Ogorčeni poljoprivrednici: Državom hara 'zelena mafija'

ljubuski.info

Ogorčenje bosanskohercegovačkih poljoprivrednika gotovo svim dosadašnjim garniturama vlasti više je nego opravdano, a čini se kako ni aktualna neće proći mnogo bolje jer poticaja za tekuću godinu nema, a dugovi iz 2014. premašuju 50 milijuna maraka.

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga FBiH, upozorio je na brojne anomalije koje ih "ubijaju" - od neisplate poticaja, odgodu plaćanja na šest do devet mjeseci, pa sve do nedostatka domaćih proizvoda u trgovinama.
"Proizvodi poljoprivrednika se prodaju u bescjenje i uz to moramo čekati svoj zarađeni novac do devet mjeseci. Zbog toga ćemo 2. srpnja građanima Sarajeva besplatno dijeliti naše proizvode", poručio je Muslimović, na konferenciji za medije održanoj "pet do 12", ispred Ministarstva financija FBiH.

Maćehinski odnos

Nadalje, kaže kako su poljoprivrednici tražili sastanka s Jelkom Milićević, federalnom ministricom financija, ali do njega nikada nije došlo. Žalosnom ocjenjuje činjenicu kako Milićević s njima komunicira preko medija, kad im je poručila kako će biti svrstani u kategoriju "ostalih" s umirovljenicima i ostalim proračunskim korisnicima.

Muslimović kaže kako je ministrica navela da poticaje neće dobiti jer nema tranše MMF-a, ali upozorava kako u vrijeme donošenja zakona o poljoprivredi nije bilo riječi o tome da će poljoprivrednici biti u MMF-u, već u proračunu FBiH.
BiH hara "zelena mafija", otkupljivači koji u bescjenje kupuju naše proizvode, naplaćuju PDV dva puta, a poljoprivrednici šute jer ih ucjenjuju kako bi prodali proizvode. Oni ne mogu plasirati svoje proizvode u inozemstvo, ne mogu u tržne centre i snalaze se kako znaju i umiju te prodaju na ulicama. Onda nam kažu kako podržavamo "sivu ekonomiju" što nije točno. Treba se zapitati zašto je netko protiv proizvodnje hrane u BiH", poručio je Muslimović.

Isplata zaostataka

Smatra i to kako je, ukoliko bude dobre volje od strane vlasti, sljedeće godine moguće otvoriti 35.000 radnih mjesta u poljoprivredi. Zbog ogromnih kapaciteta, koji sad nisu iskorišteni, izrazio je nadu kako će se vrlo skoro isplatiti dugove u 2014. kako bi u 2015. bili stabilni s uplatom poticaja.
"Ne smijem ni pomisliti što bi se dogodilo da do toga ne dođe", naglasio je Muslimović.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Baš me čudi zašto sada šute vođe poljoprivrednika Pavlović, Matić, Vukojević, Karamtić i Bukmir, a nekad su organizirali prosvjede po Sarajevu. Poradi politike ne smiju govoriti kontra svojih ili su zadovoljni?

Blago onom koga oni vode, izgubili bi 3ovce na papiru ,ali eto tako je sve ovde što ga vise sisas to si bolji !

imate ministarstvo poljoprivrede ne izlazite iz njeg dok ne riješite problem

nije to njihova udruga pa šute,i nisu njihovi članovi,a i dobro im, svi ušli u politiku na račun poljoprivrednika,i ko vas šljivi.
Š utite
)-:

Ogorčeni poljoprivrednici: Državom hara 'zelena mafija'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari