JP Autoceste osiguralo novac za povezivanje s Mostarom

ljubuski.info

Javno poduzeće Autoceste FBiH osiguralo je pola milijarde KM za novi investicijski ciklus gradnje 20 km autoceste koji treba početi u 2015. godini, potvrđeno je u ovom poduzeću.

"Ovo je jako važno zbog kontinuiteta izgradnje. Riječ je o dvije dionice. Za dionicu Počitelj - Međugorje, dužine 11 km, osigurano je 100 milijuna eura od EIB-a. Riječ je o jako povoljnoj kreditnoj liniji namijenjenoj za infrastrukturne projekte s rokom otplate 25 godina, pet godina odgode plaćanja i kamatom nižom od 1 posto", navode iz JP Autoceste FBiH.

Najzanimljiviji objekt na dionici Počitelj - Međugorje bit će most Počitelj, najduži most na koridoru Vc. Njegova dužina će biti 945 metara i maksimalna visina iznad tla 100 metara, s monolitnim stupovima te rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 metara. Gradit će se istom tehnologijom kao i most Studenčica koji je dug 500 metara. Ostali značajniji objekti koji će se graditi na ovoj dionici su dvocijevni tunel, petlja Počitelj, naplatno mjesto Počitelj, priključak na magistralnu cestu M17, tri vijadukta, tri pothodnika i jedan nadvožnjak.
"U tijeku je evaluacija ponuda, a slijedi raspisivanje tendera. Predviđamo početak radova za novih 11 kilometara autoceste na jugu na ljeto ove godine. Rok za izgradnju je 30 mjeseci od potpisivanja ugovora. Sredstva su osigurana od EIB-a u iznosu od 100 milijuna eura", navode iz JP Autoceste FBiH.

Ističu kako će novi kilometri na jugu biti od velikog značaja za turizam i gospodarstvo.
"Pozitivni učinci će se ogledati u spoju Počitelja i Međugorja, a i Mostar će se približiti regionalnim središtima u susjednoj Hrvatskoj i drugim zemljama EU", napominju iz JP Autoceste FBiH. Za dionicu Zenica jug - Zenica sjever osigurana su sredstva od OFID fonda u iznosu 60 milijuna eura te 30 milijuna eura od Kuvajtskog fonda za obnovu i razvoj. "Na jednom od dva lota na ovoj dionici radovi su već počeli. U tijeku je procedura verifikacije još 50 milijuna eura potrebnih za završetak 9 kilometara dionice Zenica jug - Zenica sjever zajedno s mostom koji će povezati zeničku gradsku obilaznicu s autocestom", ističu iz JP Autoceste FBiH.

Sredstva su ranije dogovorena s Kuvajtskim fondom za obnovu.
"Radi optimizacije cash flow poduzeća, ova procedura je pokrenuta tek nedavno. S druge strane, JP Autoceste FBiH je u trogodišnjem planu poslovanja dobio odobrenje Vlade Federacije BiH za daljnje aktivnosti na izgradnji autoceste na kordoru Vc na dva načina", navode iz JP Autoceste FBiH.

Za ovu godinu planirane su aktivnosti i na dionici Počitelj - Buna. Za poddionicu dugu 9 km postoji zanimanje financijskih institucija.
"Završen je glavni projekt. Procijenjena vrijednost radova iznosi 50 milijuna eura. Što se tiče dionice Konjic - Mostar sjever, JP Autoceste FBiH je optimizaciju trase predložio Vladi FBiH koja je u srpnju prošle godine usvojila ovaj prijedlog i dala zeleno svjetlo za izradu novog idejnog projekta koji je u tijeku. Nova varijanta ove dionice koja prolaz kroz Prenj omogućava potpuno drugačiji scenarij razvoja koridora Vc uvažavajući limitirane kapacitete FBiH za daljnje zaduživanje i čini dionicu prihvatljivijom za moguće financijere. Optimizacijom trase petlja Jablanica je udaljena svega sedam km više nego što je to predviđeno prvobitnim projektom", zaključili su iz JP Autoceste FBiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari