Predstavnici izvršne i sudske vlasti surađuju s kriminalcima

ljubuski.info

U Informaciji o stanju sigurnosti u BiH je navedeno da pojedini državni službenici, predstavnici izvršne i sudske vlasti surađuju s kriminalcima.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je zakazana za 27.8.2015. godine. Jedna od točaka dnevnog reda je i Informacija o stanju sigurnosti u BiH za 2014. godinu.

Pojedini državni službenici u Bosni i Hercegovini (BiH) osiguravaju kriminalcima određene pogodnosti. Neki to čine povremeno za novac, a neki su stalno angažirani za takve usluge, navedeno je u Informaciji o stanju sigurnosti u BiH za 2014. godinu.

U Informaciji je navedeno da su kriminalci podmitili i pojedine predstavnike izvršne i sudske vlasti. Na taj način su stvorili uvjetee da u nekoj fazi otkrivanja i dokazivanja počinjenih djela prikriju ili barem minimiziraju štetne posljedice tih djela, da teret i osude svedu na minimalne mjere ili da zloupotrebom dvojnih državljanstava i drugih pravnih mogućnosti potpuno izbjegnu sankcije.

Bilo je i slučajeva da se zaposlenici institucija zaduženih za provođenje zakona u krivičnom postupku udružuju sa kriminalcima u iznudama osobe koje bi trebale biti obuhvaćena budućim istragama ili akcijama. U ovakvim slučajevima identitet korumpiranog službenika ostaje poznat samo osobi koje izravno surađuje s njim.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), i kada se otkrije identitet službenika za kojeg postoji sumnja da zloupotrebljava svoju poziciju, neće odmah dobiti otkaz. Postojeći zakoni o državnoj službi predviđaju prestanak radnog odnosa u slučaju da službenik bude osuđen na zatvorsku kaznu veću od šest mjeseci. Sa manjom osudom ostaju na poslu a neki i napreduju u karijeri.

Direktor nevladine organizacije "Centar za sigurnosne studije" Denis Hadžović kaže da je problem što postojeći zakoni i interni pravilnici dopuštaju da službenici ostaju na poslu dok istraga traje.
"Oni koriste upravo tu mogućnost kada se istraga oduži, tako da nesmetano obavljaju posao. Pozivaju se samo na disciplinske postupke."

U posljednje četiri policijske akcije je zbog sumnje na zloporabu položaja uhićen 41 službenik Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, institucije koja se bavi naplatom prihoda po osnovu neizravnih poreza.

Šemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH kaže da se treba istražiti porijeklo imovine bh.političara i utvrditi kada je i na koji način stečena.

U dopisu koji je iz ove institucije proslijeđen CIN-u navedeno je da su sa posla suspendirani oni radnici kojima je određen pritvor ili neka mjera zabrane. Međutim, nakon što su pušteni iz pritvora i nakon ukidanja mjere zabrane, prestali su razlozi za suspenziju i vraćeni su na posao. Iz UINO napominju da su zatražili od Tužiteljstva BiH dokaze koji su njihovim uposlenicima stavljeni na teret, ali da ih nisu dobili, uz obrazloženje da je istraga u tijeku.

Iz UIO-a navode da, po dobijanju informacija o eventualnom nezakonitom radu službenika, izvrše internu kontrolu i tamo gdje postoji osnova, pokreću stegovni postupak.

Zbog težih i lakših povreda službene dužnosti u toku 2014. godine su imali 115 stegovni postupaka, a u ovoj godini 28. U skladu sa utvrđenim stupnjem odgovornosti mogu biti izrečene sljedeće stegovne mjere: prestanak radnog odnosa, novčana kazna, pisana i usmene opomene. Do sada su bez posla ostala četiri službenika čija su koruptivna djela dokazana na sudu.

U UIO-u navode da su u cilju preventivnog djelovanja protiv korupcije krajem prošle godine usvojili Plan integriteta kojim su identificirali radna mjesta podložna korupciji i utvrdili preventivne mjere koje će poduzeti kako bi spriječili ili smanjili korupciju. Svi zaposlenici u Upravi su dužni izvršavati preventivne mjere iz Plana integriteta.

Direktor "Centra za sigurnosne studije" Hadžović kaže da planove integriteta trebaju donijeti sve institucije. On kaže da su "zapošljavanje, napredovanje u službi te sustav javnih nabavki u svakoj instituciji" najkritičnije tačke za korupciju.

Informacija o stanju sigurnosti BiH naći će se na dnevnom redu sjednice Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za 27. kolovoz ove godine. Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Šemsudin Mehmedović kaže da su u organizirani kriminal upetljani i političari.
"Ozbiljan organizirani kriminal u principu ide sa političkom podrškom određenih političkih opcija", kaže Mehmedović. Dodaje da se malo i nedovoljno čini da se stanje promjeni.

U Informaciji o stanju sigurnosti je navedeno da će BiH kao zemlja koja još uvijek ima nedovoljno učinkovite institucije, visok stupanj korupcije državne strukture i lošu ukupnu socioekonomsku situaciju i u narednom razdoblju predstavljati pogodno tle za rađanje novih kao i jačanje i izrastanje postojećih kriminalnih grupa u organizacije koje će moći novcem i vezama biti još ozbiljnija prijetnja sigurnosti BiH i njezinim građanima.

cin.ba

Glas naroda

Svaka država ima mafiju u BiH mafija ima državu!

Da se u današnje vrime iz duvanjske iđe na teren sitili bi se neven i jade-ze marva pa bi naplaćivali i odlazak na teren po marku.

Ma jeli to moguće !?

U BiH nema visokopozicioniranog političara da nije .opv i .riminalac

A znate li, vrla braćo, da kardinal mons. Vinko Puljić razmišlja o beatifikaciji Dragana Čovića nakon odlaska s ovoga svijeta?!

dabogda ga dogodine beatificiro ali nismo mi te sriće još će nas ta jugoslavenčina koštat nekoliko stotina milijuna eurića

Ovi prvi spomenuti u naslovu su krimosi koji su stvorili ove druge da za njih odrađuju prljav posao.I to je (de fakto i de jure)gola istina!!

Predstavnici izvršne i sudske vlasti surađuju s kriminalcima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari