U ZHŽ-u više od 700 udruga, za neke se nikad nije čulo!

ljubuski.info

Uzme li se u obzir da udrugu mogu osnovati samo tri osobe - ne treba čuditi da je njihov broj sve veći u Registru. Najčešće ispaštaju kvalitetne udruge, koje ostaju bez financijske potpore zahvaljujući konkurenciji čiji je rad nepoznat. Samo u ZHŽ-u registrirano je više od 700 udruga građana, među kojima su i one za koje nikada nitko nije ni čuo.

Točno je 746 registriranih udruga građana u ZHŽ-u, a one za koje javnost zna da uopće i postoje - mogu se doslovno prebrojati na prste.
"Mnoge te udruge, treba to javno reći, fiktivne su, a vjerojatno služe i za neke druge djelatnosti. To baca crnu mrlju na one ljude i one udruge, i nevladin sektor općenito, koji nešto rade, a koji teško dolaze do sredstava" - kaže Jozo Kolobarić, član Vijeća mladih Posušje.

Javni poziv udrugama građana iz Ministarstva pravosuđa i uprave upravo je i pokrenuo lavinu komentara i rasprava u javnosti - što se uistinu krije iza tolikog broja udruga? Poziva ih se više od 200 da pristupe zahtjevu ministarstva, jer nisu održale čak ni jednu sjednicu skupštine.
"Dakle, ne radi se o nikakvim 'čistkama' udruga građana, kako su to pompozno najavili pojedini mediji, već o zakonskoj mogućnosti i ostavljanju prostora za 242 udruge koje, iz njima znanih razloga nisu postupale sukladno odredbama članka 33. stavka 1., Zakona o udrugama i fondacijama, odnosno nisu prijavile određene promjene i statuse proizišle iz odredbi njihovih statuta" - stoji u dopisu ministrice Anite Markić.

Iako je, kažu iz ministarstva, razlog javnog poziva obveza iz Zakona o udrugama i fondacijama koji je na snazi u Federaciji - teško je ne primijetiti datum njihova osnivanja. Udruge nezaposlenih, udruge korisnika vode, eko društva, udruge za pomoć djeci - i brojne druge sa popisa - postoje godinama - a ništa ne rade.
"Vjerojatno je njihova svrha da služe kao jedna fiktivna tvrtka i da izvlače novac i to je veliki problem, osim što je to nepravedno, i nezakonito je. Udrugama koje rade na jedan način otežavaju jer u velikom broju slučajeva njihova financijska konstrukcija izjednačava se" - naglašava novinar Željko Andrijanić.

federalna.ba

Glas naroda

U Posušju postoji udruga dijabetičara, a baš se pitam koliko dijabetičara za istu zna uopće!!Bitno da se na Udrugu dobilo novce od bivšeg ministra, slavnog i priznatog Viranina, jako bliskog osnivačima iste!!

daj ministrice markic ne filozofiraj javnost zanima koliko je koja udruga dobila novaca od osnutka do kraja prosle godine i tocka

red bi bio da objavite financijske podatke a ne da se nad sve nadvije crv sumnje

ma ta ćete vi dirnut u osinjak tako vam se stranka financira gdje se zaleti ti ministrice jadna ne bila

Nešto čitam ove iz Ljubuškog Koromani Nižići Vukšić Šiljeg Tomići Gašpar... šta čovjek da pomisli nego ...

jedino nas zanima koliko koja udruga nas košta i šta radi s dobivenim parama ako nešto nije ured predato ima knjigovođa

Udruge se osnivaju kako bi se na "legalan" način povlačili novci iz proračuna ministarstva i općina.. Predsjednici udruga povuku svake godine određene novce za udrugu a da se ne zna na što se isti troše.. Sve bi udruge iz ŽZH trebalo procesuirat i pozvati predsjednike istih da opravdaju u što su novci potrošeni..

Tri clana i udruga moze da se registrira - to je evropska norma . U Parizu ima osamdeset hiljada udruga !
Vi ste lose obavjesteni : udruga se ne osniva da bi uzimala pare od proracuna , osim ako ima dobar program .
.
Ako dobar program postoji , ima nacin kako se reprezantira i nudi program , i kako se trazi novcana pomoc . Ako opstinu skuplje kosta da nesto radi sama , a ima povjerenja u udrugu - dodijelit ce pomoc udruzi i kontrolirati rashod tog novca . Ako opstina ne daje novac udruzi , nema sta ni da je kontrolise - ukoliko udruga ne radi komercijalne poslove pod firmom udruge - i tako izbjegava porez . U tom slucaju , postoji razlog za kontrolu .
.
Ali , ima i slucajeva kad udruga zna u samom sartu da ce imati prihode vece od 80.000 E , a ipak zeli da radi kao udruga , i moze da radi kao udruga , ali ima i obaveze kao firma . Udruge su registrovana udruzenja gradjana - dobrovoljaca !
.
U cetrdeset godina postojanja , moja udruga za koju radim , imala je samo jednom formalnu kontrolu - jer udruga nikada nije ni imala drzavne dotacije !
.
Broj udruga je i ocjena demokracije . Sto vise udruga , to je vise i demokracije . A da li one rade , ili ne rade...
to nije nicija stvar , osim stvar te udruge . Ako ne radi , ugasit ce se sama . Udruga je duzna da sama , svojim sredtstvima obezbjedjuje funkcionisanje onoga zasto je registrirana . A to sto ima udruga za koje niko ne zna - to nije nikakav zakljucak ! Moja udruga u Parizu postoji vec cetrdeset godina , niko mi nikada nije dosao u pravu kontrolu - jer mi drzava i ne daje novac za moje funkcionisanje , a medju osamdeset hiljada udruga u Parizu i okolici - ja i ne mogu biti poznat . Poznat sam onima koji koriste nase usluge . Ima i maksimum godisnjeg prihoda za koji se ne placa porez , a poslije neke sume ( ona je donedavno bila 80.000 E ) - udruga prestaje biti udruga i duzna je da se registruje kao firma i nastavi raditi kao i sve firme . Vecina malih udruga zivi od clanarine , nekih zajednickih izleta , kulturnih manifestacija i slicno .
.
Kad udruga mijenja rukovodstvo , to mora da prijavi organu koji vodi brigu o udrugama .

Graniću jel ti šta u rodu oni milicajac?

a što se odgodi današnja sjednica skupštine?ljubuški široki ratna linija...

Slažem se sa komentarom koji traži financijsko izvješće udruga.
Jedina dobra stvar u ovom i najvažnija što će se neaktivne udruge, a to su udruge koje nisu uradile skupštinu od svog osnivanja ugasiti i izbrisati.

Ima udruga gdje je samo jedan član skupštine a uglavnom je on i predsjednik znači ne može ga smijeniti nitko zato takve udruge treba ukinuti ali javnost mora znati koliko koja udruga prima novaca

Koga zanima koliko ih ima sve dok ne troše naš novac:A ovi što jamljaju iz prpračuna nekaobjave šta rade i kakva je korist od njih

Potpuno si u pravu neka ih ima na tisuće ali ko se financira iz proračuna podatke u javnost dosta je bilo ti majstora

šta se pjenite i bubate eto rješavaju se te fiktivne udruge

Halo momak iliti hdz-ovac nas zanima koja udruga prima koliko iz proračuna a ne jesu li uredno papire predali to je 100 eura godišnje

eto tebi će polagat račune

idi na stranicu ministarstva pravosuđa i uprave tu ti je javni poziv i 249 udruga koje nisu imale skupštinu 8 i više godina pa ćeš vidjet predsjednika i udruga.
P.S. (matupe)

Nitko još nije osnovao udrugu da pomaže drugima već sebi da su sposobni registrirali bi poduzeće ovaj potez je za pohvalu a moja ocjena kao "čistog" građanina je da je ovo dobar potez i da su u pravu komentatori koji traže financijsko izvješće ali i oni koji misle da manje štete rade oni koji nas ne koštaju a ne sazivaju skupštinu nego ono što žive na našoj grbači fin je dan odoh frezat

šta se pjenite i bubate eto rješavaju se te fiktivne udruge

U ZHŽ-u više od 700 udruga, za neke se nikad nije čulo!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari