Traže ukidanje svih naknada i paušala, HDZ BiH protiv

ljubuski.info

Članovi Povjerenstva za proračun i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgodili su izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama i zatražili od Vijeća ministara da u roku od 15 dana dostavi mišljenje o ovom prijedlogu.

S današnje sjednice Povjerenstva zatražena je i informacija od Vijeća ministara o realizaciji zaključka sa sjednice Zastupničkog doma iz veljače koji se odnosi na zahtjev za sustavnim izmjenama zakonodavstva u ovoj oblasti.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio zastupnik SBB BiH Damir Arnaut uz obrazloženje da bi se ostvarile značajne uštede u državnom proračunu, predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim, nadzornim i drugim radnim tijelima.

Iz SBB-a nadalje pojašnjavaju da se naknade ostvaruju i kroz rad u brojnim povjerenstvima, radnim i interresornim grupama, a sve se to obavlja tijekom radnog vremena zbog čega ove osobe osim redovne plaće imaju i dodatnu naknadu za rad koja se odvija tijekom istog razdoblja.

Zastupnici SDA, DF i SDS suglasni su da se ovo pitanje treba riješiti, ali su na sjednici danas podvukli kako je potrebno svima ukinuti sve naknade, a ne samo za one koji rad u povjerenstvima i upravnim/nadzornim odborima obavljaju u tijeku radnog vremena.

Kako je kazala Aleksandra Pandurević (SDS) ovako predloženo zakonsko rješenje ne pruža sveobuhvatnu izmjenu, naglašavajući da se članovi ovih povjerenstava mogu uvijek dogovoriti da sjednice održavaju iza radnog vremena, ali ostavlja se i mogućnost za falsificiranje zapisnika u kojem se uvijek može navesti kako je sjednica održana u 17, a ne u 14 sati.

Ona je iznijela i podatak kako pojedini članovi nekih upravnih odbora ostvaruju dohodak do 30.000 KM za rad u odborima i povjerenstvima, a ukidanjem ovih naknada ostvarile bi se uštede od oko šest milijuna KM na godišnjoj razini.

Istaknula je kako bi se zastupnici o izmjenama ovog zakona trebali izjašnjavati nakon što se dostavi mišljenje Ministarstva financija, pojašnjavajući da se SDS zalaže da potpuno ukidanje naknada za sve one koju plaću primaju iz bilo kojeg proračuna.

S ovim stavovima složio se i dopredsjedavajući Povjerenstva Salko Sokolović (SDA) podvlačeći da je stav SDA odavno jasan, a to je potpuno ukidanje svih ovih naknada i paušala.

Član Povjerenstva Damir Bećirović (DF) također je zatražio sustavno rješenje iznoseći stav da je ovakav prijedlog polovičan i ne donosi sveobuhvatne izmjene.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul (HDZBiH) smatra kako su intencije zakona dobre, ali da se treba voditi računa o onim radnim tijelima u kojima su potrebni stručnjaci zbog čega se mora definirati jasno pitanje isplate naknada.

O ovom zakonu u prvom čitanju trebali bi se izjašnjavati i zastupnici Zastupničkog doma PSBiH na sjednici koja je zakazana za sutra.

FENA

Glas naroda

Na koje to stručnjake bake misli, na tomu, ifu, tošu i ostale koji su stručnjaci samo za
lopovluke ,i falsifikate i kupovinu glasova

vrana-vrani oči ne kopa,prvo će oni sve drugo srizati,pa tek onda sebi i to 2%

čuli HDZovci protiv,a velikih čudesaaaa,baš me čudi, pa to nije moguće :D :D

Ovo se HDZ bori kao lav za interes svog naroda.

Pa jašta kako bi [ * neprimjereno * ] Markotić prima bijeli hljeb i ugovor o djelu

šta politika napravi od mlada čovjeka to je strašno

Vladajući na razinama lokalnim, županijskim, federalnim, državnim, predsjedničkim i parlamentima treba smanjiti plaću + dodatke za 50%, uposlenim u istim institucijama smanjiti plaću i dodatke za 25%, PDV sa sadašnjeg 17% smanjiti na 10%, sve dodatne namete na gorivo, hranu i proizvođače smanjiti do 60%, uvest fond u koji bi sav taj novac išao i služio za potrebe ulaganja u industriju, turizam, stočarstvo, poljoprivredu i zapošljavanje. Policiji, bolnicama, prosvjeti i umirovljenicima povisit plaće i mirovine za 50%. Uvest stroži je zakone i da su pred istim svi jednaki.

Jaka je ovo država ona funkcionira bez vlasti to ne može Njemačka!

HDZ je gori od svih stranaka kad je u pitanju plaća bez rada,,Paraziti najveći!

VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA čestitaju svom predsjedniku- pukovniku sutrašnji 56 rođendan sa željom da nam vrati do 60 og ako bogda onih 55 posto od Helezovog nakaradnog Zakona .

Traže ukidanje svih naknada i paušala, HDZ BiH protiv
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari