Korupcija na najvišoj razini vlasti najštetnija, u prometnoj policiji najčešća

ljubuski.info

Samo jedna trećina ispitanika ankete koju je proveo Centar za sigurnosne studije BiH o temi korupcije u sektoru sigurnosti kazali su da bi prijavili korupciju ukoliko bi imali saznanja, rečeno je danas na predstavljanju rezultata projekta pod nazivom "Mapiranje rizika korupcije u sigurnosnom sektoru" koji je financiran sredstvima Europske unije.

"Uradili smo istraživanje javnog mnijenja kroz anketu, gdje smo anketirali 1.500 građana BiH. Zabrinjavajuće je da tri četvrtine ispitanika smatraju da institucije sigurnosti ne čine dovoljno u borbi protiv korupcije. Najneefikasniji sektor je pravosuđe i carine, odnosno Granična policija i policijske snage u BiH. Građani su prepoznali da najveću štetu sektoru sigurnosti nanosi ona korupcija koja se odvija na najvišoj razini vlasti i to pet puta veću štetu od sitne korupcije", kazala je koordinatorica projekta Alma Kovačević.

"Jako je pozitivna činjenica da se skoro 80 posto ispitanika izjasnilo kako ne bi sudjelovalo u korupciji i ako bi za to imali priliku. Ali je zabrinjavajući podatak da se samo jedna trećina ispitanika izjasnila da bi prijavila korupciju ukoliko bi za nju znali, a oni građani koji su se izjasnili da ne bi prijavili korupciju opravdali su to ne povjerenjem u vlast i strahom od odmazde", objasnila je Kovačević.

Generalni tajnik Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović rekao je kako je cilj projekta bio osnažiti i civilno društvo, kako bi se ono aktivno uključilo u borbu protiv korupcije.
"Također cilj nam je bio pružiti argumente, činjenice o tome gdje to i što nedostaje u sektoru sigurnosti vezano za borbu protiv korupcije. Projekt je već dao određene doprinose u praksi, konkretno poboljšali smo primjenu mjera Akcijskog plana za borbu protiv korupcije, također obučili smo oko 200 predstavnika sektora sigurnosti. Posebno bi naglasio i da smo implementirali projekt online prijave korupcije u okviru MUP-a SŽ", kaže Hadžović.

U okviru Projekta prikupljeni su i određeni statistički podaci koji ipak nisu najbolje mjerilo borbe protiv korupcije.
"Što se tiče samih statističkih pokazatelja oni najbolje mjerilo za procjenu borbe protiv korupcije, ali da bi prikazali stanje u ovom sektoru odlučili smo to uraditi preko statistika. U cijeloj BiH u 2013. godini smo imali 265 podignutih optužnica, dok je taj trend u 2014. u malom porastu i iznosi 306 optužnica protiv 436 osoba", pojasnila je Kovačević.

Avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari