Tko će smjenjivati i imenovati članove nadzornih odbora?

pregovori

Pitanje imenovanja u nadzorne odbore najsnažnijih javnih poduzeća potpuno je zaoštrilo odnose unutar Vlade Federacije, ali i između središnjica HDZ-a BiH, SDA i DF-a te je u pitanje došlo i samo funkcioniranje vlasti, a ključna stvar oko koje se lome koplja je treba li Vlada u kompletu odlučivati o imenovanjima kao što želi HDZ BiH ili će to ostati u domeni pojedinačnih ministarstva, kao što ističe DF. Odgovor na ovo pitanje mogli bismo dobiti u ponedjeljak kada je, potvrdio nam je federalni ministar pravosuđa Mato Jozić, zakazana sjednica federalne Vlade. Na njoj bi se mogao naći i HDZ-ov novi prijedlog uredbe o vršenju ovlasti tijela FBiH u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala kojim se želi uvesti novi način izbora članova nadzornih odbora u javnim poduzećima zbog kojih se vladajuća koalicija, koja je ionako na staklenim nogama, sve više urušava. Inače, premijer Fadil Novalić potvrdio je za FTV da u Vladi postoje nesuglasice oko sporne uredbe.

Tko što vodi?

Prema još uvijek važećoj uredbi koju HDZ BiH želi poništiti, Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije koje vodi DF-ovac vrši ovlasti u nekoliko vrlo važnih poduzeća. U prvom redu to su Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZ HB, Aluminij, BH-Gas, Željezara Zenica, Bosnalijek, Energoinvest, Energopetrol, Hidrogradnja, a tu je i niz rudnika, te posredno preko Federalne direkcije za namjensku industriju u industrijskim gigantima koji se bave proizvodnjom oružja i vojne opreme.

S druge strane, HDZ BiH ima svog čovjeka na čelu Ministarstva prometa i veza koje vrši ovlasti po osnovu udjela državnog kapitala u HT-u Mostar, Hrvatskim poštama, poduzeću BH Pošta, dioničkom društvu BH Telecom, javnom poduzeću Ceste Federacije BiH, javnom poduzeću Autoceste Federacije, Željeznicama itd. Od ostalih ministarstava koji imaju nadzor na državnim kapitalom treba navesti Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje vodi kadar SDA i koje vrši ovlasti po osnovi državnog kapitala u poduzećima Fabrika duhana Mostar, Fabrika duhana Sarajevo, Šume Herceg Bosne te JP Bosanskohercegovačke šume.

Nije se mogla održati sjednica

Ministarstvo trgovine koje vodi DF-ovac vrši ovlasti po osnovi državnog kapitala u poduzećima Feroelektro i Šipad Export - Import, dok resor financija na čijem se čelu nalazi HDZ-ov kadar ima ovlasti u Lutriji BiH, Sarajevo osiguranju te Bor banci.

Ministarstvo okoliša i turizma vrši ovlasti po osnovi udjela državnog kapitala u gospodarskim društvima Javno poduzeće Nacionalni park UNA d.o.o. Bihać te HUTP "Salus hotel Stela d.o.o. Neum", dok resor kulture i sporta istu ulogu ima u

JP Filmski centar Sarajevo d.o.o. Sarajevo. Ukoliko se pogleda popis poduzeća nad kojima ovlast vrši spomenuto ministarstvo, jasno je zbog čega su HDZ BiH i DF ušli u sukob oko nadležnosti, jer se upravo neka od najsnažnijih poduzeća na hrvatskim prostorima nalaze u nadležnosti DF-ovog resora. A na pitanje tko će imati ovlasti imenovati i smjenjivati članove nadzornih odbora te hoće li se i dalje nastaviti otvoreni rat unutar vladajuće koalicije, odgovor neće dugo trebati čekati.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

Glas naroda

to je naajbitnije

Ova vlada će trajati jako kratko..

Tko će smjenjivati i imenovati članove nadzornih odbora?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari