Pedagoški radnici podržavaju uvođenje antikorupcijskog obrazovanja

ljubuski.info

U Zenici je jučer održana javna rasprava tijekom koje je predstavljen 'Nacrt Kurikuluma' o antikorupcijskom obrazovanju te su prikupljena mišljenja relevantnih stručnjaka kako bi se ona ugradila u finalni dokument koji će biti implementiran kroz nastavni plan i program. Finalni dokument bit će odobren od strane Agencije za spriječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) te nadležnih ministarstava u entitetima odnosno kantonima. Radi se o "Nacrtu Kurikuluma" za osnovne škole od I do IV razreda.

Nakon diskusije, donesena je nekolicina zaključaka:

  • nužno je uvesti u obrazovni sistem i nastavne planove učenje o antikorupciji i etičkom ponašanju, što pedagoški radnici u potpunosti podržavaju;
  • učenje i obrazovanje mora biti usmjereno ne samo na učenike već i kompletnu okolinu učenika (nastavno osoblje i roditelje) kako bi zajednički bili uključeni u obrazovno-odgojne programe, te se i sama okolina ponašala u skladu s moralnim načelima;
  • određeni nastavnici rade s djecom na moralnim, etičkim i antikorupcijskim temama ali se to radi spontano i neusklađeno i zaista je nužno takav vid obrazovanja unificirati i uključiti obavezno obrazovanje.

Tim stručnjaka je pripremio četiri Kurikuluma: Kurikulum za osnovne škole od I do IV razreda, Kurikulum za osnovne škole od V do IX razreda, Kurikulum za srednje škole i Kurikulum za sveučilišta.

Kurikulumi su rezultat zajedničkog istraživanja Udruhe Infohouse iz Sarajeva i Omladinskog komunikativnog centra iz Banjaluke koje je provedeno u okviru projekta "Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost" koji financira EU u iznosu od 494.725,20 eura kroz program IPA 2010. Projekat provodi Udruga Centar za medije i analize iz Sarajeva, u partnerstvu s Udrugom Infohouse iz Sarajeva i Omladinskim komunikativnim centrom iz Sarajeva.

Navedeno istraživanje je imalo za cilj ispitati stavove stručnjaka o uvrštavanju obrazovanja o korupciji, koruptivnom ponašanju i mehanizmima borbe protiv korupcije u nastavni plan i program. Uočeno je kako ne postoji prostor za uvođenje novog predmeta, ali da postoji mogućnost edukacije o korupciji u okviru društvenih predmeta.

infohouse.ba

Glas naroda

Znači-dosad je bilo korupcijsko obrazovanje!?Zato su nam ljudi tako stručni!

nekad je u školi bilo antikorupcijsko obrazovanje koje se zvalo "šiba"

Ili u rešet!

Vezane vijesti

Pedagoški radnici podržavaju uvođenje antikorupcijskog obrazovanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari