HNS protiv kriminaliziranja Domovinskog rata

ljubuski.info

Nekoliko braniteljskih predstavnika i institucija koje skrbe o pitanjima vezanim za Domovinski rat zatražilo je od Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da u dokumentima koje će usvojiti HNS na zasjedanju predviđenom za 28. veljače u Mostaru, uključujući i deklaraciju, snažnije stane u obranu vrijednosti HVO-a i Domovinskog rata kako bi ga se zaštitilo od kriminaliziranja.

Krivotvorenje povijesti

Na jučerašnjoj sjednici Glavnog vijeća HNS-a, koja je održava povodom "pokušaja kriminaliziranja Domovinskoga rata i Herceg Bosne" uvodno izlaganje imao je voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS Bariša Čolak. On je govorio o sve češćim pokušajima kriminalizacije Domovinskoga rata, i u javnosti i u pravosudnom sustavu. Tipičan primjer je selektivni pristup procesuiranju ratnih zločina, gdje se u pravilu optuženi zapovjednici Hrvatskoga vijeća obrane terete po zapovjednoj odgovornosti, za razliku od pripadnika Armije RBiH. Dodatni problem predstavlja nepostojanje Prizivnog suda, tako da Sud BiH odlučuje u prvom i u drugom stupnju. Predstavnici braniteljskih udruga i institucija važnih za očuvanje istine o Domovinskom ratu istaknuli su da su u tijeku pokušaji umanjenja uloge HVO-a u obrani BiH i kriminaliziranja Domovinskog rata kojje ne prestaje od vremena rata do danas. Istaknuo je da su ti pritisci u posljednje vrijeme intenzivirani podizanjem brojnih optužnica za ratne zločine od običnih vojnika, pa do najviših zapovjednika HVO-a.

Masovni zločini

U reagiranju koje su predstavnici branitelja uputili navodi se da su se uvijek zauzimali, a i sada se zalažu za procesuiranje svih zločina i zločinaca, ali pod istim kriterijima za sve počinitelje, bilo da se radi o pripadnicima HVO-a, Armije RBiH ili, pak, Vojske Republike Srpske. Braniteljske organizacije i udruge za zaštitu digniteta Domovinskog rata, međutim, upozoravaju da to sada nije slučaj. Naveli su da se zapovjednicima HVO-a gotovo u pravilu sudi po zapovjednoj odgovornosti, i to pred Sudom BiH u Sarajevu, dok se pripadnicima Armije RBiH ne sudi po zapovjednoj odgovornosti te se procesi u najvećem broju vode pred županijskim sudovima. Pri tome su upozorili kako je dovoljno navesti samo lokacije masovnih ratnih zločina u mjestu Grabovici, za koju se ne sudi nikome po zapovjednoj odgovornosti te mjestu Doljanima kod Jablanice za koje optužnica nije ni podignuta.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

Komentari

Najveća je kriminilizacija između članova HDZ-a i HVO-a to su shvatili i polupismeni a opet svi smo za Hrvatsku i Herceg Bosnu

hns je najveca sarena laza zna se dobro tko je branio mostar od srba i muslimana mostaraca je bilo 20 posto najvise

ja sam branitelj od 03.04.92.obišao sam sve terene gdje je bila moja postrojba.dobio sam certifikate s kojima mogu guz icu obrisat,i uvoznicu za auto koje sam u deutschlandu platio 2500 dem i uvezao na 1% carine.mene nemojte branit ko boga vas molim.koga vi branite taj se re tanje od grlice.ma nemojte me branit.

domovinski rat ste vi kriminalizirali.kad vidim tko sve prima mirovinu,i tko su "zapovjednici",zapitam se di sam to ja ratova i tko je bio sa mnom u rovu i komu su ovi bili zapovjednici.meni nisu ili sam ja 4 godine bio u nekom snu pa se ne sjećam najbolje.

HV i HVO branitelji hvala vam što ste nama ratnoj djeci darovali mir, slobodu i sretno odrastanje. Mala zamjerka oko organizacije za kad bi jedni išli na ratište, a drugi se vratili moglo im se izdat naređenje da vode, nadgledaju i čuvaju, sprječavaju itd. Da su za to imali naređenje vjerovatno sva djeca koja su kroz rat odrastala danas bi imali radno mjesto u bilo kojoj od nekadašnjih tvornica. Dragi branitelji nitko vas nekrivi za današnju situaciju, jer od većine vas djeca nemaju budućnost. Neidem nikud od svoga doma trbuhom za kruhom za šaku Judinih škuda. Još jednom HVALA VAM.

HNS je nakaradna tvorevina kradese partije, nešto slično udruzi navijača čukaričkog, gdje ima glavnu riječ vožd draganče sa svojom klikom. Evo i na ovom primjeru navodne brige za branitelje žele punktirati. Treba ih pitati jesu li bili komunisti i što su radili za vrijeme Domovinskog rata? Njihova namjera je daljne gulenje naroda, paratiziranje na tijelu Hrvatske nacije. Za svaku su osudu.

Pitam se!
Tko je kriv za ovako stanje?
Tko je doveo branitelja do ruba egzistencije i borbe za opstanak?
Tko su oni koji su lažirali na stotine potvrda o pripadnosti?
Tko su oni koji su lažirali zapovjedne mirovine?
Tko su oni koji nisu pokrenuli procese za ratne zločine?
Tko su itd itd..?
Svi znamo odgovor na ovo pitanje pa zašto ih tajimo o krijemo ako su oni napravili zločine DA iza njih stoji politika.. Sve dok politika stoji iza ovakvih djela narod je nemoćan jedinio istina može pobijedit ovaj zločin i sramotu koji su pojedinci napravili nad domovinskim ratom! Pogledaj te na fejzbuk stranici pod imenom Branitelj istine spisak zapovjednika stvarno bruka!

Nek pitaju obespravljeni branitelji svoje zapovjednike Šabu, Lepicu, Ujru,
Čolinu, Iku, i druge odakle njima penzije i invalidnine a branitelji sama
sirotinja koja nema ni za kruha. Zapovjednici su izdali branitelje kojima
su zapovjedali i na račun čije žrtve sada uživaju privilegije! I smiju se.
Briga njih.

Znate kad je Zdravko boras kada je izabran za ministra da je rekao kako zahvaljuje svojoj stranci koja ga je izabrala- HDZ-u a znamo da je od tada zamrznio 2 braniteljske mirovine(bih i hr) sa preko 3000 KM. Pametnom dosta! Glasajte opet za Nevenka i sovu

Šta bi sad tribalo štitit Generale a jadni namugali se para za penzije!!!!

HNS protiv kriminaliziranja Domovinskog rata

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto