Razlike u cijeni zbog "Lijanovićevog zakona" će plaćati građani BiH

Govoreći o lošim stranama Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić je naveo da je BiH prije njegova donošenja trebala provesti proceduru po CEFTA sporazumu, odnosno da su se trebale održati međusobne konsultacije članica CEFTA-e pa medijacija tog sporazuma.

Također je naveo da je mjeru privremene primjene zaštitnih mjera trebalo donijeti Vijeće ministara, kao i da su se carine iz spomenutog zakona trebale uvesti za sve zemlje, a ne samo za Hrvatsku i Srbiju.

"Stoga se može reći da je ovaj zakon diskriminirajući jer u povoljniji položaj stavlja iste robe iz drugih članica CEFTA-e i EU-a. To znači da će BiH, ako ne bude imala širok asortiman roba u dovoljnim količinama, imati isti deficit, ali sada u trgovinskim odnosima s drugim zemljama, a iznos carine na robe iz Srbije i Hrvatske platit će građani BiH", pojasnio je Lasić, te predložio da članice CEFTA-e trebaju što skorije napraviti ugovore o međusobnom priznavanju certifikata.

"To se što prije treba napraviti, a ne da se održava sadašnja situacija u kojoj pojedine članice CEFTA-e ne priznaju certifikate zemlje podrijetla robe u 70 posto slučajeva", kazao je predsjednik Gospodarske komore FBiH, zaključivši da "nije slobodna trgovina ako nečije robe mogu nesmetano ulaziti na tržište BiH, a robe iz BiH ne mogu na tržište zemalja izvoznica u BiH".

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari