Proračunskim korisnicima manji troškovi prijevoza, kao i topli obrok

Vlada Zapadnohercegovačke županije prekjučer je na svojoj sjednici jednoglasno usvojila rebalans proračuna za ovu godinu, te bi on u konačnici trebao iznositi oko 71 milijun maraka.

Prilikom izmjena i dopuna županijskog proračuna primijenjene su odredbe interventnog zakona, čime su rashodi umanjeni za 5,643.864 marke s iskazanim deficitom od 2,727.452 marke.

Prihodi manji i do 20 posto

Kao što je bilo i najavljeno, rebalans će najviše osjetiti proračunski korisnici, kojima će ukupni mjesečni prihodi biti umanjeni i do 20 posto. Pored plaća koje će od 1. srpnja biti manje za 10 posto, proračunskim korisnicima bit će umanjeni i troškovi prijevoza, kao i topli obrok.

Naime, interventnim zakonom, čija je intencija smanjenje javne potrošnje, privremeno se uređuje visina plaća i naknada koje nemaju karakter plaća zaposlenih u tijelima uprave, sudova, tužiteljstva, izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih dužnosti i svim drugim institucijama i ustanovama koje se financiraju iz proračuna Federacije, županija, gradova i općina. Zakon se odnosi i na plaće i naknade izvanproračunskih fondova, direkcija za ceste i visina tekućih grantova.

U zdravstvu ostaju plaće

Raspravu među ministrima je izazvao podatak da za razliku od prosvjetara i policajaca liječnicima neće biti smanjene plaće.

“Ovo je nepravedno jer se smanjuju prihodi policiji i prosvjetarima dok se liječnici ne diraju. Za iduću sjednicu ću predložiti odluku da se i u zdravstvu smanje plaće”, kazao je ministar prosvijete, znanosti, kulture i sporta Vjekoslav Čamber.

Ministar gospodarstva Žarko Karačić je kazao kako je jako teško govoriti o smanjenu plaća. “Vlada treba napraviti plan za buduće pregovore sa sindikatima, jer će ovo sigurno dovesti do prosvjeda”, kazao je Karačić.

Ipak, iz Vlade su naglasili kako je poštivanje onog što zahtijeva MMF jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu, te da jedino na taj način neće doći do stečaja županije.

Kriza vlasti

Iako kriza vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji još uvijek nije riješena, te je situacija oko opstanka koalicije još uvijek neizvjesna, dvojica ministara iz reda HDZ-a 1990. jučer su nazočili sjednici županijske Vlade. Naglasili su kako se ne slažu s radom ove Vlade, ali da je rebalans proračuna ipak bio prioritet te su iz tog razloga došli na sjednicu. Nakon usvajanja rebalansa, ministar financija je napustio sjednicu Vlade, te istaknuo kako ne želi sudjelovati u daljnjem radu.

Marija Medić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari