Za sada ništa od izvoza krumpira u EU

ljubuski.info

Tragom nejasnoća oko odluke o ukidanju zabrane uvoza krumpira iz BiH u EU obratili smo se Uredu Europske unije u Sarajevu i zamolili za objašnjenje. Naime, prema najavama iz nadležnih tijela u BiH, službena potvrda ukidanja zabrane trebala se dogoditi 21. i 22. svibnja na sjednici nadležnog Pododbora Europske unije.

Priprema uredbe

Takva očekivanja podgrijana su na manifestaciji "Dani otvorenih polja ranih krumpira" u Vojnićima kod Ljubuškog. Budući da očekivane potvrde nisu stizale, obratili smo se Uredu EU-a u Sarajevu. Odgovor Andyja McGuffieja, glasnogovornika Izaslanstva EU i posebnog predstavnika EU u BiH, stigao je vrlo brzo, a u njemu stoji:
"Na sastanku održanom 26. i 27. ožujka, Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, tijelo zaduženo za sigurnost hrane, pozitivno je ocijenio podatke koje je dostavila BiH te dao zeleno svjetlo Europskoj komisiji za pripremu uredbe kojom će se BiH proglasiti zemljom u kojoj nema prstenaste truleži krumpira. Nakon što se usvoji ova uredba, BiH bi se time omogućio izvoz krumpira u Europsku uniju. Očekuje se da će Pododbor razmatrati odluku u idućim mjesecima", stoji u informaciji, te se naglašava: "Sektor krumpira je primjer u kojem je BiH pokazala učinkoviti sustav kontrole i nadzora te funkcionalne koordinacije, gdje su osoblje i nadležne vlasti timski djelovali u svim institucijama. Ovo je pozitivan primjer koji treba slijediti i u drugim oblastima, poput priprema za izvoz mliječnih proizvoda."

Odrazit će se na cijenu

Dakle, od najavljivanog ukidanja zabrane izvoza krumpira na europsko tržište ovog proljeća - ništa. Neslužbeno smo doznali da bi nadležni Pododbor odluku trebao razmatrati tijekom lipnja ili srpnja.

Uglavnom, ovakav rasplet razočarat će hercegovačke povrtlare koji su očekivali da će se još ove sezone moći vratiti na tradicionalno hrvatsko tržište. Međutim, drugu godinu uzastopno njihova su nastojanja iznevjerena.
Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca Zapadnohercegovačke županije, kada smo mu priopćili odluku, bio je vidno razočaran. Udruga je pripremala teren da već ovih dana Ljubuški rani krumpir krene prema Europskoj uniji, odnosno hrvatskom tržištu. U tu svrhu osnovana je i poljoprivredna zadruga, bilo je dobre volje da se počne s izvozom koji bi, očekivalo se, reaktivirao napuštena zapadnohercegovačka kraška polja, ali je na kraju sve skupa ispalo uzaludno obećanje. Odluka o zabrani uvoza prolongirana je do daljnjeg, što će se umnogome odraziti na domaću proizvodnju krumpira, kao i na cijene ovogodišnjeg uroda.

Dušan Musa [ Večernji list ]

Glas naroda

Ako mislite da vam izvoz krompira rjesi Zarkic I Miro Cutuk onda morate biti svjesni da to nece biti nikad ,, oni su tu samo da primaju placu a vas ko ,,,,.

Nije Miro presjednik udruge! da je on nešto bi i bilo,ajdete vi u Rusiju izvozite umisto Evrope!

Tu se nemate sto misliti smjenite one koji su zaduzeni za poljoprivredu ( a nista nerade) postavite nove ljude koji znaju to raditi.

Neka je žarkić napravija ručak na čeveljuši u Grgića , to je bitno za razliku od prišlih godina

Nije "za sada" Dušane nego za uvijek,Načelnik je gura poljoPRDvredu umisto industrije .di je poslovna zona? di je 100 radni mjesta što je obeća?

ne zna da ne zna a ni vi niste sigurni da on ne zna da ne zna dzaba se nadate

Šta bi htjeli, imaju džabnu vodu....

jao 2. lipnja 2015 - 13:50
"Nije "za sada" Dušane nego za uvijek,Načelnik je gura poljoPRDvredu umisto industrije .di je poslovna zona? di je 100 radni mjesta što je obeća"?

Za jao, što kakaš protiv naćelnika???
On je jedini i pravi naćelnik barem što se tiče radnih mista,svojim potezima je zadužio općinu za sva vrimena,umisto 100 radnih mista zaposlio je preko 1500 radnika u Njemačkoj i šire.
Još malo kad priseli Ljubuški puk u Njemačku osnovat će grad Ljubuški kad ne može dobiti status grada u 'Ercegovini.
Druk Kim ne gleda tako usko, širi su njegovi pogledi bravo za Kima jong ila, samo naprid ćeraj sve vanka i daji sve po redu pošto poto u koncesiju na 50 godina do povratka prvog iseljenika nazad.

Ako Bog da iduce godine ide krompir za EU sigurno, velika hvala Nacelniku,Miri,Buci,Zarkicu i svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zna za Ljubuski mladi krompir.Ovo moze bit primjer za sve druge.A vama sto neprestano lajete na udrugu i na sve one koji su na celu te udruge,kao i na Nacelnika preporucujem idite i zaradite kopajuc mladi krompir a ne da vam pare nose Bosanci iz kruznog toka.Zivio izvoz krompira za EU !

Za poticaj:
Što veći krompir to veći seljak.
Iđi blen'ove ževkaj prid gospodarom na privuzi.
I neki su ti dan uvezli krompire mrkvu iz mađarske pa ti svoje daji u čapljini ko [ * neprimjereno * ] okrićući se da te nitko ne vidi od tvojih "Dođi dat ću ti ja jeftinije", nos te Bog garibu.

Prvo pročitajte članak pa onda pljujte. Ovdje nije problem u udruzi iz ljubuškog nego u briselskoj komisiji koja se neće sastat u idućih dva mjeseca da odobri izvoz.Svi uvjeti za izvoz su ispunjeni i udruga poljoprivrednika je svoj dio posla ispunila kao i institucije z sarajeva. Ono što mene čudni je to zašto se ljubuški poljoprivrednici ne počmu baviti sadnjom malina ili kornišona koji ima osiguran otkup.Za kornišon je u svim okolnim općinama bila prezentacija proizvodnje firme iz hamburga koja će imati otkupnu stanicu u mostaru i jamče otkup isto tako je i sa malinama. Sade krompir sa kojim cijenom nemogu konkurirat a ne sade proizvode koji imaju zajamčen otkup i od čega se može vrlo pristojno živjet.

Buco i Žarkić ove glupe seljake varaju već godinama o tom izvozi,a ovi su toliko glupi da ne mogu shvatiti da su to samo dva HDZ-ova ( ba hdz-a) uhljeba koji im služe da prikupljaju glasove za izbore , oni nisu u stanju da vode kera na pelcovanje ,a ne neku udrugu i da nadodaom njihova sva roba je prodata u agrofruktusu u Tasovčićima , a vas neka bosanci cjede na pijaci uz to imaju lijepu plaću + članarine sve oni to pojedu i popiju tako da oni vagaju i u 11 i u 3mjesecu dok vi vagater kako struju platiti, eto i da nadodam Miru Ćutuka velikog Hrvata koji je glasovao u skupštini da se smanji poticaj po dulumu sa 100 na 75KM to je udruga tri bossa iz crvenice iznikla po partijskoj dužnosti. Kme

Kopajte vi a nek se durut i onakvi vozaju i sepute koji krompir .oce na sveto negdarjevo sta vam je nemojte bit naivni ! Tesko je to izvest al nek ne lazu napaceni narod ! Smjena odmah !

Durutovac je izda sve poljoprivrednike kad je tada glasovao .kako ga nije stid ici medu ljude i sepurit se .prica bajke i uvlaci se u [ * neprimjereno * ]cu svima a ruje i spletkari svima .opet vi ajte za drugom mirom dosta nam ga je stavio ! Pozdrav svima postenim ljudima i radnicima koji se muce na ovim vrucinama !

Bez novi ljudi nema promjena nabolje,vidite da ovi rade zasebe.

Moj Pero da ovi vonjicani imaju ista u glavi nebi radili sto rade dobar im je i Miro Durutovac .

Di je, ovizi, tojizi ,nunde,poljdjeljcin, lijan i slično i td

haj ne s,e,r,i , ovizi buco.

Nadjite nekog mladog strucnog skolovanog nemojte da vas vozaju nepismeni ,,treba vam savjet ,,treba vam trziste za plasman robe,,treba vam strucan agronom . Okanite se obicni nepismenih prevaranata .

A šta se i mislili krompiraši ? i ko vas vodi, morete u albaniju,a ni tamo!::))))

Pitajte druga durutovca koliko je uzeo parica od opcine za festu mladog krompira .?

Drug Miro Durutovac samo što nije završija vakultet pa će te vi vidit unda kako je on pametan!

Miro jr nešto i zna radit, ako baš oćete, otkad nema njega sve je u khurcu

Da je Miro osta Presjednik Udruge puno bi se toga riješilo,ali otiša u Politiku,zato ispaštaju seljaci

Za sada ništa od izvoza krumpira u EU
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari