Aluminij, Elektroprivreda HZ HB, Eronet: Laž je da smo gubitaši

fotelja

Aktualnim političkim previranjem i opravdanim nastojanjima no s potpuno pogrešnim načinom, projicira se slika Aluminija, Elektroprivrede i Eroneta, poduzeća koji zapošljavaju oko 4.600 djelatnika, kao velike gubitaše, diskreditiraju se aktualne uprave kao nesposobne te da će ih novo i također politički imenovano vodstvo, izvesti iz tmine financijske dubioze. No, situacija je ipak puno drukčija. Nakon Elektroprivrede HZ HB, takva poruka je pristigla i iz mostarskog Aluminija.

Direktor i Uprava mostarskog Aluminija demantirali su navode pojedinih medija, a pozivajući se na revizorsko izvješće KPMG-a, da je s dugom od 213,8 milijuna, njihova tvrtka pred stečajem.

Direktor Aluminija d.d. Mostar Nikica Ljubić kazao je da je mostarski proizvodni div konačno na putu oporavka te da je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio s ostvarenih 5,6 milijuna KM dobiti. Ujedno je i priznao visoki dug poduzeća i to od 231 milijun KM, no da će ga Aluminij biti u mogućnosti i vratiti.

"Danas se poslovanje Aluminija znatno razlikuje od poslovanja Aluminija u prethodnom periodu. Plasiranjem ovakvih informacija se, prije svega, želi obezvrijediti sve ono što se uradilo u prethodnom periodu s ciljem stvaranja bolje slike u Aluminiju i oko Aluminija. Tu, prije svega, mislim na konkretne podatke da je u prošloj godini u ovom periodu, odnosno, za prvih pola godine, Aluminij mjesečno stvarao oko 6 milijuna KM novog gubitka", kazao je Ljubić.

On je naglasio da je današnja situacija u poslovanju je znatno drukčija, tako da Aluminij prvi kvartal ove godine završava s 5,6 milijuna KM dobiti.
"Usporedbe radi, prošle godine za prvi kvartal je to značilo oko 25 milijuna KM minusa. Smatramo da smo u proteklom periodu uradili jako puno i da smo nakon 2008. konačno došli do rezultata koji zavrjeđuje pozornost i da smo promijenili ukupnu krvnu sliku u poslovanju Aluminija. Ti učinci se ogledaju u financijskim parametrima, a isto se očituje i u sveukupnoj slici u Aluminiju, a to su ulaganja u održavanje, remonte ćelija i sve ono što je bilo zanemareno zbog nedostatka financijskih sredstava. Ako je Aluminij danas pred stečajem, onda je prošle godine bio u stečaju jer je danas situacija znatno bolja nego prethodnog perioda", naglasio je direktor Aluminija.

Ljubić je rekao da se ne može pobjeći od činjenice da je Aluminij dužan i da ima nagomilani gubitak od 231 milijun KM.
"Međutim, smatramo, prije svega velikim rezultatom da smo sami pokrenuli pozitivan rezultat i da je to značajan osnov za buduće poslovanje Aluminija jer ne stvaramo novi gubitak", zaključio je on, pojasnivši da je i glavni razlog zašto je angažirana revizorska tvrtka taj da se dođe do optimalnog otplatnog plana prema elektroprivredi koji ne bi ugrozio njeno poslovanje, a Aluminiju bi omogućio kontiunitet u vraćanju na puni kapacitet proizvodnje, plaćanje svih tekućih obveza što smo u ovom perodu i ostvarili.

"Ne kažemo da je 231 milijun KM mala cifra i ne kažemo da to možemo ekspresno vratiti, no ono što tražimo je adekvatna dinamika jer smo pokazali da smo došli do pozitivnog računa te da ćemo biti u stanju to i vratiti", kazao je direktor Aluminija.

Demantirali i Čovića

No podsjetimo i da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, na izbornom saboru te stranke kada je ponovno izabran za predsjednika, ustvrdio da je Aluminij u zadnje tri godine stvorio minus od 250 milijuna KM.
"Ako to dirnete, to je tobože smjena. Nitko se ne pita kako je moguće da tvrtka u Mostaru koja se bavi potpuno identičnim poslom kao ona u Sarajevu posluje s minusom, dok ona u Sarajevu ima 100 milijuna dobiti. Odnosno, što je s tim novcima koji su išli u investicije. Jednako impuls košta i u Mostaru i Sarajevu itd. Na sličan način mogu govoriti i o Aluminiju. Od kuda nekome pravo da kaže, dovoljno je da pređete u DF i sada, da budem vrlo direktan, nitko vas neće dirati", kazao je tada Čović, istaknuvši da je mandat upravama i nadzornim odborima Elektroprivrede HZ HB, Aluminija i HT Eroneta davno istekao.
"Aluminij sam po sebi ne vrijedi više od 100 milijuna. Zanimljivo je da je glavnina tog duga u Elektroprivredi HZ HB, drugim riječima onima koji izvlače novce iz Aluminija danas, treba i Elektroprivreda, da još pet-šest mjeseci snosi te troškove da bi na kraju uništili i jedno i drugo poduzeće i kazali to nema smisla da postoji. E, nećemo to dozvoliti i zbog toga ćemo to promijeniti vrlo jasno i glasno", obećao je predsjednik HDZ-a BiH, stavljajući naglasak na ova tri poduzeća.

Demantij o gubitcima pristigao je i iz Elektroprivrede HZ HB, gdje su istaknuli kako je to javno poduzeće od početka godine ostvarilo dobitak od skoro 40 milijuna KM, a očekuje se i reagiranje i iz HT-a Mostar.

Situacija ipak nije kritična kako se želi prikazati

Aktualnim političkim previranjem i opravdanim nastojanjima no s potpuno pogrešnim načinom, projicira se slika Aluminija, Elektroprivrede i Eroneta kao velike gubitaše, tako diskreditirajući aktualne uprave kao nesposobne te da će, novo i također politički imenovano vodstvo, izvesti iz tmine financijske dubioze.

Istina je potpuno drukčija: Elektroprivreda HZ HB vrlo uspješno posluje, Aluminij se diže iz pepela nakon niza godina gubitaka i nepovoljnog političkog, a posebno ekonomskog ozračja na svjetskim burzama prouzročenim recesijom, a HT Mostar zapošljava skoro 1.800 ljudi, i to pretežito Hrvata iz Hercegovine, gdje se godinama odolijeva inicijativama o masovnoj "redukciji" zaposlenih.

Tako budućem vodstvu, a možda i starim upravama, neće biti posebno teško nastaviti pozitivno poslovanje.

Je li ovo još jedna laž nakon one neuspješne o "uklanjanju hrvatskih obilježja iz Elektroprivrede HZ HB"?

Vera Soldo [ Republika ]

Glas naroda

svakom je jasno o cemu se ovdje radi i da su svi isti ili slicni

Niti sam lud ni zbunjen ajde ostani normalan ovdje

šta gubitaši to su sve [ * neprimjereno * ] do lopova

jeee HDZ jeee

Aluminij, Elektroprivreda HZ HB, Eronet: Laž je da smo gubitaši
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari