Samouki umjetnik pronalazi gotove križeve u prirodi

Radojko Kraljević

Ljubušaci se polako, ali sigurno pripremaju za nadolazeći Uskrs. Mnogi od njih sudjelovali su na korizmenom koncertu pod nazivom "Miserere mei, Deus" održanom u crkvi svetoga Ante na Humcu, a koji je izveo komorni pjevački ansambl Pro Arte iz Mostara pod ravnanjem mr. art. Katje Krolo-Šarac. Na koncertu su izvedene skladbe srednjega vijeka, renesanse te avangardne glazbe 20. stoljeća skladane za izvođenje "a cappella".

Oduševljenje koncertom

Prije samoga koncerta župnik fra Ivan Boras kazao je kako je mnoštvo riječi napisano o glazbi, ali ju najbolje upoznamo i doživimo slušajući.
"Svaki sklad u nama budi mir i spokoj, a pogotovo sklad tonova koji su nas kadri odvesti do najviših visina", rekao je fra Ivan.

U izvedbi ovog impresivnog koncerta sudjelovali su soprani: Anamarija Miličević, Lucija Zovko i Nikolina Zovko, tenori: Vice Šiljeg i Karlo Milićević, altovi: Monika Bule, Marta Čolak i Anamarija Vukojević te basovi: Željko Drljo, Filip Tadić i Jurica Krišto.
Ovaj uistinu bogat glazbeni opus, nošen molitvama i vapajima, dotaknuo je kako uho, tako i srce svih slušatelja. Koncert je trajao oko sat vremena, a mnogima je taj sat prebrzo prošao za što su zaslužni izvođači koji su svojim glasovima i interpretacijom oduševili sve prisutne.

Izložba križeva

Na kraju izvedbe koncerta fra Milan Jukić je otvorio izložbu 100 eksponata križeva talentiranog umjetnika Radojka Kraljevića iz Graba, koji je član umjetničke kolonije u Ljubuškom. Ova je izložba otvorena po prvi put, upravo iz razloga što je korizmeno razdoblje koje ima za svoje simbole križ Isusa Krista i križni put.

Kraljević je specifičan autor, naivac, odnosno samouki umjetnik koji ima oko za uočavati gotove križeve u prirodi te izraditi ili, bolje rečeno, doraditi raspelo u prirodnom drvetu, u što su se mogli uvjeriti prisutni koji su imali priliku razgledati izložbu križeva. Eksponati križeva dodijeljeni su u posjed franjevačkom samostanu na Humcu kako bi se sačuvali kao javno dobro.

Dnevni list

Glas naroda

Ponizni Kraljeviću dićeš u drugu župu.

Sve pohvale KRALJEVICU

Samouki umjetnik pronalazi gotove križeve u prirodi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari