Županijsko tužiteljstvo uložilo žalbu na oslobađajuću presudu

ljubuski.info

Iz županijskog suda Široki Brijeg se doznaje kako je Županijsko tužiteljstvo Široki Brijeg uložilo žalbu na oslobađajuću presudu u predmetu protiv optuženih - Tomislava Matijevića, Fabijana Bakovića, Miljenka Brekala i Mate Karamatića.

Županijski tužitelj Borislav Čuljak uložio je žalbu zbog povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog prava i povrede Kaznenog zakona.

Naime, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Širokom Brijegu optuženi su oslobođeni krivnje da su počinili kazneno djelo pomaganje u izvršenju kaznenog djela Razbojstva te kaznenog djela Nesavjestan rad u službi.

Sud ih je oslobodio od optužbe da su 5. listopada 2010. godine, Tomislav Matijević u svojstvu voditelja središnjeg trezora UniCredit banke Mostar, Fabijan Baković u svojstvu voditelja poslovnice UniCredit banke u Livnu, Miljenko Brekalo u svojstvu blagajnika u središnjem trezoru UniCredit banke d.d. Mostar i Mate Karamatić u svojstvu vođe tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke Sector security, poslovna jedinica Mostar, 'uklonili zapreke za počinjenje kaznenog djela, svjesni da nad osobama zaduženima za transport vrijednosnih pošiljki prilikom vršenja transporta vrijednosnih pošiljki može biti počinjeno kazneno djelo razbojstva, na što su pristali, pa je isto razbojstvo i izvršeno na regionalnoj cesti Grude-Privalj, kada je počinjeno razbojstvo te su iz blindiranog vozila uzete platnene vreće s papirnatim novčanicama u iznosu od 3.605.000 eura te vreća s novcem u iznosu od 150.000 KM'.

Tijekom postupka tužitelj je isticao da su optuženi počinili kazneno djelo na način opisan u optužnici.

Branitelj optuženih Tomislava Matijevića i Fabijana Bakovića - odvjetnik Zdravko Rajić je izjavio u završnoj riječi da ne može da vjeruje da je tužiteljstvo ostalo kod ovakve optužnice nakon svih provedenih dokaza, da se radi o ozbiljnim obiteljskim ljudima koji nemaju nikakve veze sa ovim kaznenim djelom.

Branitelj optuženog Miljenka Brekala - odvjetnik Ivan Brekalo je izjavio da je Miljenko Brekalo brojač, a ne blagajnik te je utvrđeno da on ne može biti službena osoba, te da sa počinjenjem predmetnog kaznenog djela nema nikakve veze.

Braniteljica optuženog Mate Karamatića - odvjetnica Nada Dalipagić je u završnoj riječi istakla da je obrana ukazivala da u radnjama optuženog nema obilježja nikakvog kaznenog djela te da je bilo potrebno utvrditi razumnu sumnju na počinjenje kaznenog djela od strane osobe protiv koje je podignuta optužnica te je postavila opravdano pitanje koji je cilj podizanja ovakvih optužnica jer je po njenom mišljenju na optuženičkoj klupi trebalo vidjeti počinitelje kaznenog djela Razbojstva koji bi morali odgovarati gdje se nalazi ogromni novac koji su prisvojili, a ne osobe koje sa razbojstvom nemaju apsolutno nikakve veze izuzev što su se po prirodi svoga posla ni krivi ni dužni našli u ovome događaju.

Konačnu riječ u ovome predmetu dat će Vrhovni sud F BiH, koji će odlučiti o predmetnoj žalbi Tužiteljstva Široki Brijeg.

Inače, ni nakon pet godina nisu se otkrili pljačkaši osiguranog novca UniCredit banke, događaja nazvanog 'pljačkom stoljeća' ne samo u BiH već i regiji.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari