Oboljeli od celijakije dobili vrijednu donaciju

ljubuski.info

Članovi udruge oboljelih od celijakije i OSI "Kruh" Ljubuški dobili su vrijednu donaciju. Naime, od općinskog načelnika Nevenka Barbarića te tvrtke Džajić dobili su proizvode namijenjene ovoj skupini, točnije prehrambene proizvode koji će određeno vrijeme pripomoći onima koji su ih zbog svog zdravstvenog stanja primorani koristiti, a zbog visoke cijene nisu svakom dostupne.

Kilogram brašna 10 KM

Ivana Vučić, predsjednica udruge "Kruh", kazala nam je kako će donacija uvelike pomoći onima starijim od 18 godina, jer oni nemaju pravo na mjesečnu naknadu u visini od 75 maraka, dok maloljetne osobe pravo na tu naknadu imaju. Ovo je bila prilika da s predsjednicom ove udruge još jednom spomenemo najveće probleme vezane uz celijakiju, što je ustvari bolest tankog crijeva, a kod prehrane oboljelih nužna je hrana bez glutena.
"Najveći problem je to što se celijakija kao crijevna bolest kasno otkrije što dovodi do oštećenja i drugih organa, a što nadalje dovodi do nekih drugih i težih oboljenja. Najvažnije je da se bolest na vrijeme otkrije. Druga stvar koju bih navela kao najveći problem je skupoća hrane za osobe oboljele od celijakije. Primjerice, kilogram brašna bez glutena košta 10 maraka, pola kilograma tjestenine stoji 8,50 maraka, pa sada zamislite kako je oboljelima", kazala je ona, dodajući kako oboljeli mjesečno za ovakav način prehrane troše oko stotinu maraka za bezglutenske proizvode, čemu uvelike pomogne naknada od 75 maraka za maloljetne osobe.

Stariji bez mjesečne naknade

Veći problem, mišljenja je ona, imaju stariji koji ne spadaju u kategoriju onih koji ostvaruju pravo na tu naknadu, te je to nešto na čemu bi cijeli sustav trebao poraditi.

Za kraj razgovora u svoje, ali i u ime svih članova Vučić se zahvalila tvrtki Džajić i načelniku općine Ljubuški na ovoj nesebičnoj i za njih vrijednoj donaciji.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari