Oko 80.000 umirovljenika još nije dobilo svibanjske mirovine!

ljubuski.info

Prvi krivac za socijalne stanje u F BiH je Vlada Fadila Novalića, koja se pokazala neznanom i neodgovornom da se suoči sa socijalnim stanjem, potrebama stanovništva, a da ne govorimo o reformama za poboljšanje investicijskog ozračja, čime bi država krenula prema približavanju EU i razvoju.

Oko 80.000 umirovljenika još nije dobilo mirovine za svibanj, a kako MIO/PIO nema novca na računu isplata se ne očekuje u ovom mjesecu. Nove tranše kredita od strane MMF-a ne očekuju se prije rujna, čime se socijalno stanje komplicira i usložnjava sa još nepoznatim posljedicama.

Premijer Fadil Novalić, kao prvi čovjek izvršne vlasti, u svom prvom obraćanju nakon inauguracije samo je deklarativno iznio prioritete rada svoje vlade, ali nakon toga nisu izrađeni nikakvi kratkoročni planovi rada, već se Vlada zbog bitke za javna poduzeća podijelila i pokazala neozbiljnom i neodgovornom s ciljem rješavanja akutnim problema F BiH.

Samim time poljuljano je povjerenje prema trenutačnoj vlasti kojoj kredibilitet naglo opada dovodeći Federaciju u stanje nesigurnosti i potencijalno povećava mogućnost socijalnih nemira s nesagledivim posljedicama po vlast, ali što je najgore po društvo.

Prioriteti Fadila Novalića i koalicije SDA-HDZ-DF su bili upravljački organi u javnim poduzećima s željom za njihovim nadzorom i jasno rečeno isisavanjem novca prema političkim strankama i interesnim skupinama. Potrošeno je gotovo godinu dana nakon izbora, a država propada, što je znak da je zakonodavni i izborni okvir potrebno mijenjati čime se političkim strankama ne bi dozvolio komoditet da ignoriraju potrebe društva u višemjesečnom slavlju vlastite postizborne inauguracije, već bi se morali odmah okrenuti ozbiljnom i odgovornom upravljanju ministarstvima i institucijama.

Što će poduzeti Vlada, kuda će krenuti narednih mjeseci, pokazati će prvi potezi u srpnju, ali ako nas iskustvo uči, onda se ne treba nadati dobru.

Razloga za ovakav odnos spram društvenim potreba je na tisuće, a umjesto da uče na pogreškama drugih država i crpe njihova iskustva u jačanju javne uprave, demokratskog ozračja i bržih integracija u EU, bosanskohercegovački političari ne rade ni to.

Zbog toga su posijali sjeme prosvjeda.

Damir Jelić [ dnevno.ba ]

Glas naroda

kuku-ruku-ku, dokle smo stigli? Za političare nema krize, jedu i piju sve na tuđi račun, dobra plaća i ako se da gdje što gepit. Ali, trebali bi znati da baš zbog takvih propaliteta, penzioneri nemaju penzije, socijala nema naknade, rodilje nemaju naknade, sve trune i propada. Nu, dobro je kako može biti i kako će biti. Dok god neko daje kredite moći će se nekako. Šta poslije, jadna ti majka ne bila? Pitat ćemo u političara, oni su nakrali rezerve, ako nam daju a znam da neće.

Nedaj Bože gore,a izgleda da takva vrimena dolaze,zahvaljujući Širokom,Grudama i domaćim prevarantima.Kao što je Neron zapalio Rim tako će da gori čitava Hercegovina.

Pa nece ih ni dobit,ljeto ide mala la la la,pa nas nacelnik na Hvaru,doslovice ima kucu na moru,dnevni boravak mu je tocno na moru,itd itd.Mozes tek zamislit sta imaju krupne ribe kad su kokosari imaju takvo nesto.

Naziv kukuriku koalicije u FBiH.
Koalicija "HDZ-ZDA kukurikukokoda".

Samo mi nije jasno kako je za ovo odgovorna vlada Fadila Novalića koja usput rečeno nema više ni parlamentarnu većinu odnosno ne postoji. Radili su možda mjesec dana iako je istina da se kod nas javna poduzeća dijele po načelu ratnog plijena u svakoj normalnoj državi se u prvih mjesec dana također vrše politička imenovanja u javnim poduzećima, agencija i sukladno tome preuzima odgovornost za poslovanje dotičnih. Problem je što kod nas nema odgovornosti. Reforme se ne mogu provesti za mjesec dana nego kroz cijelu prvu godinu a efekt se postiže u drugoj, trećoj godini mandata.
Problem je što ne postoji ni Vlada a kamoli reforme...

Oko 80.000 umirovljenika još nije dobilo svibanjske mirovine!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari