Testiranje će proći cjelokupno medicinsko osoblje koje je u kontaktu s bebama

ljubuski.info

Stvorena je panika kod trudnica koje trebaju roditi za nekoliko dana ili tjedana. Opasne bakterije koja je uzrok smrti beba nema u rodilištu. Rodiljski odjel nalazi se na drugom katu glavne zgrade bolnice, a Odjel neonatologije je u posve drugoj zgradi na Klinici za dječje bolesti.

I 48 sati od objave vijesti kako je opasna bakterija Klebsiella pneumoniae glavni uzročnik smrti tri bebe na Odjelu neonatologije Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ova tema je i dalje broj jedan u Hercegovini.

Opasna bakterija pronađena je kod još četiri bebe koje su preminule od početka ove godine, ali je analizama utvrđeno kako opasna bakterija nije bila glavni uzrok smrti u ovim slučajevima. Inače, od početka godine 91 beba je primljena na odjel i zabilježeno je deset smrtnih slučajeva.

Kako su nam rekli jučer u mostarskoj bolnici, u sklopu mjera koje se provode kako bi se širenje zaraze zaustavilo, svaka beba prolazi testiranje.
"Bebe kod kojih se potvrdi prisustvo opasne bakterije Klebsiella pneumoniae bit će smještene u poseban dio Odjela neonatologije Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i pod posebnim nadzorom liječnika, a sve kako bi se spriječilo širenje zaraze opasnom bakterijom Klebsiella pneumoniae", rekli su sugovornici. Testiranje će, kako nam je rečeno, proći i cjelokupno medicinsko osoblje koje je u kontaktu s bebama.

Rodilište bez problema

Zbog brojnih medijskih natpisa, stvorena je panika kod budućih roditelja, posebice trudnica koje trebaju roditi za nekoliko dana ili tjedana. Opasne bakterije, koja je uzrok smrti tri bebe, nema u rodilištu.

Kako je rekla voditeljica Odjela za ginekologiju i porodiljstvo Vajdana Tomić, nema ni jednog razloga za zabrinutost kada se govori o ovome dijelu bolnice.
"Naš odjel je siguran i možemo samo reći kako rodilje nemaju razloga za brigu. Sve funkcionira normalno i mogu istaknuti kako nema mjesta strahu i panici", rekla je dr. Vajdana Tomić.

Glavna federalna epidemiologinja Jelena Ravlija je ponovila kako se radi o bakteriji koja živi sasvim normalno u crijevnoj flori, te kako se bakterija pojavljuje u svim bolnicama svijeta gdje postoje intenzivne njege.
"Stanje pratimo i promatramo, nadamo se kako neće biti novih slučajeva zaraze. Poduzete su odgovarajuće mjere i stalno smo u kontaktu s nadležnim službama koje su na terenu. Bebe koje su pozitivne, smještaju se u izolaciju, strogo se provode mjere zaštite. Ovdje se radi o bakteriji koja je jedan od najčešćih uzročnika bolničkih infekcija", naglasila je dr. Jelena Ravlija.

Marko Karačić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari