Utopijske ideje nakon frižidera i boca vina u naizgled čistom Trebižatu

Sa zakašnjenjem od desetak dana u odnosu na planirali 5. lipanj, svjetski Dan okoliša, mladi Trebižećani očistili su korito rijeke Trebižat na dijelu toka kroz to naselje čapljinske općine, u dužini od nepuna tri kilometra.

Akciju je za drugu polovicu lipnja, prolongirao visoki vodostaj, a time i iznimno hladna voda.

Valja kazati da su se devetorica mladih Trebižećana organizirali spontano.

„Često posebice ljeti, boravimo kraj rijeke, koja je ovoga proljeća bila posebice zatrpana raznim otpadom, čemu je doprinjela poplava koncem prošle godine. Visoke vode probile su nasip uzvodno od sela poplavile Donje polje i sa sobom povukle najlon i folije s njiva, kao i drugi otpad. Mislili smo se što učiniti i onda se obratili tvrtki „Kanu M“ iz Čapljine koja organizira kanu safari. Oni su nam posudili čamce, a ostalo smo uradili samo“, priča jedan od pokretača akcije Zlatko Vrankić, a njegov kolega Darjan Pehar dodaje:

„Nakupili smo puna dva kamiona otpada. Bilo je svega od plastičnih boca i najlona, pa do frižidera. Tek kad zađeš u rijeku i počneš čistiti, vidiš što sve ljudi bacaju. Našli smo i pet - šest boca vina, ali se nismo usudili probati ga. Kad su vidjeli što radimo podržali su nas mjesna zajednica i HKUD „Seljačka sloga“ iz Trebižata, koji su osigurali hranu“.

ekipa na vodi

zadovoljstvo po čišćenju

Uglavnom, nakon akcije čišćenja rijeka Trebižat bar na dijelu toka kroz istoimeno naselje, pruža sliku iznimno čistog vodotoka. Darjan i Zlatko su nam otkrili da razmišljaju i o 'utopijskoj' ideji, da na slične akcije potaknu vršnjake cijelom dužinom toka od Peć Mlina u grudskoj općini, gdje izvire zapadnohercegovački ljepotan, pa do njegovog ušća u Strugama kraj Čapljine.

D. Musa [ LJ::portal ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari