Djelatnici jedne škole odbili štrajk, Mikulić pozvala na dogovor

ljubuski.info

Oko 70 posto prosvjetnih djelatnika zaposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a jučer je održalo štrajk upozorenja.

Zanimljivo je spomenuti kako su djelatnici jedne škole odbili podržati ovaj štrajk, te su svjesni situacije u kojoj se županija nalazi uredno odradili svoj radni dan. Njima su se pridružili i učiteljice i učitelji prvih razreda u većini škola jer nisu željeli djecu ostaviti bez nadzora.

Sindikat prosvjetnih djelatnika u ovoj županiji je kao razlog jednosatnog štrajka upozorenja naveo nepoštovanje kolektivnog ugovora, kao i ignoriranje predstavnika Vlade ZHŽ-a njihova zahtjeva za sastanak, te naglasili kako traže hitan nastavak pregovora. Iako Sindikat proziva predstavnike Vlade ZHŽ-a za neodgovaranje na njegove zahtjeve za sastanak, na posljednjem se nisu pojavili upravo predstavnici Sindikata. Naime, predstavnik Sindikata je u posljednji trenutak javio da zbog opravdanih obveza ne može prisustvovati sastanku koji je bio zakazan prošli tjedan u Ljubuškom.

Kada je u pitanju kolektivni ugovor, ministrica obrazovanja, kulture i sporta ZHŽ-a Ružica Mikulić kaže kako Vlada intenzivno radi na izradi sporazuma.
"Mi smo prije nekog vremena ponudili predstavnicima Sindikata sporazum u kojem nisu definirani svi detalji, a koji su oni uzeli na razmatranje. Sad bi trebali uslijediti naš ponovni susret, razgovor i pregovori o ostalim detaljima", kaže Mikulić.

Dodaje kako sporazumom koji je ponuđen na razmatranje Sindikatu nije definirana visina jubilarnih nagrada jer se ne zna ima li u proračunu uopće novca za te nagrade.
"Bitno je da se isplate materijalni troškovi, plaće, honorari jer je to ono od čega ljudi žive", kaže Mikulić.

Ona je još jedanput pozvala sve sudionike pregovora na razumijevanje.
"S obje strane potrebno je razumijevanja i solidarnosti, mislim da smo svi svjesni stanja u kojem je županija. Koliko god ova Vlada bude mogla, trudit će se ne zakinuti nikoga ni za što, međutim, treba uzeti u obzir financijsko stanje u proračunu jer ne može se nešto isplatiti ako novca nema", kaže Mikulić. Podsjetimo, Vlada ZHŽ-a je u protekla tri mjeseca isplatila sve zaostatke prosvjetnim djelatnicima iz 2014. godine (honorare, jubilarne nagrade, otpremnine), a uskoro se očekuje i izmirivanje obveza iz 2015.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari