Astronomski fenomen na ljubuškom nebu

ljubuski.info

Proteklih dana odmah nakon zalaska Sunca dvije sjajne zvjezde na zapadu privlače pozornost mnogih znatiželjnika.

Mnogi su zamjetili da se njihov međusobni razmak iz večeri u večer sve više smanjuje da bi se negdje rano jutros, 01.07., gotovo poravnale. To poravnanje nije bilo vidljivo golim okom bez teleskopa. Ali, i ovaj mali razmak, koji vidimo na fotografiji, dovoljno je impresivan za ljubitelje astronomije!

Treba naglasiti da se ne radi o zvjezdama već o planetama Veneri i Jupiteru. Venera je ona sjajnija, ona je trenutno večernja zvjezda, tek će se tamo podjesen skriti iza Sunca da bi se nedugo iza toga opet pojavila kao jutarnja zvjezda koju poznajemo kao Danicu. Jupiter se puno sporije pomjera preko noćnog neba, on će se na istom mjestu naći tek za 12 godina, toliko mu traje revolucija oko Sunca.

Astronomska računanja su savršeno precizna, ona kažu da su se Venera i Jupiter poravnali prije nešto više od 2 000 godina. Iz toga neki astronomi izvlače zaključak da bi to poravnanje Venere i Jupitera, u stvari, mogla biti ona Betlehemska zvjezda koju su zapazili pastiri u vrijeme Kristova rođenja.

K. Vujević

Glas naroda

je li to barbi kupio i nebo

Astronomski fenomen na ljubuškom nebu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari