Hercegovačka se vina mogu mjeriti sa svjetskim brendovima

sajam

U sklopu podsajamske manifestacije Dani turizma 2015. na 18. međunarodnom sajmu gospodarstva danas je upriličena dodjela nagrada i priznanja najuspješnijim vinarima.

Povjerenstvo sastavljeno od renomiranih degustatora i enologa pod stručnom palicom prof. dr. Bernarda Kozine ocjenjivalo je oko 70 pristiglih uzoraka po metodi 100 pozitivnih bodova prema uvriježenom pravilniku o ocjenjivanju.
"Došlo je vrijeme za pohvale vinogradarima i vinarima", kazao je Kozina dodavši kako je na ovom 13. ocjenjivanju najboljih vina dodijeljeno najviše zlatnih medalja, njih 37. Napomenuo je kako je unatrag pet-šest godina bilo problema u nedostatku tehničko-tehnološke opremljenosti i nepraćenja modernih trendova u ovoj industriji, no, danas je to sve ispravljeno.

"Godine 2011., 2012. te 2013., definitivno su bile dobre vinogradarske godine, a iza nas je i berba 2014. koja će, ne samo u BiH, već i u zemljama regije, biti zapamćena kao najlošija do sada. Već sada se može reći da se ne mogu očekivati veliki uspjesi i velike nagrade za vina iz berbe od prošle godine", rekao je Kozina koji vjeruje da će sve to nadoknaditi ovogodišnja berba. Na pitanje jesmo li po kvaliteti ispred ili iza svjetskih vina, ovaj profesor odgovara kako je biti rame uz rame s velikim silama u vinogradarstvu i vinarstvu velika stvar.

"U Hercegovini definitivno ima vina koja se u svakom pogledu mogu mjeriti sa svim svjetskim brendovima i etiketama", potvrđuje Kozina.

Po konačnim rezultatima ocjenjivanja, velika zlatna odličja pripala su vinima Traminac-ledena proizvođača Erdutski vinogradi te Graševina-ledeno vino od vina Cmrečnjak.

Marija Marić [ Dnevni list ]

Glas naroda

Rose Andrija i poslije toga ...

Ljubuški merlot prije petnaestak godina najbolje vino ikad

Evo što lažete nas nego vi,ako će te priznati,lažete i sebe.Ne samo da se radi o nedostatku (tehničko-tehnološkoj opremljenosti)nnego o nizu nedostataka (npr.cjena)ili o našem muljanju i laganju onoga svega što se daje od prskanja,gnječenj,vrenja...pa sve do samog kraja užitka(pića).Kad se uzmu naša vina i usporede sa evropskim vinima ne da zaostajemo nego je i sramotno to usporediti.Oni koji su probali vina svjetska znat će o čemu govorim.Ali eto kod nas se mogu,što je za pohvalu,naći dobra domaća vina;a sve drugo je "smućaj i prospi".Mi nemamo tradiciju,iskustvo,poštenje,novce,stručmkake...,a imamo puno pijanaca i lokatora koji će reći da su im naša vina jedna od najbolji,pa je i normalno da dotičnom stručnjaku,koji vidi do Biokova,reći onako kako njemu odgovara i paše.Ma živili vi meni uz bukaru domaćeg.

vinogradarstvo vinarstvo podrumarstvo to se troje treba poklopiti kod nasih starih bilo je samo prvo puno sunca i dobro grozde ali danas se trazi buteljirano vino los cep sve upropasti

Dobar komentar!

Količina kvalitetnih vina-nedovoljna za veću priču!

Evo što lažete nas nego vi,ako će te priznati,lažete i sebe.Ne samo da se radi o nedostatku (tehničko-tehnološkoj opremljenosti)nnego o nizu nedostataka (npr.cijena)ili o našem muljanju i laganju onoga svega što se daje od prskanja,gnječenj,vrenja...pa sve do samog kraja užitka(pića).Kad se uzmu naša vina i usporede sa evropskim vinima ne da zaostajemo nego je i sramotno to usporediti.Oni koji su probali vina svjetska znat će o čemu govorim.Ali eto kod nas se mogu,što je za pohvalu,naći dobra domaća vina;a sve drugo je "smućaj i prospi".Mi nemamo tradiciju,iskustvo,poštenje,novce,stručmkake...,a imamo puno pijanaca i lokatora koji će reći da su im naša vina jedna od najbolji,pa je i normalno da dotičnom stručnjaku,koji vidi do Biokova,reći onako kako njemu odgovara i paše.Ma živili vi meni uz bukaru domaćeg.

Hercegovačka vina su dobra ali malo preskupa za ove što blate sve domaće nema vam spasa

Andrijina vina dok je Vale haracijo dno dna.

crni ti si [ * neprimjereno * ]

crni i erovin je imao dobro bijelo vino

Sve hercegovačke vinarije (osim starih hepokovih) su "nekakva tradicija" zasnovana na djedovima i pradjedovima, a pojavile su se poslije rata sa nekakvom skupom opremom ali ne i vrhunskom tehnologijom, koja se niotkud našla baš u njihovim novonastalim podrumima a koji su također nabrzinu izgrađeni i to u tradicionalno modernističkim stilovima. Zasađeni su nabrzinu i kompleksi nasada vinove loze "autohtonog podrijetla" na parcelama koje su dobivene na ovakav i onakav način (čast izuzecima). Vina se navodno ističu izvrsnošću, ali se baš i ne prodaju lako osim po opet nekim političkim linijama i nižim cijenama, ali i nisu baš omiljena kod lokalnog stanovništva, (čast izuzecima). Pa neka smo uz rame s velikim vinogradarskim silama koje nas okružuju. To me veseli ako profesor tako kaže.

Mislim da su na dobru putu Nuic i Keza samo sto cijena ne stoji.mislim da se u zemljama EU.mogu dobiti puno bolja vina za manje novaca.

Evo jedno pitanje i tražim odgovor koliko radnika zapošljavaju sve vinarije u Hercegovini pojedinačno i da su radnici prijavljeni

vise je ljubuska vinarija imala loze i radnika nego svi skupa danasnji vinari i bolja je vina imala

ni profesora a ni vina

Hercegovačka se vina mogu mjeriti sa svjetskim brendovima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari