Ništa od smjena - problem oko Elektroprivrede pod tepihom

zgrada

Vlada Federacije jučer nije razmatrala smjene i imenovanja u javnim poduzećima koja su uzrokovala potrese i krizu u Vladi, te je sjednica prošla bez problema i bila je, kako rekoše pojedini ministri, prilično dosadna. No, to ne znači da je kriza u Vladi riješena. Naprotiv.

Kada su u pitanju problemi oko javnih poduzeća DF ne odustaje od svojih stavova i zahtjeva, kao ni SDA i HDZ s duge strane. Ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF) kako je i najavio predložio je u dnevni red imenovanje članova NO Elektroprivrede HZHB za koje je provedena natječajna procedura, a koja su bila sporna na prošloj sjednici, no premijer Fadil Novalić (SDA) tu točku nije stavio na dnevni red.
"To će se morati riješiti i to uskoro", kaže ministar Bajrović i dodaje da će iduća sjednica Vlade biti održana u četvrtak ili petak.

Imenovanja odložena

Zamjenik federalnog premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić kaže kako je sjednica bila radna i izuzetno konstruktivna.
"Sporna pitanja nisu bila na dnevnom redu. Ostavljeno je to za neki drugi put. Baš zbog toga je atmosfera bila dobra i radna", kazao je Remetić.

Spor oko imenovanja novih nadzornih odbora u Aluminiju d.d. Mostar i Elektroprivredi HZHB nije još riješen iako je Vlada prije deseta dana imenovala privremene nadzorne odbore. Ove odbore osporio je ministar Bajrović kazavši kako odluke nisu zakonite, te je shodno tomu spomenutim poduzećima sugerirao da ih ne primaju k znanju, a skupštinama poduzeća koje su trebale izvršiti zamjenu članova da se suzdrže do daljnjeg od bilo kakvih poteza.
"Od tih imenovanja nema ništa", potvrdio je jučer još jednom Bajrović.

Bajrović je kazao kako će inzistirati na imenovanjima koje je otpočeo još bivši ministar, te kako se ova odluka mora usvojiti do kraja lipnja. Ovo nisu podržali ministri iz SDA i HDZ-a BiH. Oni smatraju kako se namjerno pravi kriza u vlasti. Jučer niko od ministara iz HDZ-a jučer nije bio raspoložen za razgovor po ovom pitanju.

Nerješiv problem

Podsjetimo kako Vlada FBiH skoro mjesec dana nije zasjedala zbog krize koja je nastala zbog smjena i imenovanja u javnim poduzećima. HDZ je inzistirao da se pod hitno ide u smjene, a prioritet su bili Eronet, Aluminij i Elektroprivreda HZ HB gdje HDZ već četiri godine nema utjecaj. DF se protivio tome inzistirajući da se čekaju isteci mandata. Budući da su Aluminij i Elektroprivreda u resoru DF-ovca Bajrovića, to je za HDZ predstavljalo dodatni problem, pa je ova stranka tražila i usvajanje uredbe o tome da odluke o smjenama i imenovanjima donosi Vlada, a ne određeno ministarstvo. DF nije pristajao ni na to.

Uslijedila su napuštanja sjednica od HDZ-ovih ministara. Nakon toga za stol su sjeli stranački lideri Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić kako bi riješili krizu. Međutim, iako su kazali da su postigli dogovor, iz njihovih izjava dalo se naslutiti da se nisu najbolje razumjeli. Sporna pitanja još uvijek čekaju na rješenje.

Donesene odluke

Vlada je jučer razmatrala niz važnih odluka i zaključaka. Utvrđena je i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj reviziji u javnom sektoru u FBiH i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o financijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, a razlog je preciziranje pojedinih stavki u njegovom tekstu. Izmjenom Odluke Vlade o kriterijima i načinu upravljanja revolving fondom uspostavljenim u Projektu poboljšanja pristupa malih i srednjih poduzeća financijskim sredstvima, iznos za ove namjene je udvostručen - s jednog na dva milijuna maraka.

Vlada je prihvatila Izvješće o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2014. godinu s Informacijama o bankarskom i mikrokreditnom sustavu, te o sektoru lizinga u FBiH. Također, prihvaćeno je i Izvješće o prošlogodišnjem radu samostalnog odjela ombudsmana za bankarski sustav.

Također federalna Vlada je usvojila izvješća o zaduženju Federacije putem emisije rizničkih zapisa radi prikupljanja sredstava za financiranje izdataka utvrđenih Proračunom FBiH za 2015. godinu. U izvješću se navodi kako se od kraja travnja do sredine svibnja ovim putem Federacija zadužila za nešto manje od 70 milijuna maraka.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari