Prvašići iz ZHŽ u školu već u rujnu?

ljubuski.info

Praksa da djeca u prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja idu tek od polovine godine, koja se u Zapadnoherecgovačkoj županiji primjenjuje već nekoliko godina, uskoro bi mogla biti prošlost.

Naime, trenutačno se radi na izradi analize učinka provođenja ovakvog skraćenog devetogodišnjeg obrazovanja, odnosno programa zbijenog u šest mjeseci nastave, kako bi se vidjele sve njegove pozitivne i negativne strane.

Prema riječima premijera Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, nakon što se utvrde rezultati analize, bit će provedena anketa među roditeljima.
"U pripremi je i anketa koja će biti provedena među roditeljima da se vidi njihovo mišljenje, odnosno jesu li za to da prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja traje cijelu godinu (da počne u rujnu) ili da ostane sadašnja praksa (da djeca kreću u školu u siječnju)", kazao je Ćosić.

Inače, pitanje devetogodišnjeg obrazovanja u ovoj županiji predstavlja se problemom svake godine iznova, a mišljenja roditelja su dosadašnjih godina bila podijeljena. Jedni smatraju kako bi djeca trebala krenuti u školu u rujnu kada i djeca starijih razreda, međutim, to znači da bi u školi boravila svega dva sata dnevno, što predstavlja problem zaposlenim roditeljima. S druge strane, ako djeca krenu u školu u siječnju, na nastavi borave po četiri sata dnevno, te u kraćem razdoblju trebaju svladati više gradiva, za što stručnjaci smatraju da određenom broju djece može biti problem. Ovim problemom pozabavio se prije dvije godine i UNICEF.

"Ovakva praksa se suprotstavlja načelima Okvirnog zakona o obrazovanju koji predviđa devet godina za osnovno obrazovanje i u kojem se tvrdi da svi razredi moraju trajati jednako", napisala je u svom pismu Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Ona je pismo u kojem izražava zabrinutost zbog prakse u ZHŽ-u uputila županijskim vlastima, te ih pozvala da ponovno razmotre ovakvu praksu i osiguraju da nastava za prvi razred osnovne škole počne u rujnu, kao i u svim ostalim dijelovima države.

Kada je u pitanju financijska strana, premijer Ćosić kaže kako to nije razlog kraćeg trajanja školske godine za prvašiće.
"Financijske posljedice početka školske godine u rujnu su marginalne", kazao je Ćosić.

Večernji list

Glas naroda

E moj premijere, pa zar nije dovoljno bilo vidjeti i čuti da nigdje školska godina ne počima u sječnju?...S tim se je pokazalo kako se djele ministarska mjesta...Oni sposobni možda kopaju kanale po dojčlandu???
Treba neko iz UNICEF-a to vam reći.
Pitam zašto 2 sata koliko je poznato npr. Dojčlandu djeca idu normalno 4 sata. Tjedno uče u prosjeku 1-2 SLOVA, a onaj dio nastave je kreativan. Roditelji vam poručuju, na odgovorna mjesta sobsobne i sposobne, a ne umišljene veličine

kod nas svaki dan po jedno slovo

Citam ovo i pitam se jeli to VIC dana ili godine? Da se pola godine racuna za godinu.Po mome racunu to bi se trebala zvati osam i po godisnja Skola.Koliko je godina isao u Skolu onaj ko je to racuna? Ja sam racunala na grah i kokuruz pa znam da pola zrna nije cijelo zrno.

Je li se pravila ovako temeljita analiza kada se prvi razred skraćivao?
Ovako ja to gledam. Svi su svjesni da se početak nastave za prvašiće mora vratiti
u rujan, ali se našoj vlasti to ne da, pa kao fole rade nekakva istraživanja da
bi razvukli vrijeme do početka sljedeće školske godine. Onda će dogodine opet raditi analize i ankete itd.

prvo ste skratli..i pričali kako je to odlično. sada vraćate...cccc tko nam vodi obrazovnu politiku!užas.

Prvašići iz ZHŽ u školu već u rujnu?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari