Projekt oživljavanja tkalačkih zanata daje rezultate

ljubuski.info

Međunarodna kulturna suradnja koju provodi Hercegovački STAP s partnerima projekta: Osnovnom školom OS Runovici (R-Hrvatska) i Osnovom školom Marka Marulića Ljubuški kroz projekt: "Oživljavanje tkalačkih zanata i upoznavanje tradicionalnih rukotvorina" u tijeku ovog mjeseca već je urodio rezultatima koje pokazuju učenici navedenih osnovnih škola.

Projekt se provodi zahvaljujući potpori Ministarstva civilnih poslova BiH u okviru potpore iz programa sufinanciranja Međunarodne kulturne saradnje" za 2014. godinu

Ciljevi ovog projekta su:

  1. Spriječiti izumiranje izrade tradicionalnih predmeta od kulturne i povijesne baštine koju je potrebno očuvati
  2. Kod mlađe populacije povećati interes ka tradicionalnom načinu promocije naše kulture i potakne proizvodnja autohtoni proizvoda koje se mogu nuditi kao turistički proizvod.
  3. Stvoriti među mladima načine dodatne socijalizacije izvan-nastavnim aktivnostima i povezati se međunarodno sa drugim sredinama u okruženja s kojima dijelimo sličnu tradiciju.

Voditelj radionice je Cmiljka Pavlović iz Jajca gdje se i provodi radionica. Ukupno 20 tak učenika navedenih škola sudjeluje na obuci koja će se provoditi tijekom veljače 2015.

"Usvojena znanja iz obuke i veliko zanimanje mladih koje su pokazali tijekom rada na radionici su dovoljna bila da se uvjerimo kako ovaj zanat može biti očuvan i za buduće naraštaje. Proizvodi koji se naprave na tradicionalan način duže traju", kaže voditeljica radionice Cmiljka Pavlović, a neki proizvodi koje posjeduje naslijedila je od svojih roditelja i imaju stoljetnu vrijednost.

"Sve što proizvede ima plasman na tržištu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nerijetko je traženo i u mnogim zemljama svijeta naše dijaspore", kaže Cmiljka.

Svi sudionici su izrazili želju baviti se ovakvim zanatom što je jamac da ovakav vid starih zanata neće izumrijeti na području R. Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

STAP

Glas naroda

Stap bi trebao organizirat potkivanje opštinske kljusadi, osnovnom kulturom i znanjem. Ra stapa se Davorin kad priča po štapalice o kradezeu i napredku pod njihovim štapom. U stapu se meete mlijeko, tko kupi maslo? Zna se, krade se.

Pogledajte dom zdravlja kako se radi i uređiva,više je uloženo za vrijeme dr.MATIĆA nego za cijelo vrijeme postojanja.Iz minusa prije dvije godine od 250 000km do plusa.svaka čast za red i sve se može ako se želi.

partijski parazitu,mućku i ulizigu zice,hebo te matić i komplet kradeze,čega ste se dotakli sve ste uništili,zar si tliko mahnit da ne vidiš

Vučić direktor parkova čim ga vidite sve vam govori. o osobi šta može taj nezna abecedu a azbuka je za njega znanost,takvi tipovi trebaju barbariću,dase opere kada dođu ubrzo istrage,to je skužija prijašnji direktor Bradvica, pase kulturno povuka.

Vučić ahahaha,ahahahaha,ha,ha,ha.....
Direktor,ha,ha,hahahaha...

Projekt oživljavanja tkalačkih zanata daje rezultate
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari