Devet mjeseci zatvora za utaju i prijevaru

ljubuski.info

Pravomoćnom odlukom Općinskog suda u Ljubuškom oglašen je krivim Slobodan Leko (1959) iz Donjih Mamića, općina Grude, zbog kaznenih djela Utaje iz članka 290 stavak 3 i Prijevare iz članka 294 stavak 1 KZ FBiH, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci.

Leko je za potrebe svog poduzeća "CAT - Leko" d.o.o. Grude, dana 06.08.2010. godine, na mjesec dana posudio radnu mašinu - bager od Nuhada Garića, vlasnika poduzeća, NGH Import - Export" Ltd Tuzla, koju radnu mašinu je bio dužan vratiti navedenom poduzeću nakon mjesec dana korištenja, a što isti nije napravio, nego bager, čija vrijednost iznosi preko 15.000,00 KM, zadržao za sebe s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Također, krajem 2010. godine, istom poslovnom partneru, gore navedenom Nuhadu Gariću, Slobodan Leko je ponudio na prodaju dvije radne mašine - bagere, pri tome tražeći da mu isti prije isporuke bagera uplati iznos dogovorene kupoprodajne cijene za jedan od bagera, kao i avans za drugi bager, iako je bio svjestan da predmetne radne mašine nema namjeru isporučiti Nuhadu Gariću, već je u namjeri da za sebe pribavi protupravnu imovinsku korist, na taj način Nuhada Garića doveo u zabludu o isporuci radnih mašina i naveo ga da mu na štetu svoje imovine, a na ime kupovine radne mašine u obrocima isplati ukupan iznos od 24.000,00 KM, a da predmetne radne mašine nikada nije isporučio vl. Nuhadu Gariću, oštetivši na taj način poduzeće "NGH Import - Export" Ltd Tuzla, za iznos od 24.000,00 KM.

Osim navedene kazne zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci, optuženi Slobodan Leko je obvezan da na ime naknade štete isplatiti oštećenom Nuhadu Gariću iznos od 74.000,00 KM, u roku 30 dana od dana pravomoćnosti presude i pod prijetnjom ovrhe.

Općinski sud u Ljubuškom

Glas naroda

ovdje se radi o prevari a utaja je ono što rade pojedine agencije sa svojim klijentima

Devet mjeseci zatvora za utaju i prijevaru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari