Održana prezentacija projekta "Institucionalizacija energetskog upravljanja i izrada akcijskog plana za energetsku učinkovitost"

ljubuski.info

U petak, 27. veljače, u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke, održana je prezentacija projekta koji Vlada ŽZH provodi u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), a u okviru programa "Zeleni ekonomski razvoj" (Green Economic Development - GED).

Riječ je o projektu"Institucionalizacija energetskog upravljanja i izrada akcijskog plana za energetsku učinkovitost", a nositelj projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH. Inače, ŽZH zajedno sa USŽ je prva u BiH koja je potpisala sporazum o suradnji u ovome projektu, a slijedit će ih i ostale županije u FBiH.

Prezentaciji projekta, koju su održali predstavnici UNDP-a iz Sektora energije i okoliša, nazočili su ministar resornog ministarstva, gosp. Ramljak, predstavnici ministarstava i općina u županiji, kao i predstavnici drugih županijskih javnih insitucija. Na prezentaciji su se, u ime UNDP-a, s uvodnom riječju obratili gđa Božena Kaltak Boehm, voditeljica Regionalnog ureda UNDP-a u Mostaru, te Siniša Rodić, voditelj projekta GED.

Cilj projekta je uvođenje energetske učinkovitosti u javni sektor kroz provedbu pilot projekata i uvođenje Informacijskog sustava za upravljanje energijom (EMIS), a planirane aktivnosti u okviru projekta su izrada studije utroška energije svih javnih zgrada pod nadležnošću ŽZH, izrada detaljnog energetskog pregleda za do 15 javnih zgrada u županiji, izrada županijskog Akcijskog planova za energetsku učinkovitost te uspostava mehanizma monitoringa i izvještavanja o potrošnji energije javnih objekata u županiji. Sve ove aktivnosti su zapravo u skladu s direktivama EU i obvezama BiH da izvještava o postojećoj potrošnji energije i energetskim uštedama.

Predviđeno trajanje projekta je godinu dana, a ukupna vrijednost je 200.000,00 KM uz sufinanciranje od 50%.

Vlada ZHŽ

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari