Zahtjevi branitelja: Poništenje nezakonite revizije, a onda i sektor za HVO

ljubuski.info

Nakon formiranja nove federalne Vlade braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata imaju jasna očekivanja na koji način zaštititi prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane te su u tom kontekstu postavljena i dva cilja. Branitelji će biti na raspolaganju novim vlastima prilikom kreiranja najboljih rješenja, a pritom se u prvom redu misli na poništenje nezakonite revizije, kao i na ustroj sektora za HVO unutar Federalnog ministarstva branitelja.

To je i rezervna varijanta koja se razradila u slučaju da Hrvati ne dobiju spomenuto ministarstvo, a budući da se upravo zbog zahtjeva bošnjačkih koalicijskih partnera nije uspjelo u tomu, ustroj posebnog sektora, smatraju branitelji, jedno je logično rješenje.

Vratiti u zakonske okvire

Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a HZ HB, pojasnio je kako braniteljske udruge očekuju uspostavu sektora budući da nitko ne bi bolje rješavao pitanja HVO-a od samih predstavnika hrvatskog naroda. Istodobno, odmah nakon blagdana trebalo bi početi raditi na rješavanju nagomilanih problema, a osim uspostave sektora, braniteljske udruge očekuju poništenje nezakonite revizije, odnosno njezino dovođenje u pravne okvire - po zakonu.
"Zahtjev stoji i očekujemo od nove Vlade da počnu raditi. To se odnosi na onaj dio koji je bio nezakonit. Gledamo to na jedan normalan način, da se revizija koja je bila na štetu HVO-a poništi i dovede u pravne okvire"", naveo je Tomić. Pritom je izrazio i očekivanje kako će biti spremnosti kod predstavnika bošnjačkih političkih stranaka da se ovaj posao uradi kako treba.

Način zaštite

Sa svime ovim slažu se i predstavnici ostalih hrvatskih braniteljskih udruga, pa tako i HVIDR-e čiji je čelnik Dragan Radić nedavno za naš list naveo kako bi sektor za HVO unutar Ministarstva bio način zaštite tim više što se zadnjih nekoliko godina provodi tortura nad pripadnicima HVO-a od zapovjednog lanca pa do stradalnika. To je, pojasnio je on, logično rješenje ako već nemamo svog ministra te ako se moglo u HNŽ-u, nema razloga zašto ne i na razini Federacije.
"Kroz sektor pokušavamo zaštititi HVO. Primjerice, ministar je Bošnjak, zašto se onda za tajnika postavlja osoba koja nije bila pripadnik HVO-a, a predstavlja HVO i hrvatski narod. Zašto se pomoćniku Martinu Frančeševiću ne dopušta povratak na posao i nakon presude suda? Drugi primjer - 22 osobe su zaposlene po ugovoru o djelu, od toga broja niti jedan Hrvat. Mi nemamo nikakve prave zaštite unutar tog ministarstva", otkrio je tada Radić.

A hoće li uistinu biti i političke volje za uspostavom sektora za HVO, ali i poništenje revizije, vidjet će se u idućem razdoblju.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

Glas naroda

revizija će bit još žešća i to zakonski, (MMF) kakav Frančešević i ku..r..ac , logično je da će se u ministarstvu branitelja raspodjelit te funkcije kako treba što nije bilo moguće za vrijeme Heleza i njegovih koalicijskih partnera Lijana, HSP-a i Budimira , a sektor za HVO to možemo samo sanjati to je nemoguća misija ( čim se o raspodjeli love radi to je gotovo nema ništa od toga)

ja virujen da će se otkriti lažnjaci na obe strane da pravim invalidima ne dođe u pitanje njihova crkavica

Lažnjaci su protiv revizije, to je jasno ko dan. Lažnjaci su glasači kradezea i to je jasno. Draganče je lažni Hrvat, bio jugos i komunista, to znamo. Lažna briga za narod, lažne diplome, lažne mirovine, lažni vjernici, lažni prijatelji, laćna obećanja treći entitet, to je kpj=hdz.

Da se primjetit da ova gospoda prica samo o svojim clanovima a kad im zatreba isticu HVO. Pitam ih sta misle sa onima koji su iznjeli rat a nemaju nista od toga. Spomenut ce ih kao broj za njhove "zasluzene" cinove. Pozdrav svim istinskim braniteljima6

nisi ti zaboravljeni već si ti zamantani pa da ko je iznio rat već dragovoljci i veterani

P.S. ja mislim da si ti zaboravljen samo od menagera kojem si dao pare za invalidninu pa kad ti nije uspilo svak ti kriv eto dragovoljci i invalidi pravi pa šta bi htio?

Koliko ima dragovoljaca i veterana a da nemaju nista? Zapitalite se ikad to?? Ako je za nekog to posteno nemamo o cemu pricat. Za mene nije niti ce ikad bit!! Pozdrav pravim dragovoljcima i veteranima

naravno da nije pošteno, već ti si obojen čim ove gori nazivaš gospoda itd. , pa zna se tko je dragovoljac i veteran a tko je mobiliziran početkom 1993 kad je mora svak bit a dotle izginulo već ljudi, ili tko je bio u nekakvim karitasim kancelarijama ( u maskirnoj uniformi obično američkoj) g.o.v, no im

zaboravljeni? ma od koga ja mislim da je to udruga 2-3 grabljanina , eno oni jedan brko sidi ne izlazi iz kladionice valjda što njima dadnu on s tim sponzorira kladionicu , svak prevaran pa ajde bogu, eno i susjed im udbaš Ivan Mihaljević se dosjetio kako penzićima uzet 2000 KM ( godišnje 24.000) mjesečno na prevaru ,potpisujući izjave o članarini bez njihova pristanka

o cem vi trabunjate,svi ranjeni primaju invalidnine,a vi koji niste zadovoljni,u Sarajevo na komisiju,Sta bi vi mirovine,zato sto ste branili sebe,svoju familiju,svoj dom,daj spustite se na zemlju.

Svi ranjeni primaju invalidninu a oni koji su sebi umislili da su ranjeni ili da su zapovjedali u virtualnom ratu spustite se na zemlju i ne brukajte braniteljsku populaciju istinskim i časnim braniteljima Sretan i blagoslovljen Uskrs

Dosta je samo vidit kako brat od ćane primorca koji je imao 15godina u ratu ima ratnu mirovinu.

Najprije Vam svima skupa želim SRETAN USKRS. Žalosno je da se danas svađamo. Ali i ovo je život. Malo mi smeta kada netko omalovažava nekog drugog koji je možda puno više doprinio u domovinskom ratu, koji je od samog početka bio aktivan, kojemu je "kaljenje" bilo na krivodolu, koji je odradio sve terene na ratištima, a sad nema niti posao a kamoli nekakvu naknadu za ratovanje -i netko mu može kazati ružnu riječ. Mislim samo da su to osobe kojih je strah da se istina ne iznese na vidjelo i možda time i izgube neka prava koja im ne pripadaju. Ne zanam ratni put onoga koji se predstavlja kao zaboravljeni. Ali sam se igrom slučaja ja poistovjetio sa njim. Nekad sam davno napisao da više volim normalna četnika nego mnogo nekih hrvata čiji je ratni put mutan, zbrinuli se, a sad samo čine sve kako se stvari nebi promijenile i istina izišla na vidjelo. Znam gotovo svakog pojedinca, a i oni mene, s kojim sam bio po linijama. Imam gotovo sve terene na kojima sam bio sa datumima odmah neposredno nakon odsluživanja terena. Znam da sam imao i zasluga na bojištima što to će i drugi potvrditi. Ali ...!!!! ?????...... na kraju mi ništa nije jasno, nitko me ništa ne pita a ja se samo jedem .... čekajući pravdu. Hvla Bogu da me bar savjest ne grize i da mogu u miru slaviti Uskrs.

Na znanje,zaboravljeni ima 48 mjeseci i skoro sve terene(izostao 2ili 3 puta opravdano) a nema nista. Nasi kazu da među nama. (ZABORAVLJENIM) ima ljudi sa gelerima u sebi,sa spomenicama,logorasa...a nemaju nista!! Dali je to pravda,dali je to ono zasto smo se borili i vjerovali da se borimo??

Nezkonita revizija? ZNA SE ko je protiv revizije, pravi branitelji sigurno nisu

Ovi što su protiv revizije sigurno su ranjeni dok su igrali Nintendo i slične igrice

Ma nije moguće da taj mali gad ima invalidninu.Ćane,Ćane kako te nije sramota.Pa bratu treba pomoći ali ovako.Sretan Uskrs svim poštenim Ljubušacima i naravno braniteljima.

SRETAN USKRS,SVIM BRANITELJIMA HRVATSKOG NARODA.Citam vase prepirke tu,kad jedam drugog toliko volimo,mogu zamisliti koliko nam se smiju ovi drugi narodi u BiH.Mi Hrvati smo proklet narod.ISTO TAKO SMO SE SVAĐALI SVAKI PUT KAD SMO TREBALI ICI NA RATISTE. JA IMAM SVE TERENE I SA NEKIH TERENA SLIKE,MOJ PRIJEDLOG JE JEDNA MALA ORGANIZACIJA NAS BRANITELJA I NASIH ZAPOVJEDNIKA,DA NAS POZOVU NA POSTROJAVANJE KAO NEKAD DA TU DILEMU RIJESIMO ZAUVIJEK.HVALA BOGU TEHNIKA JE NAPRIDOVALA TO SE RIJESI ZA PAR DANA.

SRETAN USKRS,SVIM BRANITELJIMA HRVATSKOG NARODA.Citam vase prepirke tu,kad jedam drugog toliko volimo,mogu zamisliti koliko nam se smiju ovi drugi narodi u BiH.Mi Hrvati smo proklet narod.ISTO TAKO SMO SE SVAĐALI SVAKI PUT KAD SMO TREBALI ICI NA RATISTE. JA IMAM SVE TERENE I SA NEKIH TERENA SLIKE,MOJ PRIJEDLOG JE JEDNA MALA ORGANIZACIJA NAS BRANITELJA I NASIH ZAPOVJEDNIKA,DA NAS POZOVU NA POSTROJAVANJE KAO NEKAD DA TU DILEMU RIJESIMO ZAUVIJEK.HVALA BOGU TEHNIKA JE NAPRIDOVALA TO SE RIJESI ZA PAR DANA.

Da, ja se slažem s ovim prijedlogom. Nemamo se čega sramiti. Uvijek možemo pogledati istini u oči. Bitno je samo da se odazovemo, onda nam bar neće biti žao što nismo bar nešto pokušali. Sjetimo se samo odlazaka na terene ispred duvanjske, a i onog ispred osnovne škole (15.08) kada se puno "uhljeba" nije htjelo ni odazvati a kamoli ispratit nas na teren. Podržavam svaku inicijativu koja će dovesti do istine o sudionicma domovinskog rata iz općine Ljubuški.

Vrag odniji. Vas i. Invalidnine socijalna pomoć a toliko pompe oko toga nije vrijedno spomena

E moj Mate. Ti si se vjerojatno privika na tu invalidninu možda i čin što ih uspoređivaš sa socijalnom pomoći pa ti malo izgleda, ti bi više. Ali moj Mate, za neke ljude se i ne zna. Šutnulo ih se sa "džade" . Ne postoje kao branitelji više. Nitko ih ne spominje. Oni više nisu vrijedni nikakva spomena, a ove druge spremaš k vragu. .. Zbog Mate i ovakvih ja se sramim što pripadaju mojoj naciji.

Očito vi gospodine invalida u glavi,mene nije briga za RVI ni za Hrvate

Crni vrh 92 /93 Bozic Nova Ljubusaka nigdi Ko to moze meni platit niko a i tih pisljivih sto eura me nece spasit

Kako nigdje bilo nas je desetak!

VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA žele čestitati veteranima praznik kao i podršku DAJU ministru Salki za uvođenjem reda prvenstveno 1. SUPER REVIZIJU posebno politićki komandanata oko 1600 .2. RVI - PŠ P prećešljati nastanak ranjavanja pogibije uvest NA ZADATKU I VAN ZADATKA ušteda oko 25 - 30 000 korisnika a lijećnićke nalaze ostaviti bez komisija 3. ZAKON donijeti i uvesti BORAĆKI DODATAK 4 . MNOGOBROJNA BORAĆKA - BRANITELJSKA udruženja svesti ili ukrupniti na IZVORNIH 5 . POZDRAV DOMOVINI .

sasvim ispravan i realan prijedlog

Zahtjevi branitelja: Poništenje nezakonite revizije, a onda i sektor za HVO
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari