Neprocjenjive štete na nasadima mladog krumpira

ljubuski.info

Staru narodnu izreku da iza kiše dolazi sunce najbolje su jutros osjetili ljubuški poljoprivrednici.

Samo, kod njih je ovaj put redoslijed bio obrnut. Naime, prije nekoliko dana uplaćeni su im zaostali poticaji iz županijskog proračuna, a jutros je mraz napravio neprocjenjive štete na voću i povrću na cijelom području ljubuške općine. Najveće štete je napravio na mladim nasadima krumpira, poljoprivrednoj kulturi po kojoj je ovaj kraj posebno poznat. Noćas oko pet sati temperatura se spustila na minus tri Celzijeva stupnja i mraz je "obrao" ono što se "obrati" moglo.

"Štete su neprocjenjive. Od oko 200 hektara nasada mladog krumpira uništeno je preko 80 posto. U Vojnićima je ostao samo mali dio nasada koji se nalazi iznad kanala, sve ostalo je totalno spaljeno. Nasadi u Šipovači i Veljacima uništeni su u potpunosti, moguće da je ostalo nešto, negdje u nekoj maloj vrtači bliže brdu. Ista je situacija i u ostalim mjestima naše općine. Pojedini poljoprivrednici uspjeli su nešto spasiti koristeći prskalice koje su radile cijelu noć i cijelo jutro, ali radi se o vrlo malim površinama. Što se tiče ostalih biljnih vrsta mraz je pričinio znatne štete i na kupusnjačama, ali one su nešto otpornije, na jagodama u "tunelima", kao i na voćkama posebice onima koje su procvjetale. One su uništene u potpunosti. Mraz nije dobro došao ni pčelarima jer je uništio cvat na biljkama, a hladnoća im i onako ne odgovara", kazao je, među ostalim u izjavi za naš radio predsjednik Udruge poljodjelaca u ŽZH Dubravko Vukojević.

Vukojević dodaje kako je prije nekoliko dana veći dio općine Ljubuški pogodio još jedan mraz, ali manjeg inteziteta tako da tom prilikom nisu bile pričinjene tako velike štete kao ovaj put. Međutim, od onih kultura koje je mraz pogodio dva puta nije ostalo ništa. Za ostale kulture, posebice krumpir, Vukojević se nada kako će se dio nasada ipak obnoviti sam od sebe, ali će prinosi biti manji i do 70 posto, a vremenski će kasniti od 15 do mjesec dana, što samo po sebi nosi i dosta niže cijene tih proizvoda na tržnici.

Promrzle stabljike krumpira, pupovi i cvjetovi voćaka vidljivi su na svakom koraku, no za ozbiljniju analizu i procjenu stanja i štete trebat će vremena.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Napišite gdje je sve " odnilo" krumpire.499

Odnilo Buci na Zelengori i Dinari.

Moj Matiću kad te već to zanima di je odnilo "u Šibeniku pored Pule blizu Vukovara na pola puta do Venecije".

maticu je odnilo ne zna ni on di.

Bit ce nadodoknada stete ima u zupaniji i proracunu para nista se nesekirajte

Netko je vec naplatio davno nego ajme onome tko je jadan

Neprocjenjive štete na nasadima mladog krumpira
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari