Obilježena 23. obljetnica oslobađanja čapljinske vojarne, prve u BiH

ljubuski.info

Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BiH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske.

Bilo je to vrijeme odlučnosti u kojem su Hrvati bili kao jedan i tako pokazali snagu daleko nadmoćnijem neprijatelju. Ovdje su udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske.

Na ovom se mjestu počeo lomiti koncept stvaranja velike Srbije, koji se provodio preko JNA i pridruženih agresora. Bila je to prva oslobođena vojarna u BIH, što je kasnije znatno izmijenilo tijek ratovanja na ovom području, a što je u biti bio i početak kraja tada snažne JNA.

U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi. U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. Prilikom akcije 17 pripadnika postrojbe je ranjeno.

Tim riječima mogla bi se ukratko opisati briljantna akcija hrvatskih vojnih snaga na oslobađanju vojarne u Čapljini prije pune 23 godine.

Stoga je u krugu vojarne Božana Šimovića polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježena 23. obljetnica oslobađanja prve vojarne u BiH.

Svečanom polaganju vijenaca nazočilo je izaslanstvo udruga proisteklih iz domovinskog rata u općini Čapljina na čelu s načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem, izalanstvo ministarstva za pitanja branitelja HNŽ predvođeno ministrom Oliverom Soldom, izaslanstvo udruga proisteklih iz domovinskog rata općine Stolac, udruga Ludvig Pavlović, koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HNŽ-a, izaslanstvo HDZ BiH, te hrvatske komponente u O.S. BiH.

Po završetku polaganja vijenaca i paljenja svijeća u kapelici u krugu vojarne služena je i sveta misa zadušnica.

Komentari

Šta je to nigdje nema HOS-a,a oni i najzaslužniji,jedini koji su se suprostavili na vrime.Ili je došlo vrime da se HOS ne smije spomenuti,kao ustaše u današnje vrime.A da nije bilo Ustaša mi bi danas nosali opanke,pisali ćirilicom,krstili se sa tri prsta,nosali šubare,igrali kozaraško...Zaštose stidite napisati jedan korektan članak o HOS-u?

A gdje su radiscani?

svaka čast

radišćani su zabranjeni bili za spominjanje i 93' kamo li danas.
danas se spominju oni što pobigoše u njemačku, kupiše zapovjedne mirovine i invalidnine
je li tako čuvalo i ostali [ * neprimjereno * ]ci koji ste im potpisali, gori ste od njih "sto-ko" nemoralna

radišćani su zabranjeni bili za spominjanje i 93' kamo li danas.
danas se spominju oni što pobigoše u njemačku, kupiše zapovjedne mirovine i invalidnine
je li tako čuvalo i ostali izd-aj-nici koji ste im potpisali, gori ste od njih "sto-ko" nemoralna

Radišćani su osvjetlali svoj a i obraz svojih predaka!

pozdrav momcija iz radišića koji su prvi došli u capljinu braniti domovinu od agresora,grabovine i grabovljani vam nikad to neće zaboraviti

zar nisu bili i probojani

Obilježena 23. obljetnica oslobađanja čapljinske vojarne, prve u BiH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari