Slaven Raguž: Odanost stranačkom lideru mjerilo vrijednosti

ljubuski.info

"Meni, i HRS-u općenito, prišivaju radikalizam iz jednostavnog razloga što se usuđujemo stvari nazivati pravim imenom, što pred narod izlazimo bez skrivenih namjera i što smo ponosni što smo Hrvati koji žele živjeti i umrijeti u BiH, braneći svoje vrijednosti i svetinje, ali iskreno poštujući i one tuđe", rekao je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Raguž, čija se stranka nedavno "proširila" na Tomislavgrad i Čapljinu, kaže kako u BiH nisu problem stranački lideri, nego cjelokupno društvo koje je izrodilo takve lidere.

Budućnost i puna usta

"Naša država ima budućnost, neovisno o liderima, naravno, ako se promijene određene okolnosti. Prva stvar jest djelovanje na polju distanciranja međunarodne zajednice od miješanja u unutarnja pitanja BiH", kaže Raguž ističući kako je međunarodna zajednica najveći generator krize.

Kao drugu stvar navodi uvođenje vladavine zakona kao temelja zdravog društva.
"Vladavina zakona ne smije ostati apstraktan pojam, a stvarne institucije vlasti nikako ne smiju biti stranačka čelništva i ured OHR-a", kaže i dodaje kako bi strani veleposlanici u BiH morali krenuti raditi svoj, veleposlanički posao, a prestati dijeliti lekcije i docirati nam kako bi to mi u BiH trebali živjeti svoj život.

"Naše politike, kakve god one bile, rezultat su demokratskog izbornog procesa. To što se većina njih ponaša poput obiteljskih i poslušničkih dioničkih društava, pri tom nikome ne polažući račune, osim samima sebi, to je samo stvar nepostojanja vladavine zakona. Međusobnog uvažavanja nema. Nominalno, političarima, a pogotovo nevladinom sektoru, puna su usta priče o toleranciji, jednakopravnosti, demokraciji, a u praksi im nedostaje elementarna pristojnost, ljudska empatija, uvažavanje drugih i drukčijih. Ključ su, dakle, vladavina zakona i razvoj demokratskih procesa u praksi, a ne samo na papiru. Oni će nužno potaknuti pozitivnu selekciju, u cijeloj državi, kako na međustranačkim, tako i na unutarstranačkim razinama", naveo je Raguž.

Razlike između dva HDZ-a

Dodao je, između ostalog, kak o je činjenica da Hrvatski narodni sabor postoji samo da bi HDZ držao dominaciju u svom korpusu te da "kadrovska izborna rješenja poslije izbora to najbolje dokazuju".
"Odluke HNS-a moraju biti temelj političkog djelovanja svake stranke s hrvatskim predznakom u BiH, što kod nas nije slučaj. Dovoljno je uzeti za primjer dvije najjače stranke unutar HNS-a. HDZ BiH je nakon izbora cijelim nizom poteza, počevši od potpore odlukama platformaške vlade Nermina Nikšića, pa do prepuštanja DF-u jednog hrvatskog ministarskog mjesta u Vijeću ministara, prekršio odredbe dokumenata HNS-a. S druge strane, HDZ 1990. se još prije izbora odrekao HNS-a kao doktrine, budući da su otvoreno i bez imalo obraza i skrupula tražili potporu birača iz bošnjačkog korpusa za bolji izborni rezultat", navodi Raguž i naglašava kako, za razliku od njih, HRS poštuje i podržava sve dokumente HNS-a te u praksi djeluje u skladu s njima, bez obzira što formalno nije članica HNS-a.

Kaže kako su dva HDZ-a dva naličja iste medalje, s istim motivima, identičnom političkom filozofijom te identičnim ciljem, a to je politika kao borba za osobne interese, a ne za opće dobro.
"Više-manje sve stranke pate od tog komunističkog mentaliteta po kojem je partija, odnosno stranka, isključivi prioritet, a odanost partijskom, odnosno stranačkom lideru mjerilo vrijednosti. Naša filozofija političkog djelovanja je u potpunosti različita, stoga se mi uopće ne opterećujemo s dva HDZ-a ili s drugim strankama uopće. Mi nudimo svoju viziju, svoje ideje i nastupamo neskrivenih namjera", kaže Raguž, koji smatra da je žalosno da se naša politika svela na raspravu o poduzećima dok su nestale teme poput ustavnih reformi i neravnopravnosti.

Politika i poduzeća

"Na žalost, kod nas se politika i ogleda po tome tko vlada kojim javnim poduzećem. Imajući u vidu, dakle, taj kontekst, razumijem u potpunosti namjere HDZ-a da ovlada javnim poduzećima. Ako ništa drugo, demaskirali su DF kao jednake sebi po tome. Puna usta Bosne, borbe protiv korupcije, nacionalizma itd., a na kraju njihovo popuštanje je bilo samo pitanje cijene i kadrovskih dogovora", rekao je Raguž.

Osvrnuo se čelnik HRS-a i na Mostar rekavši kako se pitanje Mostara ne rješava iz jednostavnog razloga što to vladajućim HDZ-u i SDA-u nije u cilju.
"Njima je ovo kaotično stanje mana s neba, mogu raditi što ih je volja, a za svaku pogrešku imaju ispriku: nema Gradskog vijeća. Dakle, stvar je isključivo volje i nadam se kako građani Mostara neće dogodine biti uskraćeni za svoje pravo glasa. U tom slučaju HRS priprema tužbe, a ako treba, ići ćemo i do Strasbourga", rekao je Raguž.

Dnevni list

Glas naroda

Ovaj tip glumi neutralnost, a podržao je Čovića za predsjednika. Još jedan pokušaj u nizu, da se oslabi jedina opozicijska stranka kod Hrvata, 90-tka, jer uloga HRS-a je da one koji nemaju obraza reći da su za HDZ ili probaju biti opozicija, da ih na kraju dovede i preda HDZ-u, pod maskom HNS-a. Također još jedan dokaz da zadnjicu i mišljenje ima svatko, samo neznam na temelju čega dobija prostor u medijima?

Šta je moj hadezenjaro boli istina?

Nisam, a niti sam bio član niti ijednog HDZ-a, a ni KPJ. A ovaj tvoj simpatizer jeste. Da možda tebe ne boli istina?

Ispričavam se na pogrešci, tvoja simpatija ujesto simpatizer.

Hajde nađi gdje je to podržao Čovića? Dokaži, postavi link gdje Slaven govori: podržavam Dragana Čovića! Dragana Čovića ti podržava Martin koji mu je preko Ilije Cvitanovića i Vjeke Bakule dao novac da uđe u Dom naroda. Novac i da nigdje ne glasuju u parlamentu mimo HDZa BiH. Nikakva ti HDZ1990 nije oporba. Da Martin nije otišao u Ahdamaše Slaven bi još uvijek bio HDZ1990. To što si rekao za mišljenje, potpisujem ti si očigledan primjer.

Brata majketi ne kaki,ma bjeriii ba

Ustat se i kazat Slaven Raguž

a zašto, živ bio...nešto krucijalno uradio...običan satelit bez kapaciteta

ustat se obrisat papirom i reć e je bilo tvrdo ali izađe

Eno ti Martin danas prima Zlatnu ahdhamu

Slaven Raguž: Odanost stranačkom lideru mjerilo vrijednosti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari