Sindikati spremni srušiti vlast

ljubuski.info

Ako bez dogovora sa Savezom samostalnih sindikata BiH Vlada Federacije BiH i federalni Parlament usvoje novi Zakon o radu kojim se, kako kažu, ukidaju stečena prava radnika, sve sindikalne organizacije i njihovi članovi izići će na masovne prosvjede i srušiti vlast.

Poziv na jedinstvo

Spremnost na organiziranje masovnih prosvjeda pred institucijama vlasti potpisale su sve sindikalne organizacije koje čine Savez samostalnih sindikata BiH. Među zaključcima iza kojih stoje sindikalne organizacije, između ostalog, stoji kako svi članovi sindikalnih organizacija, svi granski sindikati na čelu sa Savezom samostalnih sindikata BiH, moraju ustati u obranu prava radnika definiranih već postojećim Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima. Na drugoj strani poslodavci, prije svega velike regionalne tvrtke, strani investitori traže od nove vlasti donošenje novog Zakona o radu, kojim bi se lakše davao otkaz radnicima, ali bi se olakšalo i zapošljavanje nove radne snage. Pod egidom jačanja jnvesticijske klime u BiH, i Izaslanstvo Europske unije u BiH traži što žurniju provedbu šest preporuka u okviru Sporazuma za rast i ekonomski razvoj koje bi bile obuhvaćene u novom Zakonu o radu, što je neophodno kako bi BiH nastavila svoj put prema EU. Poslodavci su stajališta kako se u cilju povećane zaposlenosti i razvoja gospodarstva, moraju obaviti neke korekcije vezane uz radnička prava. Izmjena Zakona o radu radni je materijal o kojem će sljedećih mjeseci morati raspraviti nova vlast u FBiH i RS-u.

Zahtjevi MMF-a

Iako su i predstavnici Europske komisije, misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) u BiH tražili da se u Zakon o radu uvedu nešto fleksibilniji uvjeti i kod zapošljavanja, ali i kod davanja otkaza radnicima, nijedna se vlada u ova dva entiteta tijekom prošle, izborne godine nije usudila o njemu raspravljati sa svojim socijalnim partnerima - radničkim sindikatima. Kažu da će novi zakon zbog traženje domaćih tvrtki, ali i stranih investitora, uključiti i smanjenje otkaznog roka, ukidanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, smanjenje otpremnina nakon otkaza, smanjivanje principa kolektivnog pregovaranja - izmjene kolektivnih ugovora koji će imati "rok trajanja" najviše do tri godine, ali i druge kojima se smanjuju radnička prava. Mijenjale bi se, ističu sindikalisti, i plaće radnika. Protive se izbacivanju računanja minulog rada u plaću, pa bi se, tvrde sindikalisti, radnicima ukinulo povećanje plaće za 0,5 posto za svaku godinu staža, što bi onima koji rade 20 g. značilo manje plaće za 10%.

Glas naroda

Ili novi zakon ili europa neće dati novac za financiranje ove umjetne tvorevine zvana BiH, kako će ta država funkcionirati kada su naparavili najapsurdniju državu s njenom upravom, stotine ministara i ostalih funkcija koje nemaju smisla.

Sindikati spremni srušiti vlast
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari