Braniteljske udruge: Revizija se treba provesti, ali u okvirima Ustava i zakona

ljubuski.info

Prestanak važenja odluke o privremenoj obustavi osobnih invalidnina za korisnike prava iz općina Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški s oduševljenjem su dočekali tamošnji branitelji.

Uz to, iz braniteljskih udruga pozdravljaju prve poteze novog federalnog ministra za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salke Bukvarevića, koji je već održao nekoliko sastanaka s udrugama te najavio kako će to biti praska u budućnosti.
"Radi se o sasvim normalnoj odluci koju mi podržavamo, kao i prve poteze novog ministra. Uz to, očekujemo i otvaranje ureda za obranu u navedenim općinama kako bismo nesmetano nastavili obavljati svoje funkcije", kazao nam je Ivica Nosić, predsjednik HVIDR-e HVO-a HB ZHŽ-a.

Pozitivni pomaci

Na naše pitanje oko nastavka revizije branitelja, on jasno kaže kako oni nikada nisu ni bili protiv revizije, nego su samo tražili da se ona provodi u okvirima koje nalažu zakoni i Ustav FBiH. Prema tome, ukoliko se ponište sve nezakonite odluke, što traže predstavnici HNS-a u vlasti, kao i sve braniteljske udruge, te se proces revizije nastavi uz poštivanje onoga što je propisano zakonima, problema ne bi trebalo biti.
"Najave nove vlasti na federalnoj razini su optimistične i ukoliko se nastavi u tom pravcu, očekujem pozitivne pomake i dobru suradnju", rekao je Nosić.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Vlada FBiH donijela je odluku o prestanku ranije odluke o obustavi isplate invalidnina u ZHŽ-u.
"U skladu s tim, resorno ministarstvo dužno je u obračun osobne invalidnine uključiti korisnike prava iz općina Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški. Odluku će ministarstvo realizirati kada vlasti ove četiri općine i vlasti ZHŽ-a budu provodile i omogućile sve uvjete za provođenje federalnih zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite", stoji u odluci federalne Vlade.

Zahtjevi

Kad su u pitanju zahtjevi hrvatskih predstavnika u vlasti, kao i braniteljskih udruga proizašlih iz HVO-a, oni su već odranije poznati. S obzirom kako smatraju kako je bivši ministar Zukan Helez brojne stvari radio nezakonito, što dokazuju, kako navode, i brojne presude u korist branitelja koji su tužili državu, traže da se sve takve odluke ponište, branitelje vrati u prava te da proces revizije za njih krene otpočetka.

Nadalje, smatraju kako se treba oformiti tim za koordinaciju u skladu sa zakonom, kao i da se raspusti inspektorat u ministarstvu te novi imenuje u skladu sa zakonom.

Zatim, traže popunjavanje ministarstva u skladu s popisom iz 1991. godine te da dva ili tri pomoćnika ministra budu iz reda hrvatskog naroda, a da te osobe imaju potporu braniteljskih udruga. Isto tako, navode kako Helez nije poštivao pravomoćne odluke sudova te traže da se one ispoštuju i da se braniteljima koji imaju pravomoćne presude isplate sve zaostale naknade.

Dnevni list

Glas naroda

a sta ces ti reci [ * neprimjereno * ] jadni,prilivodo,nulo od covika,jadan onaj koga ti predstavljas

na kojem terenu je bija ovi nosic zna li iko

bio u vojnoj policiji ,a što pitaš

Ivica Nosić je dobar čovjek poznam ga i čudim se što se poduzeo ovog posla pa oko nas su uglavnom lažnjaci po zapovjedništvu ili invalidnini a sve susjedi rođaci kumovi i slično i tko će takvim tipovima udovoljiti

Nosiću bogareti kad si bija u vojnoj policiji ima li spisak po koga se sve dolazilo da vidimo imade li među njima pukovnika današnji

Koga si ti branio [ * neprimjereno * ], koje tebe tu instalira, zato smo i izgubili prava što si radio za institucije sve osim naših. Pokrij se i šuti ne izlazi među narod.

tko je zaslužio prava, tko je stradao nije ih mogao izgubit niti je izgubio prava, a vi levati ako ste i bili u ratu niste 70% invalidi,70% invalid je čovjek bez noge

Nosic je zasluzio trolist koji ima,zasluzio je visoku vojnu invalidsku mirovinu,te se doobro nahapao dok je jadni gaso bio ministar,a da ne se ne spominje u cemu je sve sudjelovao dok je bio u sarajevu...

Braniteljske udruge: Revizija se treba provesti, ali u okvirima Ustava i zakona
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari