U školama ZHŽ-a sve više slučajeva nasilništva među učenicima

ljubuski.info

U Osnovnoj školi Ruđera Boškovića u Grudama održana je još jedna u nizu radionica na temu "Škole bez nasilja". Nakon nekoliko radionica s učenicima, ovaj put film o nasilju i svim vrstama nasilništva među učenicima, u školi, ali i oko nje, pogledali su i roditelji. Projekt je nastao u suradnji s njemačkom zakladom Schüler Helfen Leben i županijskim Ministarstvom obrazovanja.

Po riječima profesora Miše Pušića koji koordinira cijelim projektom, nasilje među učenicima ili bilo koja vrsta mobbinga u školama je tema o kojoj se jako puno priča, a skoro nimalo ne radi na prevenciji iste.

Žrtve su nezaštićene

Naime, prije nekoliko mjeseci provedena je anketa među pedagozima iz skoro svih škola te se došlo do frapantnih podataka.
"Imamo škole u ZHŽ-u koje broje više stotina učenika i u kojima je u zadnjih nekoliko godina zabilježen jedan ili dva slučaja bilo kakve vrste mobbinga među njima. Bilo da se radi o bullyingu, cybermobbingu ili slično. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je npr. u Njemačkoj po rezultatima njihovog ministarstva obrazovanja i kulture svaki šesti učenik žrtva neke vrste međuvršnjačkog nasilja, mislim da su u našim školama tj. na našim prostorima te brojke slične ili još gore. Budući da je Njemačka sređena država u kojoj se jako puno ulaže u prevenciju mobbinga u školama, a BiH zemlja u kojoj ministarstvo obrazovanja na razini države i ne postoji, mislim da je svima jasno da brojke kod nas nisu slične, već puno gore", kaže Pušić te dodaje kako je mali broj prijava bilo kakve vrste mobbinga u školama samo pokazatelj koliko su žrtve nasilja u školama nezaštićene i kako se sve svodi na 'guranje ispod tepiha' i zataškavanja slučajeva.

Raditi na prevenciji nasilništva

"Moramo raditi na prevenciji tj. na sprječavanju nastajanja mobbinga među učenicima. Film koji prikazujemo ciljano je rađen da prikaže veliki broj načina na koji se pojedini učenici u školama sustavno i duže vrijeme maltretiraju, bilo to fizički ili psihički. Bilo da se radi o oduzimanju stvari od učenika ili samo o isključivanju iz društva, mobbing ima puno ružnih lica koje ovim filmom objelodanjujemo i nudimo rješenja. Cilj nam je odraditi radionice u svim školama u ZHŽ-u, ali i HNŽ-u gdje smo već imali neke razgovore na ovu temu i mislim da će u skoroj budućnosti doći do suradnje", istaknuo je Pušić zahvalivši bivšoj ministrici obrazovanja Heleni Lončar i njemačkoj zakladi SHL koji su imali sluha za ovu tematiku.

"Nadam se da ćemo imati dobru suradnju i s novoizabranom ministricom, ali i sa zakladom SHL koja je jedna od malobrojnih svijetlih točaka u BiH koja ima sluha za projekte mladih na ovim prostorima", zaključio je.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

Glas naroda

šta je to lončaruša napravila po tom pitanju i uopće u obrazovanju??

Ne podržavam nasilje ,ali neke sitne svađe učenika pa i sitne pljuske nemoguće je izbjeći kod djece.Nekako mi se čini da je to sastavni dio odrastanja svih generacija,mislim da je veći problem današnjice internet , gdje su djeca izložena većim rizicima,ponekad mi se čini da današnja djeca neznaju uopće da komuniciraju.

Pozdrav ljubuškim Bošnjacima katolicima.

Općenito, nasilje je u društvu sve prisutnije! Tuča među fratrima, vijećnicima,načelnicima itd je postala skoro uobičajena vijest! Sve je lako kad završava tučom,a vrijeme je došlo da su fitilji sve kraći dok su hodajuće mine sve brojnije!

ccc Bože sačuvaj,šta je ovo danas, ljudi se pitaju a nitko da im da odgovor zbog čega je tako, svi reknu bože sačuvaj i na tome završava, gdje je naša "inteligencija" da odgovori na ova pitanja?! a tako je jednostavan odgovor.....

Ovo danas je raspad pravnog sustava. Dokaz tome je činjenica da nitko tko je povezan s vladajućim političkim strukturama u županijskoj i općinskoj vlasti, u javnim poduzećima i ustanovama na svim razinama nije snosio nikakvu kaznenu odgovornost tj nitko nije dobio ni dana zatvora, a ni uvjetno nitko nije osuđen, a radi se o masovnoj pljaćki proračunskog novca. Sustav progoni samo onoga tko javno progovori o masovnoj pljački.

U školama ZHŽ-a sve više slučajeva nasilništva među učenicima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari