Ljubuške bebe se više ne upisuju u Mostaru

bebe

Majke iz okolnih općina koje su rađale u mostarskim bolnicama, od listopada mjeseca prošle godine svoje bebe ne upisuju u matični ured mjesta rođenja, već u mjestu svog prebivališta.

Upravo ova činjenica rasteretila je kompletan sustav upisa i vođenja matičnih knjiga u svim većim gradovima, pa tako i u Mostaru. Iako u javnost još ne mogu izići s točnim brojem prijavljenih novorođenčadi u matične knjige Mostara, iz područnih ureda kažu kako im je nakon donesenog zakona znatno olakšan posao.

Kako se novorođene bebe upisuju po mjestu prebivališta majke, tako se i u matične knjige umrlih upisuje posljednje poznato prebivalište preminulog. Sve ovo dovelo je do stabilnijeg i organiziranijeg rada područnih ureda u Mostaru.

"Matični ured u Mostaru i područni uredi bili su znatno opterećeni, dok su matični uredi okolnih općina ostali samo pri upisivanju naknadnih činjenica svojih građana", kazao je Predrag Šupljeglav, načelnik za organizaciju, pravne poslove i opću upravu Gradske uprave Grada Mostara.

Preopterećen sustav

Prije izmjene Zakona o matičnim knjigama događalo se da su matični uredi u Mostaru preopterećeni vođenjem matičnih knjiga i obavljanjem svih osnovnih upisa za građane drugih općina. Međutim, sada jednak posao rade svi.
"Sasvim je logično, ako smo svi isti pred zakonom, da i posao radimo na isti način", složila se i Azra Batlak, voditeljica Službe za opću upravu i gradska područja Grada Mostara. Izmjena i dopuna ovog zakona dovela je do većeg zadovoljstva građana jer sada potrebnu uslugu mogu ostvariti na najbližoj lokaciji.

"Prije su morali tražiti dan slobodno da bi mogli doći ovdje upisati dijete, to je izazivalo veliku nervozu i troškove", kazala je Batlak i dodala kako su ovim činom svi problemi riješeni, jer je osnovna zadaća općine kao servisa građanima pružiti uslugu na najbližoj lokaciji.

Iz područnog ureda u Starom gradu kažu kako posla i dalje ima, ali u osjetno manjoj količini te kako je zamršena birokracija napokon pojednostavljena ovim zakonom, navodi Dnevni list.

Izmjene i kod upisa smrti

Jednaka situacija bila je i s upisima smrti, odnosno upisa u matične knjige umrlih. Prijašnji odlomak "mjesto u kojem je smrt nastupila" zamijenjen je riječima "u kojem je bilo posljednje prijavljeno prebivalište". Ukoliko preminuli nema prijavljeno prebivalište, upisuje se u mjestu posljednjeg poznatog boravišta, a ukoliko nema ni jedno ni drugo, upis se vrši u matičnom uredu grada ili općine gdje je upriličen pokop.

Dnevni list

Komentari

Neka se nešto i pametno napravi u ovoj lopo.vskoj drzavi

Ljubuške bebe se više ne upisuju u Mostaru

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto