercgovini, ona je samo promjenila ime u hdz.

Bivši dužnosnici HR HB u pritvoru presudu čekaju pune četiri godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari