Županija prvak u dugovima!

ljubuski.info

Učitelji, profesori, policajci, kao i ostali proračunski korisnici u Županiji Zapadnohercegovačkoj, koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, ovo pravo ne mogu ostvariti, jer županija nije izmirila obveze za doprinose.

Federalni Zavod MIO zabranio je sve pojedinačne uplate doprinosa, a županijska vlada do sada je dužna po ovom osnovu 13 milijuna maraka.

Ekonomska politika zaduživanja je presudila. I to još prošle godine kada se nitko od političara nije usudio reći da se možda baš tog puta i neće izvući. Vlada krpi dugove za doprinose - posljednjim kreditom od šest milijuna maraka.

Ohrabrujuće su bile i izjave bivšeg ministra financija Radoslava Luburića - da nema djelatnika koji je ostvario pravo na mirovinu, a da je nije i dobio jer su u ministarstvu u dogovoru s MIO od 2008. do 2014. za one godine koje nisu uplaćeni doprinosi pojedinačno uplaćivali za sve djelatnike koji odlaze u mirovinu.

Takva praksa više se ne može primjenjivati. Mile Kordić je bivši djelatnik osnovne škole s 40 godina radnog staža. Radni odnos mu je prestao u osmom mjesecu - prošle godine. Poslan je kući - a ni do danas u mirovinu ne može.
"Razlog tome je što nije uplaćena mirovina ostalim radnicima. Znači, ubuduće će se tražiti kolektivna uplata, a ne samo za one radnike koji idu u mirovinu", pojašnjava.

Više od pola godine čeka rješenje o mirovini iako je njemu Vlada uplatila doprinose. Nije ostalih 13 milijuna maraka koliko još ukupno duguje za ostale zaposlenike. Pravo na umirovljenje više nije moguće ostvariti pojedinačnim uplatama - ili svima ili bez prava ostaju svi. Potvrdili s to i u Federalnom zavodu za mirovinsko osiguranje. Tu doznajemo da je ŽZH prvak u dugovima.

Za bilo kakva opravdanja i nove formule - sada je prekasno. Dva mandata u posljednjih osam godina svih političkih stranaka, jer sve su i bile u vlasti i oporbi - županiju su - dokusurile.

federalna.ba

Komentari

ovo nije moguće.to nama neko pakira.ma nije moguće.

Županija prvak u dugovima!

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari