Hrvati u BiH - prioritet Republike Hrvatske?

ljubuski.info

Republika Hrvatska odlučila je napraviti radikalni zaokret prema Hrvatima izvan države, uključujući Hrvate u BiH, uspostavljajući institucije koje će biti zadužene za jačanje odnosa u svim područjima - od gospodarstva, medija, lobiranja do izravne suradnje.

U dokumentu o strategiji odnosa RH prema Hrvatima izvan RH, predviđa se utemeljenje zasebnog ureda Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske te vijeća Vlade za Hrvate izvan RH kojim bi predsjedao ministar vanjskih poslova i europskih integracija.

Poseban Zakon

Sve to zaokružit će se u zakonu o odnosu RH i Hrvata izvan Republike Hrvatske koji se treba donijeti u Hrvatskome saboru. Nakon što je 2000. godine ukinuto ministarstvo za odnose s Federacijom i BiH, prvi put nakon desetljeća Hrvatska donosi strateški dokument kojim će se unaprijediti odnosim s Hrvatima izvan domovine, od čega je jedan od važnijih dijelova lobiranje i suradnja s Hrvatima u BiH.

Konstitutivan, suveren i jednakopravan narod BiH

Razmjerno prijeratnom broju svojih pripadnika, hrvatski je narod u BiH pretrpio najveća stradanja od srpske agresije na BiH i etničkog čišćenja. Interes RH jest unaprjeđivati dobrosusjedske odnose s BiH i podupirati BiH na putu europskih integracija. Povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku u BiH te očuvanje njihove pune jednakopravnosti od strateškog su interesa za RH.

Stoga će RH, slijedom svoje ustavne obveze, ali i obveze koja proistječe iz Daytonskog mirovnog sporazuma, u suradnji s međunarodnom zajednicom "učiniti sve kako bi Hrvati u BiH očuvali svoj ustavni status", navodi se u strategiji. Pri tome se precizira da će se suradnja usredotočiti u oblastima vanjske politike prema kojoj "položaj Hrvata izvan RH jest jedan od prioriteta vanjske politike RH". Utvrđuje se da RH i Hrvati izvan RH "čine jedinstven hrvatski kulturni prostor".

Demografija

Potaknut će se i suradnja u oblasti obrazovanja s Hrvatima izvan RH, kao i u oblasti gospodarstva.

- Hrvati izvan RH mogu imati važnu ulogu u povezivanju RH s međunarodnim tijekovima robe i kapitala, što bi, prema strateškom okviru i strategiji održivog razvoja RH, trebalo, uz ostale učinke, rezultirati i porastom BDP-a, navodi se u strategiji. U tu svrhu Hrvatska će izgraditi poslovnu mrežu te sustavno stvoriti adresare povratnika, gospodarstvenika te ulaganja u RH. Bitne oblasti suradnje su i u demografskom oporavku gdje će Hrvatska potaknuti povratak i napose utjecati na smanjenje odljeva mozgova. Pri tome je iznimka BiH u kojoj će se potaknuti ostanak i povratak prognanih Hrvata.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari