Koalicija "Pod lupom": Smanjiti politički uticaj na izbornu administraciju

ljubuski.info

Koalicija Pod lupom održala je danas u Banjoj Luci okrugli stol na temu "Imenovanje i obuka člnova biračkih odbora: Uočeni nedostaci i moguća unapređenja" , koji je završio usvajanjem zaključaka i liste preporuka koje će biti upućene zakonodavcima i ostalim relevantnim institucijama u BiH.

Glavni zaključak ovog okruglog stola je kako je nužno pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH, a među konkretnim prijedlozima našli su se prijedlozi o promjeni načina imenovanja članova biračkih odbora (BO) u smislu da predsjednik i zamjenik predsjednika BO budu imenovani na osnovu stručnosti, a ne nominacijom političkih subjekata.

Takođe sudionici su predložili i usaglasili se oko potrebe za učinkovitijom, kontinuiranom i ujednačenom obukom članova BO, te unapređenju tehničkih aspekata izornog procesa.

Na ovom događaju predstavljen je Završno izvješće o posmatranju Općih izbora 2014. godine Koalicije Pod lupom (http://goo.gl/FJ7VJC), koji je bio temelj za vrlo produktivnu diskusiju u cilju unaprijeđenja izbornog procesa u BiH.

Sudionici okruglog stola u Banjoj Luci bili su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, te predstavnici civilnog društva.

Ovaj okrugli sto je jedan od tri regionalna događaja koja se organizuju kao nastavak aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH. Posljednji regionalni okrugli sto Koalicije 'Pod lupom' biće održan 24.03. u Mostaru, nakon čega će Koalicija izdati izvješće s kompletiranim materijalima sa svih događaja.

Koalicija "Pod lupom"

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari