Janko Bebek: 'Nakon ovoga ne žalim umrijeti'

ljubuski.info

Devedesetjednogodišnji Janko Bebek iz Veljaka pored Ljubuškog prošlog je vikenda tandem letom paragliderom u pratnji pilota Maria Knezovića ispunio svoju davnu želju i izazvao veliku pozornost i simpatije u regiji.

Naime, junak naše priče još je davne 1951. godine htio letjeti. Kao mladi vojnik želio je skočiti padobranom, no to mu tada liječnik nije dopustio.

Ostvarenje sna

"Naime, '51. godine otišao sam u Nikšić kao rezerva na tri mjeseca, tada sam tražio da skočim padobranom iz zrakoplova, ali liječnik je rekao ne. Rekao je da srce nije u redu", ispričao nam je Janko koji je na ostvarenje svoga sna desetljećima čekao. Kako su godine prolazile, dodaje, želja za letenjem nije prestala niti postala manja.

"Svih tih godina bolovao sam i tugovao zbog neostvarene želje, sve do ovog vikenda kada sam konačno poletio", priča ovaj zanimljivi starac.

Kada je došao i taj dan, Janko se odlučio da se jednu dionicu puta pješice uspne na brdo Mrljanovac odakle se hrabro upustio u avanturu paraglidingau pratnji pilota, a cijeli let zabilježen je mnoštvom fotografija uistinu impresivnog prizora ljubuškog polja i brda.

Na pitanje kakav mu je osjećaj bio letjeti iznad Ljubuškog, Janko odgovara:
"Osjećao sam se kao u raju! Ne žalim nakon ovoga odmah umrijeti." Dodaje kako je ovo iskustvo u njemu probudilo osjećaj hrabrosti, sposobnosti, ponosa i zadovoljstva.

Svestran i zanimljiv

Vitalni Janko, osim što je ostvario svoj životni san u 91. godini, ima mladenački duh, odiše optimizmom i radošću. Da je svestran, potvrđuje činjenica kako se u životu bavio s nekoliko različitih poslova. Bio je frizer, mesar, lovac i ribolovac. Od 1944. godine je motorist i još uvijek svakodnevno vozi motor, a ponedjeljkom, 'pazarnim danom' redovito je u gradu. Ovaj simpatični i zanimljivi starac prvi je u BiH davne 1961. godine podignuo spomenik svome psu Mori kao simbol prijateljstva.

Međutim, Janko se kroz razgovor s nama prisjetio i nekih tužnih trenutaka u svom dugom životu. Najteže mu je bilo, kaže, kada je kao mladić otišao u vojsku i vidio stradavanja i patnju rata. Bio je časnik i odlikovan je tri puta. No, na očev nagovor odustao je od vojne karijere, vratio se doma i počeo se baviti svim onim što ga je zanimalo, a popis je dugačak.

U razgovoru s Jankom dotaknuli smo se i ljubavne tematike. Sa suzama u očima priča nam o svojoj pokojnoj supruzi Jagodi.
"Moja pokojna Jagoda bila je skojevka, ali ja nisam bio član Partije. Oženio sam je zato što je bila prava cura", kaže za svoju Jagodu s kojom je dobio šestero djece, a danas najradije govori o svojim unucima s kojima ima blizak i prijateljski odnos.

Iako svjestan svojih godina, ali i ponosan na život iza sebe, danas kaže kako se ne boji umrijeti te da je većinu svojih želja i planova ostvario. No, ipak dodaje kako bi volio još jednom poletjeti iznad Ljubuškog u pratnji svoje unuke te počastiti svoje prijatelje, kako kaže, pečenim janjetom.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari