Vlast bez razumijevanja za probleme invalida

ljubuski.info

U više gradova u Federaciji BiH 7. travnja je održano ulično potpisivanje peticije čiji je cilj prikupiti što veći broj potpisa građana, koji na ovaj način podržavaju osobe s invaliditetom, kako bi se izjednačila njihova prava i mogućnosti.

Ulično potpisivanje održat će se i danas, a prema riječima Fikreta Zuke, predsjednika Koordinacijskog odbora udruženja osoba s invaliditetom Sarajevske županije, osobe s invaliditetom traže da se poštuju pravo na inkluzivno obrazovanje, pravo na zapošljavanje, uklanjanje svih prepreka koje onemogućavaju ili otežavaju uključivanje osoba s invaliditetom u društvene tokove, kao i pravo na socijalnu sigurnost i dostojanstven život u lokalnoj zajednici. On je podsjetio da je FBiH u okviru svojih ustavnih nadležnosti pripremila strategiju i akcijski plan za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom za razdoblje od 2011. do 2015. godine. Strategiju je usvojio Parlament Federacije BiH 2011. godine, ali se ona ne provodi.

Vlast bez razumijevanja

BiH je ratificirala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, čiji je cilj stvaranje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom i usklađivanje nacionalnih zakonodavstva s europskim i svjetskim standardima u oblasti invalidnosti.
Međutim, jedan od glavnih uzroka teškog položaja osoba je podijeljena nadležnost u mnogim oblastima između različitih razina vlasti u Federaciji BiH, a pri tome ne postoji odgovarajuća komunikacija i suradnja između zakonodavstva Federacije BiH i zakonodavstva u županijama.

"Na žalost, samo su dvije županije donijele akcijske planove - Posavska i Hercegbosanska. U drugim županijama to nikako ne ide. Vlasti u županijama nemaju razumijevanje i mi smo se odlučili uzeti stvari u svoje ruke kako bi se takvi dokumenti mogli usvojiti. Tek kada se u užoj ili široj obitelji nekog političara dogodi nešto nekom, onda se pojave pa kukaju, a dok su bili u poziciji pomoći nam, nisu nas razumjeli", kazao je Zuko dodavši da je cilj ove peticije dvojak. Kao prvo, istaknuo je, žele skrenuti pozornost javnosti na probleme invalida. Drugi je stvaranje pritiska na javnost da ovom problemu posvete malo više vremena i pozornosti.

"Došla je nova vlast pa smo htjeli na to ukazati odmah u startu. Jer, osobe s invaliditetom u FBiH trpe puno oblika diskriminacije i objektivno ne mogu ostvariti svoja prava ni u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite…, ni u čemu. Najgore je u ruralnim sredinama gdje se osobe s invaliditetom, poput onih slijepih i onih koji su u kolicima, ne mogu uopće kretati. Kod kuće su non-stop, ne viđaju sunca. Bilo bi dobro da se tim ljudima osigura koliko-toliko dostojanstven život da se ravnopravno s drugima mogu uključiti u društvo", rekao je.

Loša oprema

Prema njegovima riječima, čak i u onim županijama gdje bi se na neki način moglo pomoći osobama s invaliditetom, to je jako loše. Invalidi dobivaju najlošiju opremu koja ne može niti poslužiti svrsi za koju je namijenjena. Tako se invalidska kolica znaju za par dana raspasti, pelene se skoro ne mogu koristiti itd…

Zuko je izrazio nadu da će s lokalnim vlastima, partnerskim odnosom, uspjeti poboljšati položaj osoba s invaliditetom. Peticija će u tijeku ove godine biti dostavljena lokalnim, županijskim vladama u Federaciji BiH i općinskim vlastima koje do sada nisu usvojile akcijske planove za implementaciju strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom. Kampanju podupire Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH i Koalicije udruženja osoba s invaliditetom iz Federacije BiH.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari